Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ ПСИХОТЕРАПІЇ-261.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
976.38 Кб
Скачать

Тема 5. Індивідуальна психологія Адлера. Гештальттерапія

Генезис неврозу. Теорія і механізми терапії. Техніки індивідуальної психології. Головні поняття і методи гештальттерапії (цілісність, контакт-заглиблення, фігура і фон, усвідомлення, злиття, тривожність, ретрофлексія, інтроекція, проекція, зрілість). Робота з клієнтом і робота з групою. Особливості роботи з дітьми при сімейній психотерапії.

Література: [3, 6, 8, 12, 23, 33].

Тема 6. Аналітична психологія к. Юнга. Психодрама

Теоретичні положення аналітичної психології. Добір пацієнтів для аналітичної психотерапії. Елементи і рівні психотерапії. Теорії і техніки аналітичної психології. Аналіз сновидінь. Активне уявлення. Порівняння методів психоаналізу та аналітичної психотерапії. Генезис неврозу в психодрамі. Теорія психотерапії. Фази психодраматичної дії.

Література: [3, 6, 8, 12, 14, 19, 29, 36, 41].

Тема 7. Клієнт-центрована терапія. Трансактний аналіз

Необхідні и достатні умови психотерапевтичних змін клієнта. Патогенез неврозу в концепції К. Роджерса. Механізми і техніки психотерапії. Функції метафори в терапевтичному процесі. Трансактний аналіз і психотерапія. Структурний аналіз індивідуума. Аналіз трансакцій і соціальних зв'язків, аналіз ігор, аналіз сценаріїв, аналіз взаємовідносин. Терапія функціональних психозів, терапія неврозів, групова терапія. Прогресивний структурний аналіз. Теоретичні положення, техніка і показання до проведення.

Література: [1, 4, 6, 8, 12, 16, 17, 25, 30, 31].

Тема 8. Біоенергетичний аналіз Лоуена і тілесно-орієнтована терапія

Теорія біоенергетичного аналізу. Шари блокіровок. Техніка біоенергетичного аналізу. Техніка роботи з тілом. Пневмокатарсис. Змінені стани свідомості у древніх духовних практиків. Переживання простору особистого духовного досвіду в пневмокатарсисі. Область застосування тілесно-орієнтованої терапії.

Література: [2, 13, 15, 17, 30, 31, 33, 34, 37, 39].

Тема 9. Поведінкова и когнітивна психотерапія

Історичний шлях когнітивної і біхевіоральної терапії. Біхевіоральний аналіз. Підготовка пацієнта до терапії. Біхевіоральні техніки при фобічних розладах, соціальної неадекватності, тривожних станах. Типове проведення біхевіоральної терапії. Когнітивна терапія. Теорія когнітивної психотерапії. Когнітивна модель психопатологічних розладів на прикладі депресії. Техніки психотерапії. Показання до когнітивної терапії.

Література: [1-29, 35-45, 47].

Тема 10. Нлп. Сугестивна психотерапія

Поняття НЛП (комунікація, рапорт, приєднання і ведення, репрезентативні системи, очні сигнали доступу, субмодальності, калібрування, якорі та ін.). Психотерапія: зміни першого порядку, техніка помаху, зміни другого порядку. Класичний гіпноз. Визначення ступеня сугестивності і гіпнабельності. Техніка гіпнозу показання до терапії. Эріксонівський гіпноз. Внесок Мільтона Эріксона у вчення про сугестію. Оцінка поводження пацієнта. Приєднання і ведення пацієнта. Наведення гіпнозу. Техніки використання гіпнозу в психотерапії.

Плани семінарських занять Семінарське заняття № 1. Введення в психотерапію. Базові комунікаційні навички, діагностичний процес у психотерапії. Поняття межових психічних розладів

  1. Зміст поняття «психотерапія».

  2. Історичний контекст і сучасні уявлення про психологічне лікування.

  3. Моделі підготовки психотерапевтів. Суб'єкти психотерапії.

  4. Загальні функції теоретичних основ і процедур у психотерапії.

  5. Базові комунікаційні навички. Навички збору інформації.

  6. Етико-деонтологічні аспекти психотерапії.

  7. Поняття межових психічних розладів.

  8. Системний аналіз механізмів психічної адаптації і станів дезадаптації, що супроводжуються межовими психічними розладами.

  9. Аналіз загальних закономірностей виникнення емоційно-стресових і невротичних станів.

Література: [1-3, 5, 9, 10, 25, 29, 30, 36].