Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка [Методика роботи з театральним колект...docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
54.2 Кб
Скачать

Тема 2.2. Навчально-виховний процесу театральному колективі (практичне заняття - 2 години).

ПЛАН.

              1. Навчально-виховний процес в театрі.

              2. Зміст, форми і методи навчальної роботи в театральному колективі.

              3. Зміст, форми і методи комплексного виховання акторів театру.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ:

Навчально-виховна робота в театральному колективі - основа його творчого розвитку і вдосконалення. Нерозривність в театрі навчальної і виховної роботи.

Завдання навчально-виховної роботи:

  • розвиток ідейного, морального, естетичного рівня виконавців;

  • підвищення загальної і спеціальної культури виконавців;

  • удосконалення сценічної майстерності;

  • виховання високих морально-етичних якостей учасників колективу. Вірна ідейна спрямованість репертуару, його високі художні

особливості - необхідна умова створення якісного колективу і плідного навчально-вихоЕного процесу. Обговорення і розбір випущених творчих робіт- один із видів навчально-виховної роботи.

Навчальна робота у творчому колективі - умова зростання та вдосконалення професійної майстерності учасників. Сутність навчальної роботи в театральному колективі (перш ніж ставити вистави, необхідно навчити рухатися, говорити, оцінювати за основними елементами майстерності актора).

Мета і завдання навчальної роботи в театральному колективі: набуття системи знань і практичних умінь в галузі театрального мистецтва, специфіки оволодіння театральної діяльності, особливостей акторської та режисерської майстерності.

Різноманітність форм навчальної роботи: репетиції, перегляд та аналіз тематичних телепрограм, обговорення телевистав, фільмів-вистав, перегляд вистав професійних і аматорських театрів, зустрічі з режисерами, акторами театру і кіно.

Використання різних методів навчальної роботи: опрацювання літературних джерел, бесіди, дискусії, розповіді режисера, демонстрація наочного матеріалу, показ-ілюстрація у виконанні режисера, система навчальних завдань згідно репертуарного плану. Гра як основний принцип навчальної і творчої роботи. Значення тренінгів у навчальному процесі.

Засоби організації навчальних занять:

  • спеціальні навчальні дні для всього колективу;

  • виокремлення спеціального розкладу навчальних занять для новачків (організація театральної студії);

  • змішані форми організації навчальних занять.

Необхідність чіткої організації і вмілого проведення професійного навчання, яке розвиває інтерес до театру і роботи в ньому. Систематизація навчального процесу.

Виховна робота в театральному колективі передбачає: формування передового світогляду, активної громадянської позиції, гострого відчуття сучасності, утвердження високих ідейних, моральних, естетичних ідеалів.

Мета і завдання виховної роботи: виховання громадянської свідомості, національної гідності, морально-етичних імперативів молоді, загальнолюдських диспозицій в умовах аматорської театральної діяльності.

Форми виховної роботи: репетиції, перегляд вистав, колективне обговорення вистав, кінофільмів, літературних творів, матеріалів засобів масової інформації.

Методи виховної роботи: індивідуальні та колективні бесіди, аналіз змісту п'єси, характеристика персонажів, бесіди, дискусії, диспути, створення театрального літопису.

Особливості виховного процесу диктуються специфікою театрального колективу: добровільність об'єднання учасників, заняття в часи дозвілля, масовість, самоврядування та ін.). Критерії значимості самодіяльного театрального мистецтва:

  • якість втілених на сцені творів (взаємозв'язок творчого процесу і творчого результату;

  • рівень розвитку колективу;

  • ступінь задоволеності учасників театру;

  • рівень розвитку у виконавців суспільних якостей особистості, високої моральності, любові до мистецтва.

Необхідність комплексного виховання в театральному колективі (підвищення ідейного рівня учасників, формування високих моральних якостей, вдосконалення виконавської майстерності). Розвиток художнього смаку.

Роль режисера як вихователя. Педагогічний такт, витримка педагога- режисера - одна із умов стабільної діяльності театрального колективу. Важливість створення традицій в колективі, порядку і дисциплінованості. Міра заохочення та покарання. Виховання доброзичливості в учасників театру.

Оформлення аудиторії (кімнати) для занять - важлива умова порядку і створення творчої атмосфери.

Вирішальна умова ефективності виховного процесу - комплексність, послідовність, чітка цілеспрямованість.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ 1. Створення студентами приблизних планів навчально-виховної роботи майбутнього театрального колективу.