Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по истории.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
740.86 Кб
Скачать

Тема 8. Українські землі на початку хх ст.(2 години)

Соціально-економічний розвиток українських земель. Суспільно-політичний та національний рух в Україні. Утворення українських політичних партій, їх програмні вимоги. Діяльність загальноросійських партій в Україні.

Революція 1905-1907 рр. В Україні. Маніфест 17 жовтня 1905 року. Ставлення до нього політичних партій. Українська думська громада у І та ІІ державних думах. Активізація національно-визвольного руху в Україні. Діяльність “Просвіти”.

Третьочервневий державний переворот у Росії, Посилення царизмом політики національного гноблення та великодержавного шовінізму в Україні.

Столипінська аграрна реформа та її проведення в Україні. Економічні і політичні наслідки реформи.

Перша світова війна. Україна у планах іноземних держав. Ставлення до війни різних класів і партій. Утворення „Спілки Визволення України”. Головна Українська Рада. Українські січові стрільці.

Успіхи і невдачі російських військ на Південно-Західному фронті. Господарська розруха. Становище Українців У Східній Галичині. Назрівання революційної кризи.

Тема 9. Українська національно-демократична революція 1917-1921 рр. Боротьба за відродження державності України (4 години).

Лютнева революція в Росії та її вплив на Україну. Утворення Української Центральної Ради, її соціальна база, партійний склад, програма. Початок українізації армії. Український Національний Конгрес і його значення. Початок боротьби за політичну автономію у квітні-травні 1917 року.

1-й та 2 –й Універсали Центральної Ради. Утворення Генерального секретаріату.

Більшовицький переворот в жовтні 1917 року. 3-й Універсал Центральної Ради. Проголошення Української Національної Республіки.

1-й Всеукраїнський з’їзд Рад. Проголошення Радянської влади. Протистояння Центральної Ради і Раднаркому. Прийняття 4-го Універсалу Центральної Ради. Проголошення незалежності України.

Брестський мирний договір УНР з Німеччиною. Вступ німецьких та австро-угорських військ в Україну. Криза Центральної Ради навесні 1918 року.

Проголошення української держави гетьмана П.Скоропадського, її внутрішня та зовнішня політика. Повстансько-партизанська боротьба в Україні .

Утворення Директорії, її склад, соціальна база, політика.

Революційні події 1918 року на західноукраїнських землях. Утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Акт злуки УНР та ЗІНР 22 січня 1919 року.

Відновлення радянської влади в Україні в 1919 році. Введення політики „воєнного комунізму”. Наступ військ А.Денікіна і С.Петлюри.. Визволення України від денікінських військ і відродження УСРР наприкінці 1919 року.

Варшавський договір Ю.Пілсудського і С.Петлюри.. Радянсько-польська війна. Ризький мирний договір 1921 року.

Причини поразки та основні уроки української національно-демократичної революції 1917-1921 рр.

Тема 10. Політичний та соціально-економічний стан України

в 20-30-х XX ст. ( 4 години ) .

Соціально-економічна і політична криза початку 20-х років. Причини переходу до непу. Сутність непу, особливості його здійснення в Україні.

Утворення СРСР. Конституційний статус УСРР у складі СРСР.

Відмова від нової економічної політики. Курс на форсовану індустріалізацію: мета, методи проведення, наслідки.

Українське село наприкінці 20-х років : хлібозаготівельна криза 1928-1929 рр. Поворот до суцільної колективізації. Політика „розкуркулення” селянства: масштаби, наслідки. Голодомор 1932-1933 років, його причини та наслідки. Колгоспи в системі командної економіки.

Причини прийняття політики коренізації , її особливості і наслідки. Вплив українізації на процес національного відродження. Згортання політики українізацій в 30-х роках.

Монополізація комуністичною партією всіх сфер державного, політичного і культурного життя. Утворення сталінського тоталітарного режиму. Репресії та їх наслідки в Україні. Конституція УРСР 1937 року та її оцінка.

Західноукраїнські землі в 20-30-х. Розвиток національно-визвольного руху. Політичні партії, їх програми та діяльність.