Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ДПЗК 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
304.13 Кб
Скачать

ВСТУП

Дисципліна "Державне право зарубіжних країн" як система знань про відповідну науку і основну галузь права зарубіжних країн викладається в усіх навчальних закладах III–IV рівня акредитації. Необхідність її вивчення обумовлена місцем, яке конституційне право як головна галузь права займає в системі права тієї чи іншої країни.

Завданням дисципліни є: вивчення загальної характеристики конституційно-правового регулювання в зарубіжних країнах, зокрема визначення поняття, предмету і системи конституційного права, його суб’єктів та джерел. Аналіз проблеми конституційно-правової відповідальності, вивчення питання взаємодії конституційного права і суспільства, а також характеристики держави як суб’єкта відповідних правовідносин. Розглядаються основні конституційно-правові інститути у зарубіжних країнах та конституційно - правовий статус особи. Набувається вміння застосовувати здобуті знання для аналізу різноманітних суспільних явищ у зарубіжних країнах. Вивчення курсу "Державне право зарубіжних країн" є важливою передумовою не тільки юридичної, а й загальнотеоретичної підготовки студентів, розширення їх світоглядних уявлень. Також вивчення курсу має велике пізнавальне значення, бо ознайомлення з національними особливостями конституційного права зарубіжних країн дозволяє визначити місце і роль України на конституційно-правовій карті світу.

Перелік знань, умінь, навичок після вивчення дисципліни: Студенти повинні засвоїти положення про основні типи правових систем світу; узагальнені характеристики державно-правової теорії і практики країн світу; джерела конституційного права зарубіжних країн та особливості їх використання в різних правових системах;

Вивчення дисципліни дозволяє студентам вміти розкривати зміст основних положень конституційної теорії; класифікувати конституції зарубіжних країн, аналізувати шляхи та способи прийняття конституцій у зарубіжних країнах, оцінювати їх; пов’язувати питання державотворення в Україні з теорією і практикою державотворення розвинутих країн світу.

Місце у структурно-логічній схемі: Дисципліна "Державне право зарубіжних країн" вивчається після дисциплін "Конституційне право України", "Міжнародне право".

1. Тематичний план дисципліни

Вивчення цієї дисципліни потребує від студента не тільки наполегливої праці з конспектом лекцій і літературними джерелами, а й глибокого вивчення зарубіжного та національного законодавства України і застосування його в практичній діяльності. Час, призначений для вивчення дисципліни, студенту рекомендується розподілити і використати в такий спосіб:

  1. Лекції - 16 год.;

  2. Семінарські заняття - 18 год.;

  3. Вивчення та конспектування літературних джерел - 10 год.;

  4. Підготовка та оформлення індивідуальних завдань

(написання і захист реферату) - 10 год.;

  1. Консультація на кафедрі - 4 год.;

  2. Письмовий модульний контроль - 4 год.

Студент може коригувати на свій розсуд витрати часу на роботи за п. 3-5, але має пам’ятати, що в цілому на вивчення дисципліни відведено 54 години і виходити за межі цього обсягу недоцільно.

    1. Орієнтований розподіл часу за окремими темами

Тема

Кількість годин, відведених на:

лекції

семінар. заняття

самост. робота

індивідуальну роботу

Змістовий модуль 1. Поняття конституційного права зарубіжних країн. Конституційно-правові форми держави в зарубіжних країнах.

1. Конституційне право як галузь права, наука та навчальна дисципліна. Джерела державного (конституційного) права зарубіжних країн.

2

2

1

1

2. Конституційні засади суспільного ладу зарубіжних країн.

2

2

1

1

3. Держава як конституційно-правовий інститут. Форми державного правління в зарубіжних країнах.

2

2

1

1

4. Форми політико-територіального устрою в зарубіжних країнах. Політичні та державні режими в зарубіжних країнах.

2

2

2

2

Змістовий модуль 2. Конституційно-правовий статус органів державної влади, політичних партій, людини і громадянина у зарубіжних країнах.

5. Вибори як засіб формування органів державної влади. Органи законодавчої влади в зарубіжних країнах.

2

2

1

1

6. Органи виконавчої влади, судові та правоохоронні органи в зарубіжних країнах.

2

2

1

1

7. Конституційно-правовий статус політичних партій в зарубіжних країнах.

2

2

1

1

8. Права, свободи і обов'язки людини і громадянина в зарубіжних країнах. Інститут громадянства.

2

4

2

2

Усього годин

16

18

10

10

2. Програма дисципліни змістовий модуль 1

ПОНЯТТЯ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН. КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ФОРМИ ДЕРЖАВИ В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ.