Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по истории.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
740.86 Кб
Скачать

Тема 4. Українська національна революція середини хvіІст. Становлення української державності. (4 години) План

  1. Причини, рушійні сили, характер, основні етапи національної революції. Гетьман Б.Хмельницький.

  2. Воєнні дії 1648 – 1649 рр. Зборівський договір.

  3. Формування української козацької держави, її політичний та соціально-економічний устрій.

  4. Воєнні та політичні події 1651-1653рр.

  5. Переяславська Рада 1654рр. “Березневі статті ”.

  6. Політичне становище України після правління Б. Хмельницького. Гетьманування І.Виговського.

  7. Руїна”. Альтернативи політичного розвитку України.

8. Поразка української національної революції ХVІІ ст., її особливості та історичне значення.

Розкриваючи перше питання, необхідно з’ясувати сутність політики польського уряду щодо українського населення. Чому став можливим соціальний вибух 1648р.? Визначте рушійні сили визвольної боротьби та її мету . Історики вважають що за своїм характером війна була національно-визвольною, релігійною, соціальною. Періодизація національно-визвольної війни належить до дискусійних питань історичної науки (див., наприклад: Історія України. Навчальний посібник під. заг. ред. В.А.Смолія.-К., 1997.- С.81; О.Д.Бойко. Історія України.-К.,2001.-С.153-154; Світлична В.В.Історія України. Навчальний посібник.-К. Львів,2002.-С.83). Що вам відомо про життя Б.Хмельницького ? Як обставини змусили його стати до керівництва козацьким повстанням , яке згодом переросло у грандіозну національно-визвольну війну ? Поясніть, чому кримське ханство стало союзником Б. Хмельницького у війні з Польщею ?

Вивчаючи друге питання, студентам слід простежити напрямок та основні віхи визвольного походу війська Б. Хмельницького у 1648р. (битва на р. Жовті Води, під м. Корсунем та біля м. Пилявці). Поміркуйте , які чинники сприяли військовим успіхам повстанців? Що змусило гетьмана Б.Хмельницького укласти перемир’я з польським королем Я. Казиміром у листопаді 1648р.? Важливо засвоїти, що на даному етапі метою Б.Хмельницького була автономія для козацького регіону, а не відокремлення від Польщі. Однак, незабаром плани Б.Хмельницького радикально змінилися: вже в лютому 1649р. він вперше висунув ідею створення української суверенної держави . Студенти мають в головних рисах охарактеризувати політичний та адміністративно-територіальний устрій української держави (форма правління, органи влади, збройні сили ). Назвіть основні верстви українського суспільства часів козацько-гетьманської держави.

Незважаючи на укладення під Замостям перемир’я, навесні 1649р. Польща відновила воєнні дії проти України. Що змусило Б.Хмельницького після фактично здобутих перемог під Збаражем (липень 1649р.) та Зборовим (серпень 1649р.) припинити воєнні дії та розпочати переговори з Яном Казимиром ? Студенти повинні проаналізувати зміст Зборівської угоди (18 серпня 1649р), її позитивні та негативні наслідки. Чому укладений мир був нетривким ?.

Переходячи до третього питання, студентам слід з’ясувати спрямованість зовнішньої політики уряду Б.Хмельницького. З якими державами були встановлені дипломатичні стосунки? Черговий етап україно-польського протистояння закінчився найтяжчою за всю війну поразкою українців під Берестечком у липні 1651р.На яких умовах був укладений Білоцерківський договір (вересень 1651р.) і якими були його наслідки для України?

Що зумовило переселенський рух українців з Правобережжя у північно-східні українські землі в другій половині ХVІІ ст. Чому цей край отримав назву “Слобідська Україна”?

Відновленні воєнних дій навесні 1652р. ознаменувалося розгромом 20-тисячного польського війська біля гори Батиг на Поділлі у травні 1652р., внаслідок чого на всій території України відновлюється гетьманська влада. Охарактеризуйте соціально-економічний лад козацької республіки. Основними завоюванням війни на даному етапі стала ліквідація магнатсько-шляхетського землеволодіння та кріпацтва. Провідною формою господарювання стало козацько-селянське дрібне землеволодіння.

Невдачі у зовнішній політиці, ускладнення міжнародного і внутрішнього становища України призвели до втрати здобутків війни. Чергова зрада кримського хана спричинила поразку козацького війська у битві біля м. Жванець восени 1653р., і відновлення польської влади на українських землях.

Висвітлюючи четверте питання, студентам слід охарактеризувати українсько-російські зв’язки в роки війни. Що зумовило зближення України з Росією? Яке рішення ухвалив Земський собор у жовтні 1653р?.

Назвіть учасників Переяславської Ради 1654р.. Яке рішення вона ухвалила? Студентам необхідно уважно проаналізувати зміст “Березневих статей” і співставити власну оцінку цього договору з думками істориків.

