Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Висновки:

Органи внутрішніх прав згідно з чинним законодавством охороняють права і законні інтереси юридичних і фізичних осіб, у тому числі права землевласників і землекористувачів.

Використовуючи надані їм повноваження органи внутрішніх справ припиняють і розкривають правопорушення, застосовуючи до винних осіб законні міри державного впливу, здійснюють розслідування кримінальних справ, пов'язаних із самовільним захопленням, обміном, купівлею-продажем земельних ділянок або іншими діями, що порушують закони про землю, проводять значну роботу щодо запобігання порушення земельного законодавства.

Земле-охоронну діяльність органів внутрішніх прав посилює ст. 114 Земельного Кодексу України, в якій говориться про те, що земельна ділянка може бути вилучена в особи, якщо судом буде встановлено придбання її за рахунок доходів одержаних від злочинної діяльності. Досудову роботу з виявлення фактів злочинності проводять співробітники внутрішніх справ. У Земельному Кодексі України є багато статей пов'язаних з охороною земель, що складають правову основу діяльності органів внутрішніх справ із забезпечення їх охорони. До таких статей відносяться ті, що визначають правовий режим певних видів земель, зокрема, сільськогосподарського призначення, земель населених пунктів, земель природоохоронного, оздоровчого рекреаційного та історико-культурного призначення.

Захист прав власності від злочинних посягань одне із основних завдань органів внутрішніх справ, що включає в себе і захист прав власності на землю, причому незалежно від форм власності (державної, комунальної та приватної), оскільки всі вони рівноправними.

Органи внутрішніх справ здійснюють охорону земель і як землекористувачі. Належне використанні відведених органами внутрішніх справ земель, їх охорона від ерозії, засмічення і забруднення – є внеском у вирішення загальної проблеми охорони земель.

1 Екологічне право. Особлива частина: Підручник для студ. юрид. вузів і ф-тів / За ред. В. І. Андрейцева. - К., 2001. - С. 194-198.

2 Андрейцев В. І. Правові засади земельної реформи і приватизації земель в Україні. — К., 1999. — С. 8—9; Екологічне право. Особлива частина. — С. 205-206.

3 Титова Н. Землі як об'єкт правового регулювання // Право України. — 1998. - № 4. - С. 10

4 Науково-практичний коментар Земельного кодексу України / За заг. ред. В.В. Медведчука. - К., 2004. - С. 65.

5 Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. // Відомості Верховної Ради . – 2002. – № 3-4. – ст.27.

6 Петров В.В. Правовые проблемы зкологии. – М. – 1980. – С.126.