Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка [Методика роботи з театральним колект...docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
54.2 Кб
Скачать

Тема 1.5. Репертуар - обличчя творчого колективу. Основні вимоги до репертуару театрального колективу (практичне заняття - 2 години).

ПЛАН.

          1. Роль репертуару в творчому колективі.

          2. Основні вимоги до репертуару театрального колективу.

          3. Роль класичної драматургії.

          4. Творчі та матеріальні можливості колективу.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ:

Обґрунтування думки, що репертуар - обличчя творчого колективу. Репертуар театру - засіб, мета і результат виховної, художньо-творчої діяльності колективу. Репертуар театрального колективу - це безпосередньо ті п'єси, які ставляться в конкретному театрі. Організація трупи, виховання особистості учасника театру, створення творів мистецтва - все це робиться за допомогою і на основі репертуару. Репертуар - засіб життєзабезпечення театру. Роль ідейно-художнього змісту п'єси у формуванні громадянської позиції учасників колективу і підвищення рівня акторської майстерності учасників театрального колективу. Важливість вибору високоякісної драматургії для роботи колективу.

Основні вимоги до репертуару театрального колективу: ідейно-художні якості п'єси (соціальна значимість, актуальність або вічність проблеми, майстерність написання, гострота конфлікту, чіткість композиційної побудови, динамічність сюжету, виразність жанрових ознак, яскравість характерів дійових осіб, оригінальність авторського способу відтворення дійсності, єдність змісту і художньої форми, яскравість і образність мови твору тощо). Репертуар театру повинен бути багатим за змістом, цікавим за формою, різноманітним за темами.

Кращі сучасні п'єси - основа репертуару театральних колективів. Вітчизняна і зарубіжна класика - джерело істинних художніх цінностей.

Класичні твори - найбагатший матеріал для розкриття творчих можливостей учасників театру. Значення класичної драматургії у вихованні розумного, доброго глядача.

Відповідність п'єси, включеної до репертуару творчим і матеріально- технічним можливостям колективу (наявність відповідних виконавців, постановочних засобів, технічного обладнання сцени, тощо). Будь-який творчий задум приречений на невдачу, або не знаходе повного вираження в художній формі вистави, якщо керівник не враховує реальних творчих і матеріально-технічних можливостей колективу.

Розділ II. Навчально-виховна робота в театральному колективі (8 годин).

Тема 2.1. Проведення ділової гри - набір учасників у колектив (практичне заняття — 2 години).

ПЛАН.

            1. Умови проведення ділової гри.

            2. Проведення ділової гри.

            3. Аналіз проведення гри.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ:

Пояснення умов проведення ділової гри "Набір учасників у театральний колектив": розподі л студентів на бажаючих займатися в театрі і керівників, визначення декількох груп учасників за різними віковими категоріями.

Визначення різноманітних форм і прийомів набору майбутніх акторів у колектив з метою виявлення творчих можливостей учасників, перевірки їхніх даних.

Проведення ділової гри. Аналіз результатів проведення ділової гри кожної групи за певним віком. Розбір позитивних і негативних рис майбутніх керівників і умовних учасників театрального колективу.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ 1. Скласти розгорнутий план ділової гри "Набір учасників у театральний колектив".