Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки для самостійного вивчення д...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

Тести для самоперевірки знань до теми 4

1. Необхідно припустити, що підприємства А і В отриму­ють однакову за обсягом та темпами росту виручку від реалі­зації продукції. Проте коефіцієнт операційного лівериджу у підприємства А більше, ніж у підприємства В. Вкажіть, на якому підприємстві спостерігатиметься сильніша дія опера­ційного важеля за умови переходу обома підприємствами поро­гу рентабельності?

1. На підприємстві В, оскільки при великих постійних витра­тах зниження виручки призведе до набагато більшої втрати при­бутку.

2. На підприємстві А, оскільки при збільшенні виручки при­буток зростатиме з більшим прискоренням.

3. На обох підприємствах, оскільки темпи зміни виручки од­накові, що спричиняє однакову зміну прибутку.

2. Охарактеризуйте підприємство щодо можливості мак­симізації прибутку, використовуючи показники методу опера­ційного лівериджу, за умови його збиткової діяльності, але до­сягнення низького рівня змінних витрат на одиницю виробленої продукції.

1. Зростання запасу фінансової міцності, негативна дія виробничого важеля, низьке значення коефіцієнта операційного ліве­риджу, низький ефект операційного лівериджу.

2. Падіння запасу фінансової міцності, негативна дія вироб­ничого важеля, високе значення коефіцієнта операційного ліверіджу, низький ефект операційного лівериджу.

3. Незмінний обсяг запасу фінансової' міцності, негативна дія виробничого важеля, низьке значення коефіцієнта операційного лівериджу, низький ефект операційного лівериджу.

4. Недостатній запас фінансової міцності, негативна дія виро­бничого важеля, високе значення коефіцієнта операційного ліверіджу нульовий ефект операційного лівериджу.

5. Відсутність запасу фінансової міцності, позитивна дія ви­робничого важеля, високе значення коефіцієнта операційного лі­вериджу, відсутність ефекту операційного лівериджу.

3. Визначте умову, за якої виробництво продукції підприємс­тва буде вигідним для бізнесу.

1. Фактичний обсяг виробництва та реалізації продукції мен­ший за порогову кількість товару.

2. Фактичний обсяг реалізації продукції менший за порогову кількість товару, проте підприємство за обсягом виробництва да­ну межу зуміло перейти.

3. Фактичний обсяг виробництва та реалізації продукції біль­ший за порогову кількість товару.

4. Фактичний обсяг виробництва продукції менший за по­рогову кількість товару, проте за рахунок значних запасів не­реалізованої продукції реалізовано більше за порогову кіль­кість товару.

4. Визначте ймовірні напрями зміни порогу рентабельності на підприємстві, яке прагне відмовитись у наступному році від ви­робництва одного з двох видів продукції.

1. Поріг рентабельності за умови збереження обсягу виручки на рівні поточного року при знятті з виробництва менш рентабе­льної продукції зросте.

2. Поріг рентабельності за умови зменшення обсягу виручки порівняно з поточним роком при знятті з виробництва менш рен­табельної продукції зменшиться більшою мірою, ніж при досяг­ненні виручки рівня поточного року.

3. Поріг рентабельності підвищиться у разі зняття з виробни­цтва рентабельнішого виду продукції та понизиться у протилеж­ному разі (зняття з виробництва менш рентабельного виду про­дукції).

4. Поріг рентабельності понизиться у разі зменшення загаль­ної суми виручки від реалізації та підвищиться у протилежному разі.

5. Поріг рентабельності за умови збереження обсягу виручки на рівні поточного року або його перевищення при знятті з виро­бництва менш рентабельної продукції знизиться.

6. Поріг рентабельності зросте, оскільки збільшиться питома вага постійних витрат у виручці від реалізації.