Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне процесуальне право С.З, Ільїна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

2.Вирішення практичної ситуації:

20 жовтня цього року о 13 годині 15 хв. до чергової частини Жовтневого РВ м. Дніпропетровська звернулась Васюченко Р. І. із усною заявою про те, що о 12 год. 10 хв., коли вона прямувала до зупинки «Медична академія», незнайомий чоловік із погрозою застосування ножа заволодів її речами на загальну суму 4700 грн. і зник в напрямку залізничного вокзалу.

Оформити усну заяву Васюченко Р. І. процесуальним документом.

Комплексна задача

Перший етап

5 вересня о 13 год. 30 хв. до чергового Жовтневого РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області звернулася з усною заявою гр-ка Петрук Ніна Михайлівна, 15.01.1969 р.н., уроженка м. Дніпропетровська, українка, гр-ка України, освіта вища, проживає в м. Дніпропетровську по вул. Гоголя, буд. 5, кв. 1, яка повідомила, що в цей же день близько 12 години вона вийшла із своєї квартири з метою купівлі продуктів. Вхідні двері квартири замкнула, як завжди, на один замок, ключ залишила при собі. Повернулася з магазину через годину і коли підійшла до дверей своєї однокімнатної квартири, то вони несподівано відчинилися і з приміщення вийшов чоловік віком 25-30 років, високого зросту, середньої статури, на голові волосся чорне, коротке, пряме, зачесане зліва направо. Він був одягнений в сіру куртку і темні штани, коричневі туфлі. В правій руці він тримав коричневий чемодан, а в лівій – господарську сумку червоного кольору, які, як вона зрозуміла, належали їй. На її здивоване і розгублене запитання: “Хто ви? Як ви сюди потрапили?” чоловік різко зробив крок вперед і плечем сильно штовхнув її в груди, від чого вона впала на підлогу, ударившись при цьому ліктем правої руки. Побачивши, що незнайомець почав швидко прямувати до виходу з під’їзду, вона закричала: “Тримайте злодія! Тримайте злодія!” і, пересиливши біль, вибігла на вулицю, продовжуючи при цьому кричати. Однак у дворі нікого, хто б міг надати допомогу в затримані злочинця, не було і він зник в напрямку сусіднього будинку. Запам’ятала, що цей чоловік, прямуючи у бік будинку № 7, пройшов поруч з молодою жінкою, яка прогулювалась з дитям.

Повернувшись до своєї квартири, побачила, що більшість речей, які знаходилися перед її виходом до магазину в шафі, лежать на підлозі кімнати.

Після цього подзвонила в сусідню квартиру, де, як вона побачила, знаходився одинадцятирічний Шведенко Саша (під час її крику “Тримайте злодія!” він визирнув з-за дверей, а потім їх швидко закрив) і попросила його постерегти вхідні двері квартири, сама ж попрямувала до райвідділу міліції.

Заявник в підтвердження своєї особи пред’явила паспорт.

Вказана інформація була підтверджена неповнолітнім Шведенко О.В.

Запитання:

  1. Які обов’язки чергового РВ при прийомі заяв про злочин?

2.Чи є необхідність в перевірці заяви Петрук Н.М.?

3.Скласти постанову про порушення кримінальної справи за фактом викрадення майна із квартири гр-ки Петрук Н.М.

Практичне заняття 2 (2 год.)

1. Аналіз нормативно-правових актів:

1.У п. 1 ст. 10 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» зазначено, що матеріали оперативно-розшукової діяльності використовуються як приводи та підстави до порушення кримінальної справи.

Проаналізуйте цю норму закону з позиції її відповідності теоретичному та логічному визначенню понять «приводи до порушення кримінальної справи» і «підстава до порушення кримінальної справи».

2.У главах 1 та 8 КПК віднайдіть норми, якими регламентовано підстави до прийняття рішень про:

  • порушення кримінальної справи;

  • відмову у порушенні кримінальної справи;

  • направлення заяви чи повідомлення за належністю.

Проаналізуйте ці підстави і визначте за допомогою яких засобів, передбачених КПК, їх встановлюють.

2.Вирішення практичних ситуацій:

1. 10 жовтня цього року о 20 год. Попов Н.Н. поблизу гуртожитку по пр. Гагаріна, 97 у м. Дніпропетровську вчинив грабіж щодо Павленка О.В., заволодівши його грошима у сумі 1.585 грн. Очевидцем цієї події був неповнолітній Власенко В.С., який усі відомі йому обставини події виклав оперуповноваженому ВКР Жовтневого РВ капітану міліції Ковалю В.Г.

    1. У якому документі необхідно зафіксувати викладену Власенком В.С. інформацію, враховуючи, що рішення про порушення кримінальної справи ще не було прийнято.

    2. Складіть цей документ.

2. 12 вересня цього року об 11 год. раніше судимий за розбій Салов А.В., шляхом розбиття віконного скла з тильного боку буд. № 87 по вул. Скоропадька у м. Дніпропетровську проник до квартири Клімка Т.В., звідки таємно викрав золотий перстень вартістю 620 грн., три кришталевих вази по 150 грн. кожна та комір із хутра вартістю 895 грн. Про вчинений злочин Клімко Т.В. в усній формі заявила до Жовтневого РВ м. Дніпропетровська.

  1. Чи є приводи і підстава до порушення кримінальної справи за цим фактом ?

  2. Прийняте рішення оформіть процесуальним документом.