Переходячи до наступного питання , студентам необхідно з’ясувати, чому сталася зміна зовнішньополітичної орієнтації Б.Хмельницького? Які держави входили до складу нової антипольської коаліції ? Чому плани гетьмана не були реалізовані? Яку оцінку дають історики політичній діяльності Б.Хмельницького?

Подальші процеси у формуванні української державності були пов’язані з представниками козацької еліти, які по різному бачили майбутнє України. У зв’язку з цим можна визначити кілька альтернатив політичного розвитку України в другій половині ХVІІ ст.: польська, російська, турецька.

Представником першої з цих альтернатив був гетьман І.Виговський .

Охарактеризуйте основні напрямки його державної політики. На яких умовах була укладена Гадяцька угода 1658р. і що вам відомо про її наслідки для України? Що спричинило крах політики І.Виговського?

Студентам слід з’ясувати причини територіального розколу України на Лівобережжя і Правобережжя. Треба мати на увазі, що політика гетьмана Ю.Хмельницького носила суперечливий характер (з одного боку –Переяславські статті 1659р. з Росією , з іншого – Слободищенський трактат 1660р. з Польщею ) і призвела до тяжких наслідків. Яких політичних орієнтацій дотримувались гетьмани П.Тетеря та І. Брюховецький ?.

Розкриваючи останнє питання, студенти мають визначити, чому 60-і – 70 рр. ХVІІ ст. історики характеризують як період “руїни”? Слід розглянути внутрішню та зовнішню політику гетьмана П.Дорошенка на Правобережжі. На яких умовах Росія та Польща підписали Андрусівське перемир’я 1667р.? Чому П.Дорошенку не вдалося, спираючись на союз з Туреччиною, досягти територіальної єдності України? Прихильниками якої політичної альтернативи були Д.Многогрішний та І.Самойлович? За яких обставин відбулося зречення від влади гетьмана П.Дорошенка ?

Завершуючи вивчення теми, студентам слід визначити причини поразки, особливості та історичне значення національної революції середини 17ст. З цією метою рекомендується звернутися до навчальних посібників за ред. В.Смолія (с.111-113) та В. Світличної (с.96). Важливо засвоїти, що Національна революція, незважаючи на поразку , мала велике історичне значення . Вона призвела до утворення Української держави, частина якої на землях Лівобережної України (гетьманщина) проіснувала на правах автономії в складі Росії до 80-х рр. ХVІІІст.

Теми рефератів та доповідей

  1. Гетьман Б.Хмельницький

  2. Заснування Слобідської України

  3. Заснування Сум

  4. Конотопська битва 1659 р.

Завдання для самостійної роботи

Заповніть таблиці

Основні військові події Визвольної війни під проводом

Б. Хмельницького (1648–1657 рр.)

Дата

Місце битви

Основні наслідки

Україно-польські угоди часів Визвольної війни

Дата

Угода

Основні умови

Значення для України

Тести для самоконтролю:

1. Рушійними силами визвольної війни були...

міщани, духовенство

магнати, селяни

всі верстви населення, крім магнатів

католицьке духовенство, селяни

2. Визначте основне релігійне гасло українського народу у Визвольній війні 1648-1676 рр.

за релігійний плюралізм

за рівність релігій в Україні

за протестантизм

проти унії, за православ’я

3.Першу перемогу козацько-селянське військо одержало у війні 1648-1676 рр. під ...

Корсунем

Жовтими водами

Пилявцями

Зборовом

4. За Зборівським мирним договором 1649 р. під контроль козаків переходили території ..

Київщини, Волині, Галичини

Чернігівщини, Поділля, Волині

Київщини, Слобожанщини, Чернігівщини

Київщини, Чернігівщини, Брацлавщини

5. Коли почалося формування козацької держави в період Визвольної війни

після перемоги під Жовтими водами

після взяття Замостя

після битви під Берестечком

після Зборівської угоди з Польщею

6. Яким був адміністративно-територіальний устрій козацької держави?

поділ на губернії

поділ на полки та сотні

поділ на воєводства

поділ на князівства

7. Повстанські українські загони очолювали у Визвольній війні ...

І. Мазепа П. Скоропадський І. Сірко

П. Бут, Д.Апостол, П. Орлик

М. Кривоніс, І. Богун, Д. Нечай

Д. Вишневецький, С. Кішка, С. Наливайко

8. За Білоцерківським договором 1651 р. під контроль гетьмана відійшли території ...

Чернігівщини та Брацлавщини

Київщини та Волині

Чернігівщини, Поділля та Волині

Київщини

9. Згадайте, в яких битвах кримський хан зрадив Б.Хмельницького

Під Жовтими водами та Пилявцями

Під Корсунем

Під Батогом

Під Зборовом, Берестечком, Жванцем

10. Коли відбулася Переяславська Рада?

