Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.роб. сем.зан. публ служба 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Тема 3. Поняття та правовий статус публічного службовця

Поняття «публічний службовець». Чиновник. Законодавче закріплення цих понять. Проблеми класифікації (видового групування). Ранги публічних службовців. Правовий статус публічного службовця та його структура. Декларування доходів та видатків публічних службовців. Дотримання державної таємниці на публічній службі.

Законодавче регулювання розв’язання конфлікту інтересів на публічній службі. Соціальні та правові гарантії для публічних службовців.

Завдання (викласти письмово)

  1. Поняття « публічний службовець» та його законодавче закріплення

  2. Види публічних службовців. Посадові і службові особи.

  3. Обов’язки та права публічних службовців.

  4. Обмеження та заборони, пов’язані з публічною службою.

  5. Етика поведінки публічних службовців.

Задача 1. Вкажіть, хто із вказаних осіб має статус публічного службовця: начальник відділу кадрів обласного управління освіти; народний депутат, прокурор, заступник прокурора, заступник міністра, голова обласної держадміністрації; директор державного підприємства, спеціаліст апарату Рахункової палати, секретар судового засідання, керівник апарату Верховної Ради, радник першого заступника голови Верховної Ради, радник першого заступника Голови Верховної Ради, провідні спеціалісти секретаріату Конституційного Суду України, спеціаліст управління армії, військовослужбовець.

Семінарське заняття №4

Тема 4. Посадові особи в системі публічної служби

Поняття "посадова особа" в законодавстві та правовій науці (адміністративного, кримінального та трудового права). Державні посадові особи. Лінійна та функціональна влада посадових осіб. Класифікація посадових осіб; критерії класифікації.

Завдання (викласти письмово)

  1. Особливості статусу посадової особи.

  2. Загальний статус посадових осіб.

  3. Особливий статус.

  4. Спеціальний правовий статус посадової особи.

  5. Функції посадової особи.

  6. Повноваження посадової особи.

  7. Гарантії повноважень.

  8. Адміністративний розсуд в діяльності посадових осіб публічної служби.

Задача 1. Дві посадові особи з апарату глави обласної державної адміністрації організували з іншими трьома особами мале підприємство по реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності. Чи відповідають дії державних службовців вимогам закону?

Задача 2. Гр. К., працюючи на посаді спеціаліста відділу гуманітарної політики обласної державної адміністрації, вів авторську програму по місцевому радіо.

При поданні декларації про доходи виникло питання про порушення п. 8 ст. 5 Закону України “Про боротьбу з корупцією”, оскільки програма на радіо розцінювалась, як робота за сумісництвом.

Дайте правову оцінку даній ситуації ?

Семінарське заняття №5

Тема 5. Вступ на публічну службу

Право на публічну службу відповідно до законодавства України. Умови вступу на публічну службу. Обмеження при вступі на публічну службу. Конкурс як особливий спосіб заміщення вакантної посади публічної служби. Підготовча служба та призначення публічних службовців. Присяга публічного службовця.

Завдання (викласти письмово)

  1. Поняття та зміст проходження публічної служби

  2. Право на публічну службу та умови вступу.

  3. Набуття статусу публічного службовця.

  4. Оголошення вакансії та конкурс на зайняття вакантної посади.

  5. Результати конкурсу.

Задача 1. Начальник обласного управління освіти. відмовив гр. Жук прийнятті на посаду спеціаліста відділу дошкільної освіти, мотивуючи це тим, що при виконанні службових обов'язків вона буде безпосередньо підпорядкована начальнику відділу, який приходиться двоюрідним братом її свекрухи.

Чи правомірною є відмова? Як гр.Жук слід вирішити спірне питання?

Задача 2. Голова райдержадміністрації 15 квітня 2005р. підписав розпорядження про призначення гр. Кравця на посаду головного спеціаліста. У звя'зку з хворобою інженера відділу кадрів особова справа була оформленна 18 квітня. 17 квітня гр. Кравець прийняв подарунок, виконуючи свої посадові обов'язки, про що було складено протокол про вчинення корупційного діяння. Кравець не визнав свої дії такими, що підпадають під таку кваліфікацію, оскільки не вважає себе державним службовцем, бо не приймав присяги і не підписував бланку із текстом присяги, а також не ознайомлений з переліком обмежень для державного службовця та загальними правилами поведінки державного службовця.

Дайте правову оцінку даній ситуації

Семінарське заняття №6