Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.роб. сем.зан. ПРРЦП 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
294.4 Кб
Скачать

ПРИВАТНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІЗНЕСУ І ПРАВА

ІНСТИТУТ ПРАВА

КАФЕДРА АДМІНІСТРАТИВНОГО, КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА І ПРОЦЕСУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРОВЕДЕННЯ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ТА ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

ПРИ ВИВЧЕННІ ДИСЦИПЛІНИ

"ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ"

(за вимогами кредитно-модульної системи)

для студентів всіх форм навчання

спеціальності

7.03040101 "Правознавство"

Укладач: С.О. Сергєєв

Розглянуто та схвалено на засіданні

кафедри АКПП

(протокол №1 від 31.08.2011 р.)

Завідувач кафедри АКПП

О.М. Клюєв

Херсон 2011

Методичні вказівки до проведення семінарських занять та до самостійної роботи студента при вивченні дисципліни “Правове регулювання ринку цінних паперів" (за вимогами кредитно-модульної системи) для студентів всіх форм навчання спеціальності 7.03040101 "Правознавство" /Укл. Сергєєв С.О. – Херсон: МУБіП, 2011. – 22 с.

Укладач: с.О. Сергєєв, к.Ю.Н., доцент кафедри адміністративного, кримінального права і процесу

Рецензент: О.С. Сотула, к.ю.н., доцент кафедри галузевого права юридичного факультету Херсонського Державного Університету

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри АКПП

(протокол №1 від 31.08.2011 р.)

ВСТУП

Перехід економіки України до ринкових відносин передбачає створення сприятливих умов для розвитку конкуренції, підприємництва і бізнесу. Складовою цього процесу є розвиток системи фінансових ринків, зокрема ринку цінних паперів. Цінні папери дають змогу одержати гроші на довгостроковий період (кредитні цінні папери) або в безстрокове користування (акції). Завдання ринку цінних паперів полягає у забезпеченні більш повного і швидкого переливання заощаджень від фізичних і юридичних осіб до емітентів за ціною, що влаштовує обидві сторони. Відносини, які виникають при цьому процесі, мають бути законодавчо врегульовані.

Предмет дисципліни – вивчення правових норм, що регулюють випуск та обіг цінних паперів, діяльність фондового ринку та позабіржового ринку цінних паперів.

Мета: надання студентам знань та вмінь щодо користування категорійно-понятійним апаратом, застосування окремих норм законодавства, ознайомлення з сучасним станом діяльності ринків цінних паперів.

Завданням дисципліни є: вивчення теорії ринку цінних паперів, набуття студентами навичок застосування законодавства у сфері біржової діяльності, складання цивільно-правових договорів та контрактів, що регулюють ринок цінних паперів.

Дисципліна “Правове регулювання ринку цінних паперів” спирається на норми цивільного, фінансового, біржового та банківського права. Отже, можна зробити висновок про комплексний характер правових норм, які регулюють ринок цінних паперів.

Зміст дисципліни розкривається в темах: Цінні папери, як об’єкти цивільного права та фінансові інструменти. Правове регулювання діяльності суб’єктів з приводу емісії та обігу цінних паперів в Україні. Правове регулювання випуску та обігу пайових цінних паперів. Правове регулювання випуску та обігу боргових цінних паперів. Правове регулювання випуску та обігу товаророзпорядчих цінних паперів. Правове регулювання випуску та обігу інвестиційних цінних паперів. Правове регулювання випуску та обігу іпотечних цінних паперів. Правове регулювання випуску та обігу приватизаційних цінних паперів. Правовий механізм контролю за ринком цінних паперів

Перелік знань, умінь, навичок після вивчення дисципліни: Студенти повинні знати: класифікацію, вимоги до випуску та обігу цінних паперів; законодавче регулювання ринку цінних паперів в Україні; порядок організації торгівлі цінними паперами. Студенти повинні вміти: формувати статутний фонд АТ за рахунок акцій; провадити основні операції з цінними паперами; складати документи щодо обліку і звітності цінних паперів.

Місце дисципліни у структурно-логічній схемі: вивчається після дисциплін „Фінансове право”, „Банківське право”, „Біржове право”, „Цивільне та сімейне право”.