Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ ПСИХОТЕРАПІЇ-261.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
976.38 Кб
Скачать

261

УНІВЕРСИТЕТ СУЧАСНИХ ЗНАНЬ

Кафедра психології та педагогіки

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

дисципліни

ОСНОВИ ПСИХОТЕРАПІЇ

для студентів напряму підготовкиПсихологія

освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

(денна, заочна)

Київ 2010

Підготовлено: доктором медичних наук, професором кафедри психології та педагогіки Дзеружинською Н.О.

Рецензент: доктор психологічних наук, професор Власова О.І.

Затверджено на засіданні кафедри психології та педагогіки

Протокол № 1 від 26.08.2010.

Схвалено Вченою радою Університету сучасних знань

Дзеружинська Н.О. Навчальна програма дисципліни “Основи психотерапії” (для бакалаврів). — К.: УСЗ, 2010 — 18с.

Навчальна програма містить пояснювальну записку, тематичний план, зміст дисципліни “Основи психотерапії”, плани семінарських занять, вказівки до виконання контрольних робіт, теми контрольних робіт, список літератури.

Університет сучасних знань УСЗ, 2010

Пояснювальна записка

Предмет курсу основи психотерапії належить одночасно як до медичних, так і психологічних дисциплін, вона тісно пов’язана з іншими науками, що стосуються психічного здоров’я людини.

Психотерапія – це наука, що використовує сукупність знань біології, медицини та психології задля здійснення різних напрямків охорони здоров’я (профілактичний, лікувальний напрямки). Психотерапевтичні знання є елементом культури суспільства і містить, окрім інструментальних, ідеологічні концептуальні елементи, тобто уявлення про психічне здоров’я, особистісний розвиток, його цілях та смислі. Оскільки в патогенезі багатьох психосоматичних розладів основну роль відіграють особливості особистості та ставлення до оточуючого соціального середовища, тому ефективним є психотерапевтичне втручання. Метою втручання є допомога хворому перевести соматичні симптоми на психологічну мову. Все це наближає психотерапію до таких наукових дисциплін як психологія і психосоматика.

За допомогою наукових психотерапевтичних обстежень можна встановити ефективність застосування психотерапевтичних методів лікування та корекції різних видів патології та її переваги над другими моделями терапії.

Вивчення основ психотерапії студентами психологічних спеціальностей важливо для їх наступної практичної діяльності і формування висококваліфікованих кадрів психологів і психотерапевтів різного профілю.

Знання основ психотерапії необхідно для психологів тому, що оволодіння навиками психотерапевтичної роботи є підґрунтям формування компетентності спеціаліста у різних напрямках психологічної допомоги. Знайомство з методами психотерапевтичної діагностики дозволяє вміти своєчасно розмежувати клієнтів (або пацієнтів) і сформувати стратегію лікування станів або корекції проблем.

Значення психотерапії сьогодні зростає у зв’язку з розширенням кола психотравмуючих факторів (природні катаклізми, збройні конфлікти, терористичні акти та ін.), зростом різних зловживань (алкоголь, наркотичні та токсичні речовини), поширенням психосоматичної захворюваності та ін.

Програма охоплює основні теоретичні положення та методологічні принципи різних напрямків психотерапії, практичні підходи до діагностики, формулювання діагнозу, призначення адекватного психологічного лікування клієнтам та пацієнтам з межовими психічними розладами.

Мета вивчення дисципліни “Основи психотерапії” полягає в удосконаленні теоретичних знань та практичних навичок студентів з питань діагностики, диференційної діагностики, формулювання діагнозу, призначення адекватного психологічного лікування клієнтам та пацієнтам з межовими психічними розладами. Ознайомити студентів з різними напрямками психотерапії, новими психотехніками.

Місце дисципліни у навчальному процесі

Одним із завдань навчання за курсом психотерапії є надання допомоги людини, яка має певні психологічні проблеми або межові психічні розлади. Курс “Основи психотерапії” тісно пов’язаний з такими фундаментальними і галузевими дисциплінами як психологія, психофізіологія, патопсихологія.

Форми навчання: написання письмових контрольних робіт з метою перевірки та закріплення знань, обговорення рефератів.

Методи навчання: лекції з аналізом основних понять і категорій дисципліни; семінарські заняття у різних формах.

Засоби навчання: опрацювання рекомендованої літератури: підручників, навчальних посібників, монографій; робота з різними техніками психотерапії, вирішення та обговорення практичних завдань на семінарських заняттях.