Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сільське господарство Херсонщини.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
40.65 Кб
Скачать

Сільське господарство Херсонської області

Сільське́ господа́рство (с/г) — галузь народного господарства, направлена на забезпечення населення продовольством і отримання сировини для цілого ряду галузей промисловості.

Херсонщина - важливий регіон по вирощуванню якісного продовольчого зерна озимої пшениці, кукурудзи, рису, соняшнику, помідорів, кавунів. Регіон має значні площі зрошуваних земель. Херсонщина надзвичайно щедра овочами і фруктами, баштаном і виноградом. Місцеві велетні кавуни за своїми смаковими і лікувальними якостями відомі мало не на весь світ.

Сільське господарство

Площа сільськогосподарських угідь (по всіх товаровиробниках, включаючи підсобні господарства) - 1970,6 тис.га, з них ріллі - 1778,3 тис.га, зрошувальних земель - 425,6 тис.га.

В області проведено реформування 282 КСП, на базі яких створено 508 підприємств, в тому числі господарські товариства – 296 (58,3%), приватні підприємства – 101 (19,9%), сільгоспкооперативи – 44 (8,7%), державні підприємства - 25 (4,9%), інші – 42 (8,3%).

В агропромисловому комплексі області діє 293 економічно активних сільськогосподарських підприємств. Функціонують 15 агроторгових домів, активізована біржова торгівля. Торгівельні операції здійснюються на 48 оптово-плодоовочевих та продовольчих ринках. Крім цього, сільгосптоваровиробникам і особистим підсобним господарствам населення надають різноманітні послуги 45 обслуговуючі кооперативи, 410 ветеринарних пунктів та аптек, 277 пунктів штучного осіменіння, активно працюють 594 заготівельних пунктів сільгосппродукції, у тому числі по заготівлі молока 526.

Проводиться робота по створенню двох оптових ринків у Каховському та Білозерському районі.

Реалізація сільськогосподарської продукції здійснюється через існуючу мережу магазинів та кіосків фірмової торгівлі, яких на сьогодні налічується 236.

Усе більше уваги звертають на агропромисловий комплекс Херсонщини вітчизняні і зарубіжні інвестори. За останні роки намітилась тенденція до збільшення капітальних вкладень у сільське господарство і підприємства, які вирощують та переробляють сільськогосподарську продукцію. Іноземні інвестиції в аграрний сектор надійшли із 15 країн світу. Основними країнами – інвесторами були Кіпр, Сполучене Королівство Великобританії, Австрія, Нідерланди, Швейцарія, Естонія, Німеччина.

В області проводиться ряд заходів по створенню привабливого інвестиційного клімату та сприяння залученню інвестицій в сільське господарство регіону. Залишається інвестиційно привабливим для інвесторів вирощування плодових і овоче-баштанних культур та розвиток галузі тваринництва. Вирощування виноградної лози дозволяє отримувати виноматеріал для виготовлення вина якістю, що не поступається якості сировини отриманої на знаних французьких виноградниках.

Основним фактором гарантованого отримання сільськогосподарської продукції для забезпечення продовольчої безпеки регіону є зрошення.

Впроваджується у виробництво новітня техніка поливу сільськогосподарських культур, зокрема крапельне зрошення, завдяки якому передові фермери одержуючи по 50-60 тонн огірків, по 100-110 тонн помідорів з одного гектара.

Ocнoвнi нaпpями виpoбництвa в гaлyзi pocлинництвa є виpoщyвaння зepнoвиx, нaciння coняшникy, oвочів.

Ocнoвнi нaпpями виpoбниuтвa в гaлyзi твapиниицтвa є cкoтapcтвo, cвинapcтвo, вiвчapcтвo. В області налічується 202,9 тис. голів великої рогатої худоби, з них 104,2 тис. голів корів, 174,2 тис голів свиней, 74,6 тис. голів овець та кіз, 2651,5 тис. голів птиці всіх видів.

З метою подальшого розвитку тваринництва у населення проводиться робота по створенню безприбуткових кооперативів по заготівлі та реалізації молока переробним підприємствам, організації кормових дворів, створення пасовищ для великої рогатої худоби за рахунок виділення малопродуктивних земель та земель запасу. Прикладом є проведення залуження в Каланчацькому районі, створення кормових дворів в ТОВ „Жовтневе” Великолепетиського, ДПДГ „Асканійське” Каховського району та інші.

Область має достатню племінну базу, яка може забезпечити в повному обсязі господарства всіх форм власності племінними ресурсами. Створено і функціонує 57 суб’єктів племінної справи, у тому числі по молочному скотарству – 10, з них 4 племінні заводи, м’ясному скотарству - 2, свинарству – 20, в тому числі 5 племінних заводів , вівчарству - 7, птахівництву - 7, конярству - 1.

