Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по истории.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
740.86 Кб
Скачать

Тема 11. Друга світова війна та Україна в (1939-1945 рр.) ( 2 години) .

Українське питання у міжнародній політиці напередодні і на початку Другої світової війни. Радянсько-німецький пакт про ненапад від 23 серпня 1939 року та його оцінка.

Возз’єднання західноукраїнських земель з Радянською Україною. Політика „радянізації”. Радянсько-німецький договір про дружбу і кордони (вересень 1939 р.)

Початок Великої Вітчизняної війни. Причини поразок Червоної армії. Оборона Києва, Одеси, Севастополя. Бої за Донбас.

Нацистський окупаційний режим в Україні.

Боротьба в тилу ворога. Утворення радянського підпілля і початок партизанського руху. Діяльність ОУН-УПА.

Визволення України Червоною армією. Битва за Лівобережну Україну і Донбас. Визволення Києва. Бої на Правобережжі і в західних областях. Возз’єднання Закарпатської України з УРСР. Внесок українського народу в розгром фашистської Німеччини та її сателітів. Втрати України в Другій світовій війні.

Тема 12. Урср у повоєнний період (1945 – перша половина 60-х років) (2години) .

Об’єктивні та суб’єктивні труднощі переходу до мирного будівництва. Міжнародна діяльність України.

Відбудова народного господарства та культурні перетворення в західних областях України. Насильницька колективізація. Масові депортації та репресії.

Хрущовська „відлига”, її особливості в Україні. Спроби лібералізації політичного режиму.

Економічні реформи М.С. Хрущова, їх загальна спрямованість і значення . Заходи щодо удосконалення управління і модернізації промисловості. Спроби подолання кризи в сільському господарстві. Соціальні програми М.С. Хрущова.

Поява дисидентів в Україні. Зародження руху „шестидесятників”, їх роль у національно-культурному житті.

Тема 13. Складність і суперечливість соціально-економічного і політичного розвитку радянського суспільства (друга половина 60-х перша половина 80-х рр.) (2 години ) .

Реформи середини 60-х років, їх згортання. Деформації в структурі економіки України. Наростання екологічної небезпеки. Екстенсивний розвиток сільського господарства. Україна в єдиному народногосподарському комплексі СРСР.

П.Ю. Шелест. Подальше обмеження прав України. В.В. Щербицький .

Соціальний та культурний розвиток республіки .

Політичні репресії 60-70-х років. Посилення реакції в духовному житті.

Розгортання правозахисного і дисидентського руху. Загострення застійних явищ у соціально-економічному та суспільно-політичному розвитку України.

Тема 14. Україна в період перебудови (1985 –1991 рр.) (2години ).

Об’єктивна необхідність перебудови, її мета.

Проведення політичної та економічної реформ. Погіршення економічної ситуації в Україні. Чорнобильська катастрофа та її наслідки. Викриття злочинів тоталітарного режиму. Національне пробудження українського народу.

Народження Народного Руху України. Початок демократизації суспільно-політичного життя, утворення політичних партій і громадських організацій. Прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Спроба серпневого (1991 р.) перевороту у Москві та його наслідки для України. Схвалення Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України. Заборона діяльності КПУ.

Загальноукраїнський референдум 1 грудня 1991 р. і вибори Президента України.