Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по истории.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
740.86 Кб
Скачать

Тема 8. Україна на початку хх ст. (2 години) План

  1. Суспільно-політичний та національний рух. Утворення українських політичних партій.

  2. Україна в період буржуазно-демократичній революції 1905 –1907 рр.

  3. Столипінська аграрна реформа та її проведення в Україні.

  4. Україна в роки Першої світової війни.

Вивчення теми доцільно розпочати з характеристики соціально-політичного становища українських земель на початку ХХ ст. Поміркуйте, які причини зумовили активізацію революційно-визвольної боротьби, в т.ч. і під національними гаслами? Які верстви населення брали участь у цій боротьбі? Порівняйте умови розвитку національного руху на Наддніпрянщині і в Західній Україні. Чому на західноукраїнських землях національний рух набув широкого розмаху, різноманітних форм і мав більш здобутків?

Слід підкреслити, що на рубежі ХІХ – ХХ ст. відбулася політизація українського визвольного руху, що знайшло вияв у створенні національних політичних партій. Пригадайте, яку назву мала перша партія на Наддніпрянській Україні і хто був автором її програми? Визначте причини розколу РУП. Проаналізуйте ідейні та програмні засади українських партій. Зверніть увагу на співвідношення питань соціального і національного визволення в діяльності українських партій. Які національні вимоги вони обстоювали?

Окрім національних, певний вплив у Наддніпрянській Україні мали загальноросійські партії: РСДРП, есери, кадети, октябристи, „Союз руського народу”. Слід мати на увазі, що загальноросійські партії не прагнули до вирішення національного питання, крім кадетів, які вимагали культурної автономії для національних окраїн імперії.

Переходячи до розгляду другого питання, студентам слід з’ясувати, який вплив на Україну справила демократична революція 1905-1907 рр.. Необхідно звернути увагу на те, що в Україні революція носила, окрім іншого і національно-визвольний характер, оскільки національне питання опинилося в центрі боротьби.

Визначте основні революційні події та здобутки національного руху в Україні. Який вплив на ситуацію в Україні мав царський Маніфест 17 жовтня 1905р.? Які вимоги висувала українська думська громада у І та ІІ Державних думах? Чому була розпущена друга Дума? Як позначився третьочервневий державний переворот на здобутках українського національного руху?

Вивчаючи третє питання, слід з’ясувати цілі та основні положення аграрної реформи П.Столипіна. Які особливості її проведення в Україні? З якою метою проводилась переселенська політика? Проаналізуйте підсумки реформи, назвіть її позитивні і негативні сторони.

Розглядаючи це питання, студентам необхідно охарактеризувати становище України в період Першої світової війни (серпень 1914 листопад 1918рр.). Для детального вивчення питання студентам рекомендується ознайомитися з матеріалами навчально-методичного посібника „Україна на рубежі ХІХ – ХХ століть; деякі проблеми, факти, судження”. –Суми, 1995.-С. 25-42. Яке місце посідала Україна у планах воюючих держав? Чим визначалось ставлення до війни різних класів і партій? Чому стався розкол в українському визвольному русі?

На яких українських територіях відбувались воєнні дії? Охарактеризуйте політику урядів Росії та Австро-Угорщини щодо населення Західної України.

Завершуючи вивчення теми, студенти мають усвідомити, що Перша світова війна стала для українців справжньою національною трагедією. Важливим наслідком війни було те, що війна виснажила ворогуючи імперії і наблизила їх крах.