Потенційно область має можливість вирощувати щорічно не менше 2 млн. тонн продовольчого зерна, 1 млн. тонн овочево-бахчевої продукції, 35 тис. тонн рису, 100 тис. тонн плодів, 50 тис. тонн винограду і багато іншої продукції.

Через сприятливі кліматичні умови тут розвинені садівництво, виноградарство і тваринництво м'ясо-молочного напряму.

Херсонська область має значний потенціал розвитку сільськогосподарського виробництва, великі площі сільськогосподарських угідь з родючими землями (1968,4 тис. Га, зокрема 1770 тис. Га ріллі) і значною сумою ефективних температур. Це створює необхідні природні передумови для виробництва значних об'ємів рослинницької і тваринницької продукції.

За даними Головсільгоспроду Херсонської облдержадміністрації поголів'я великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах тільки за один 2005 рік скоротилося на 6,6%, корів – на 8,1% і загальна кількість великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах на початок 2006 року становила 25,5 тисяч голів, у тому числі 9,1 тисяч корів.

Особливо зменшилась кількість великої рогатої худоби в господарствах Бериславського, Великолепетиського, Верхньорогачицького, Високопільського, Іванівського, Нижньосірогізького та Цюрупинського районів. Так, в сільськогосподарських підприємствах Бериславського, Верхньорогачицького, Каланчацького та Цюрупинського районів корови відсутні.

Під впливом вказаних вище негативних факторів у багатьох колективних господарствах вівчарство, птахівництво і свинарство, як галузь тваринництва практично ліквідовано.

Втішає те, що в Херсонській області за 2005 рік поголів’я свиней і птиці в сільськогосподарських підприємствах трохи збільшилось. Так, кількість свиней збільшилась на 23,3%, птиці – на 48,0%.

Як свідчать статистичні дані, у суспільному секторі тваринницької галузі України найбільшого скорочення поголів’я худоби і птиці зазнали великі спеціалізовані тваринницькі комплекси і птахофабрики. У багатьох з них воно зменшилось на 70-80%, а в окремих господарствах і навіть районах – повністю ліквідовано. Так, зараз повністю ліквідували поголів’я 76 птахофабрик з виробництва м'яса птиці. Припинили свою діяльність чотири з п’яти найбільших - на 108 тисяч голів свиней - свинокомплекси.

Аналізуючи структуру поголів’я худоби по категоріям господарств видно, що значної руйнації зазнала тваринницька галузь в колективних сільськогосподарських підприємствах. Частка поголів’я великої рогатої худоби в цих господарствах на початок 2006 року становила тільки 12,8%, корів – 9,0%, свиней – 33,0%, овець і кіз – 29,2% від загальної кількості

Основна задача сільського господарства полягає в тому, щоб забезпечити населення країни доброякісними продуктами, а промисловість – сільськогосподарською сировиною.

По науково-обґрунтованим нормам харчування на одну особу населення повинно вироблятися в рік: м'яса – 82 кг; молока – 405 кг, яєць – 292 штук; риби – 18,2 кг.

Забезпеченість населення повноцінними продуктами харчування тісно пов’язано з розвитком тваринницької галузі країни. Аналіз статистичних повідомлень свідчить, що виробництво вітчизняної продукції тваринництва не відповідають потребам населення в повному забезпеченні їх цією продукцією.

Виробництво продукції тваринництва в Херсонській області здійснюється, в основному, в господарствах населення. Так, частка виробленого м'яса в господарствах населення у загальному його виробництві у 2005 році становила 89,8%, молока – 92,9%, яєць – 71%, вовни-35,2%

Кращі товаровиробники сільськогосподарської продукції Херсона отримують високі і стабільні урожаї озимої пшениці по 50-60 ц/га, товарного насіння соняшнику по 25-30 ц/га, томатів по 800-1000 ц/га, кавунів по 250-300 ц/га.

Наявність розвиненої переробної промисловості дозволяє переробляти проведену продукцію безпосередньо в області, тим самим знижуючи витрати на її транспортування і запобігаючи відтоку доходів в інші регіони.

Вигідне географічне положення, відносна близькість важливих ринків країн СНД і Близького Сходу дозволяє Херсонській області експортувати значні об'єми вироблюваної сільськогосподарської продукції.

В області функціонують 286 сільськогосподарських підприємств, 3013 фермерських господарств. Основними напрямами виробництва в рослинництві є вирощування зернових, насіння соняшнику, овочів. У тваринництві домінують скотарство і вівчарство.

Не меншої своєрідності Херсонщині надають її мальовничі заповідні куточки, відомі на весь світ, зокрема, два з трьох в Україні біосферні заповідники - "Асканія-Нова" і Чорноморський.