у лютому 1652 р.

у березні 1654 р.

у січні 1654 р

у травні 1655 р.

11. В якому документі визначався правовий статус України у складі Російської держави..

Універсали Б.Хмельницького

"Березневі статті"

"Жалувана грамота " російського царя Олексія Михайловича

Гадяцька угода

12. Після смерті Б. Хмельницького гетьманом України став ...

Юрій Хмельницький

І. Виговський

І. Мазепа

Пилип Орлик

13. На який період припадає доба Руїни ?

50-ті рр. ХVII ст.

60-ті - 70 ті рр. ХVII ст.

початок ХVII ст.

кінець ХVII ст.

14. Гетьманами Лівобережної України в другій половині ХVІІ ст. були ..

І. Виговський, Ю. Хмельницький, П. Тетеря, П. Дорошенко

Я. Сомко, П. Суховій, І. Сірко, М. Ханенко

П. Дорошенко, М. Ханенко, Ю. Хмельницький, В. Золотаренко

І. Брюховецький, Д. Многогрішний, І. Самойлович, І. Мазепа

15. Визначте правовий статус Запорізької Січі за Андрусівським перемир’ям..

самостійний осередок українського козацтва

відійшла під владу Польщі

відійшла під владу Росії

перебувала під владою обох держав

16. У своїй внутрішній політиці І.Виговський спирався на ...

запорозьких козаків

широкі народні маси

верхівку козацької старшини

підтримку сусідніх держав

17. Гадяцький договір передбачав ....

розподіл України між Росією та Польщею

повернення України під владу Речі Посполитої

утворення Руського князівства у складі речі Посполитої

розподіл України між Росією, Польщею та Туреччиною

18. Війська яких держав брали участь у битві під Конотопом?

Польщі, Росії

України, Кримського ханства, Росії

Кримського ханства, Польщі

Росії, України

19. Який документ поклав початок поділу Гетьманської держави на Правобережну і Лівобережну

Гадяцький договір

Бучацький договір

Слободищенський трактат

трактат про “Вічний мир”

20. Пропольської орієнтації в середині ХVII ст. дотримувався:

І. Виговський

П. Дорошенко

Ю. Хмельницький

І. Брюховецький

21. Протурецької орієнтації в сер. ХVII ст. дотримувався ...

І. Виговський

Я. Сомко

П. Дорошенко

І. Мазепа.

22. Внаслідок Української національної революції ...

було створено незалежну Українську державу

українські землі повертались під владу Польщі

Лівобережжя на правах автономії входило до складу Росії

всі українські землі увійшли до складу Росії

23. За умовами Вічного миру територію України було поділено між Росією та Польщею

1670 р.

1686 р.

1667 р.

1659 р.

24. До складу якого історико-геграфічного регіону належала територія сучасної Сумської області..

Поділля

Волині

Слобожанщини

Наддніпрянщини

25. Хто був засновником м. Суми

К. Розумовський

І.Харитоненко

Г.Сковорода

Г.Кондратьєв

26. Заселення Слобідської України відбулося ...

в ХVІ ст.

на початку ХVІІ ст.

в другій половині ХVІІ ст.

на початку ХVІІІ ст.

27. Позначте правильні твердження

Що спонукало Б.Хмельницького укласти з Річчю Посполитою Білоцерківський договір…

1. Смерть польського короля Владислава ІV;

2. Поразка козацько-селянського війська в битві під Берестечком

А. Тільки перше твердження правильне Б. Обидва твердження правильні.

В. Тільки друге твердження правильне. Г. Обидва твердження неправильні.

28. Які з наведених подій національної революції відбулися протягом 1654 – 1656 рр.

1. Жванецька облога

2. Охматівська битва

3. Переяславська козацька рада

4. Загибель Т.Хмельницького під час походу на Молдавію

5. Укладення Б. Хмельницьким «Березневих статей» з російським царем

6. Вільненське перемир’я

А. 2,3,5,6 Б 2,3,4,5 В 1,2,4,6 Г 1,3,4,5

29. Розставте події у хронологічній послідовності..

А. Слободищенський трактат

Б. Московські статті

В. Бахчисарайський мирний договір

Г. Конотопська битва

30. Установіть відповідність між назвами договорів та їхніми умовами

А. Білоцерківський договір

Б. Кам’янецький договір

В. «Березневі статті»

Г. Віленське перемир’я

1. Установлення 60-тисячного козацького реєстру

2. Усна угода кримського хана й короля Речі Посполитої про припинення воєнних дій

3. За цією угодою Московська держава й Річ Посполита припиняли воєнні дії.

4. Угода про укладення Швецією і Трансільванією воєнного союзу проти Речі Посполитої.

5. Установлення 20 – тисячного козацького реєстру.