Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по истории.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
740.86 Кб
Скачать

Тема 15. Україна в період розбудови незалежної держави (2години ).

Створення правової бази розвитку України як демократичної держави.

Проблеми реформування економіки на шляхах підприємництва, переходу до ринкових відносин, їх суперечливий характер. Зниження темпів промислового і сільськогосподарського виробництва. Наростання соціальної напруженості. Пошуки шляхів подолання кризи і соціального захисту населення.

Формування багатопартійності в Україні. Прийняття Конституції України. Проблеми реформування політичної системи України.

Основні напрями зовнішньої політики України. Зовнішньополітичні акції України щодо зміщення миру і співробітництва, припинення воєнних конфліктів.

Плани семінарських занять і методичні рекомендації

Тема 1. Київська Русь (2 години ). План

  1. Походження, розселення східнослов’янських племен, спосіб їх життя.

  2. Утворення Київської Русі, її політичний розвиток та соціально – економічний розвиток (ІХ-ХІ ст.) .

  3. Причини та наслідки феодальної роздробленості.

4. Монголо-татарська навала на землі Русі та її наслідки.

5. Утворення Галицько-Волинського князівства, його політичний і соціально-економічний розвиток.

Вивчення цієї теми слід розпочати зі з’ясування походження слов’янського етносу. Перші письмові згадки про слов’ян (венедів) зустрічаються у римських авторів І-ІІ ст. н.е. – Плінія, Тацита, Птолемея. На думку багатьох вчених, батьківщина слов’ян охоплювала територію від середньої течії Дніпра до Вісли.

Відомо, що внаслідок Великого переселення народів в (ІІ-VІІ ст. н.е.)слов’янський етнос розпадається на три гілки. Визначте їх. Які східнослов’янські племена дали початок українському етносу ?.

Визначте основні етапи утворення державності у східних слов’ян (Антський союз, племінні об’єднання , Київське князівство) та їх хронологічні рамки. Які території заселяли слов’янські племена , згадані у “Повісті минулих літ “?.

Проаналізуйте розвиток господарства, суспільний устрій та побут східних слов’ян. Якими були їх взаємовідносини із сусідніми державами ?.

Переходячи до другого питання , студенти мають з’ясувати історичні обставини, за яких утворилася держава Київська Русь. Яка з теорій походження Київської Русі здається вам більш аргументованою і чому?

Звідки походить назва „Русь”?

Визначте етапи політичного розвитку Київської Русі, основний зміст внутрішньої і зовнішньої політики київських князів. Доведіть, що Х –ХІ ст. стали періодом найбільшого розквіту Київської Русі. З діяльністю яких князів це було пов’язано ?. Оцініть значення запровадження на Русі християнства.

Охарактеризуйте соціально-економічний та політичний устрій Київської держави

(галузі господарства, соціальну структуру, форму правління ,етнічний склад населення). Які вам відомі найбільші досягнення давньоруської культури ?.

З’ясуйте причини роздробленості Київської Русі (ХІІ-ХІІІ ст.). Зверніть увагу на те, що роздробленість носила не лише феодальний характер, тобто була наслідком еволюції феодальних відносин, але й водночас-політичний, оскільки вона призвела до змін в державному устрої Русі. Як змінилася форма державної влади в цей період? Проаналізуйте наслідки роздробленості .

Еволюційний розвиток давньоруської держави був насильно перерваний монголо-татарською навалою 1237-1241рр.. Поміркуйте, які чинники сприяли військовим успіхам і завоюванням монголів ? Якими були наслідки монголо-татарської навали для князівств Київської Русі ?. Важливо підкреслити, що руські землі не входили до складу заснованої монгольськими ханами держави Золотої Орди, а перебували у васальній залежності від неї. Форми вияву цієї залежності (золотоординського іга ) були різними (див. докладніше :О.Бойко .Історія України.-К.,2001.-С.63-65). Визначте історичне значення Київської Русі .

Традиції державності, започатковані в добу Київської Русі, знайшли подальший розвиток в історії Галицько-Волинського князівства. За яких обставин воно утворилося? Визначте етапи його політичного розвитку. Охарактеризуйте роль Данила Галицького в історії Галицько-Волинської держави.

На завершення вивчення теми студентам слід з’ясувати походження назви “Україна”. Коли і де вона вперше вживається ? Зверніть увагу на те, що початковий зміст цієї назви охоплював лише територію середньої Наддніпрянщини, а пізніше ним позначали також частину Південно-Західної Русі. Поряд з назвою “ Україна “ щодо українських земель тривалий час вживалося слово Русь. І лише з ХVІІ ст. Назва “Україна ” набуває етнокультурного змісту, поширюється на всю етнічну територію українського народу (див. докладніше: Український історичний журнал. - 2002. - №6, ст. 92-107.)