Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.18.1-21.4.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
23.3 Mб
Скачать

21.2. Типові опорні вузли валів редукторів

21.2.1. 0порні вузли циліндрич­них передач можуть конструюватися на базі радіальних кулькових однорядних підшипників, роликових конічних і сферичних двохрядних підшипників. Підшипники опор розміщують на валу симетрично площині симетрії редуктора або несиметрично. В останньому випадку скорочується довжина консольних частин швидкохідного і тихохідного валів, що підвищує їх жорсткість.

0 порні вузли з кульковими підшипниками забезпечуються врізаними кришками, якщо корпус редуктора рознімний (рис. 17.2, а), і накладними кришками (

Рис. 21.2. 0порні підшипникові вузли: а - з врізаними кришками; б – з накладними кришками; в – з накладними кришками і регулювальними прокладками; в – з врізаними кришками з різьбовою пробкою

б). Для регулювання осьового зазору під накладні кришки укладають регулювальні прокладки із декількох шарів тонкої сталевої фольги загальною товщиною δ = 0,25 мм при зовнішньому діаметрі підшипників dп = 10...80 мм; товщиною δ = 0,50 мм при dп = 65...120 мм, товщиною δ = 0,75 мм при dп = 130...300 мм.

0порні вузли з конічними підшипниками забезпечуються накладними кришками або врізаними кришками з різьбовою пробкою (в).

2

Рис. 21.3. Опорний вузол шевронної передачі

1.2.2. Опорні вузли шевронної передачі повинні давати змогу одному із її валів плавати в осьовому напрям­ку, що забезпечує рівномірне навантаження зуб’їв обох півшевронів. Звичайно, плаваючим роблять більш легкий швидкохідний вал, для чого його встановлюють у роликових радіальних підшипниках з циліндричними роликами без бортів на одному із його кілець (рис. 21.3). Внутрішнє кільце підшипника закріплюють нерухомо в обох напрямках на валу, а зовнішнє кільце - в обох напрямках у корпусі, наприклад, жорсткими півкільцями або пружним кільцем.

21.2.3. 0порні вузли конічних передач будуються на базі радільно-упорних кулькових підшипників або роликових конічних підшипників. Конічна шестерня часто закріплюється в опорах консольно, що спрощує конструкцію, робить її компактною, зручною для монтажу і регулювання. Підшипники встановлюють у спеціальний стакан за схемою “врозтяжку” - широкі торці зовнішніх кілець підшипників розміщують усередину назустріч одне одному для збільшення бази опори (рис. 21.4). Під фланцем кришки розміщують набір регулювальних прокладок, товщину яких підбирають так, щоб створити правильний зазор у підшипниках. Другий набір прокладок розміщують між фланцем стакана і корпусом редуктора, що дозволяє переміщувати стакан разом із валом і шестернею в осьовому напрямку для суміщення в одній точці вершин початкових конусів шестерні і колеса передачі.

О

Рис. 21.4. 0порний вузол конічної передачі

порні вузли тихохідного вала конічної передачі, звичайно, закривають накладними кришками на прокладках, які забезпечують регулювання зазорів у підшипниках і можливість осьового переміщення вала.

21.2.4. Опорні вузли вала черв’яка виконуються в двох основних варіантах.

У першому варіанті вал опирається на два радіально-упорні, переважно конічні підшипники, які встановлені за схемою “врозпір” (рис. 21.5, а). Кулькові підшипники використовуються при тривалій безперервній роботі з метою зменшення втрат потужності і тепловиділення в опорах. Очевидний недолік цієї конструкції полягає в тому, що при тепловому розширенні черв’яка підшипники можуть заклинити. Тому ця схема опор використовується в редукторах невеликої потужності з міжосьовою відстанню до 180 мм.

У другому варіанті конструкції опорних вузлів передбачено можливість температурних розширень черв’яка. В одній із опор (фіксуючій) встановлюють у стакані два радіально-упорних кулькових або роликопідшипники, які розміщують так, щоб вони фіксували вал в обох напрямках. Внутрішнє кільце одного із цих підшипників упирається на бурт вала, а другого підшипника - на гайку, нагвинчену на хвостовик вала. Друга опора виконується плаваючою.

Вал черв’ячного колеса, звичайно, монтується на роликових конічних підшипниках. Положення вала в осьовому напрямку регулюють прокладками із декількох шарів тонкої сталевої фольги так, щоб середня площина колеса проходила через вісь черв’яка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]