Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Росія.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
48.52 Кб
Скачать

Росія

Загальні відомості про країну

Росія — одна з найбільших за площею, кількістю населення, економічним потенціалом країна світу. За площею (17 075,4 тис. км2) вона посідає перше місце в світі, за кількістю населення (143,4 млн. осіб) — шосте. Держава омивається морями Північного Льодовитого океану (Баренцовим, Білим, Карським, Лаптєвих, Східносибірським та Чукотським) на півночі; Балтійським морем — на північному заході; Чорним та Азовським морями — на південному заході; Берінговим, Охотським та Японським морями — на сході. Майже 75% території Росії розташовано в Азії і лише 25% — у Європі. Протяжність країни з півночі на південь становить до 4 тис. км, із заходу на схід — понад 9 тис. км. Офіційна назва країни — Російська Федерація. Столиця — Москва.

Населення Москви налічує 8,3 млн. мешканців. Площа міста — до 1000 км2. Москва розташована на Європейській частині країни, у межиріччі Оки та Волги, на р. Москва. Межі міста здебільшого пролягають по Московській кільцевій дорозі. Клімат помірний континентальний. Середня температура січня становить -10°С, липня —І8°С. Опадів — 580 мм (переважно в липні).

Місто вперше згадується у літописі 1147 р. З XIII ст. воно стало центром князівства, в IV ст. — центром Великого князівства Московського, з другої половини XV ст. — столицею єдиної Російської держави. З перенесенням столиці Росії до Санкт-Петербурга в 1712 р. Москва зберегла значення другої столиці. З 1918 p., після встановлення радянської влади, стала столицею РРСФР, у 1922—1991 pp. — столиця СРСР, з 1991 р. — Російської Федерації.

Москва є найбільшим економічним центром країни. Провідними у промисловому виробництві є машинобудування та металообробка. Розвинуті автомобілебудування, верстатобудування, електротехнічна промисловість, металургійні, годинникові, теплової автоматики, хімічні та нафтохімічні заводи, підприємства легкої та харчової промисловості (м'ясна, молочна, кондитерські й тютюнові фабрики тощо). У місті розташовано великий транспортний вузол: залізниці, автошляхи, річкові порти, 4 аеропорти («Внуково», «Домодедово», «Шереметьево», «Виково). З 1953 p. діє метрополітен (160 станцій). Історичне ядро Москви — ансамбль Московського Кремля, Красна площа, храм Василя Блаженного. Славнозвісні архітектурні комплекси монастирів (Андронникова, Донського, Свято-Данілова, Новодєвічого, Симонова та ін.), ансамблі садиб (Кусково, Останкіно, Кузьмінки, Царицино тощо), церкви та окремі будівлі XVII ст., житлові та громадські будівлі XVIII ст. — першої половини XIX ст. у стилі класицизму — будинок Пашкова, Благородні збори (нині Будівля союзів), старий будинок Московського університету, Великий театр, комплекс Центрального стадіону в Лужниках, Державний кремлівський палац, ансамбль Нового Арбату тощо

Росія є президентсько-парламентською республікою. Глава держави — президент, який обирається на 4 роки, однак не більше ніж на два терміни. Згідно з конституцією президент відповідає за діяльність уряду та призначає прем'єр-міністра, який формує Раду міністрів. Він є верховним головнокомандувачем, йому підпорядковуються силові міністерства та спецслужби. Депутатів двопалатного парламенту (Федеральних зборів) обирають прямим голосуванням на 4 роки. У нижній палаті — Державній думі — 450 місць, половина з яких розподіляється на основі представництва партій за загальною кількістю обраних голосів, решта — серед мажоритарників. Верхньою палатою є Рада федерації у складі 178 сенаторів, які представляють регіони країни.

Країна є федеративною, до її складу входять 21 автономна республіка (Адигея, Башкортостан, Бурятія, Дагестан, Горний Алтай, Інгушетія, Кабардино-Балкарія, Калмикія, Карачаєво-Черкесія, Карелія, Комі, Марій Ел, Мордовія, Північна Осетія-Аланія, Татарстан, Тува, Удмуртія, Хакасія, Чечня, Чувашія та Якутія (Саха), 49 областей, 6 країв, 10 автономних округів, 1 автономна область та 2 столичних міста (Москва і Санкт-Петербург).

Після розпаду СРСР відносини центру з регіонами характеризували постійні політичні конфлікти. Так, наприкінці 1991 р. Чечня в односторонньому порядку проголосила незалежність від Росії, відтак у грудні 1994 р. російський уряд розпочав бойові дії проти чеченських сепаратистів і бойовиків. Нині в республіці намагаються навести конституційний порядок (формуються конституція, державні органи влади, певною мірою відроджують економіку республіки тощо).

Кордони. Росія — євразійська держава: 1/3 її території знаходиться у Східній Європі, 2/3 —у Північній Азії. Росія межує з Норвегією (196 км), Фінляндією (1340 км), Естонією (294 км), Латвією (217 км) та Литвою (227 км) на північному заході, з Білоруссю та Польщею (206 км) — на заході (російська Калінінградська область відокремлена Литвою та Білоруссю від території Росії), з Україною (1576 км) — на південному заході, з Грузією (723 км), Азербайджаном (284 км) та Казахстаном (6846 км) — на півдні, з Китаєм (3605 км), Монголією (3485 км) та Північною Кореєю (19 км) — на південному сході. Загальна довжина кордонів країни становить 20 017 км, берегової смуги — 37 653 км.

Участь у міжнародних організаціях. Росія є учасницею МВФ, ЮНЕСКО, ВООЗ, Ради Європи, СНД. З 1991 р. Росія як правонаступниця СРСР продовжила його участь в ООН (СРСР — засновник ООН із 1945 р.) і є постійною учасницею Ради Безпеки ООН

Природні умови і ресурси

У Росії наявні різноманітні природні умови і ресурси. Рельєф. Майже 3/4 території Росії займають рівнини на північному заході — Східно-Європейська з невисокими височинами (Приволзька, Середньоросійська, Валдайська), що сполучаються з низовинами (Прикаспійська, Оксько-Донська та ін., а у центральній частині — Західносибірська), їх розмежовує давня гірська система Урал. Між ріками Єнісей та Лена пролягає Середньосибірське плоскогір'я. Гірські області переважають на сході та півдні країни. В Європейській частині — це хребти північного схилу Великого Кавказу, в межах якого знаходиться найвища точка Росії — г. Ельбрус (5642 м). Гори Південного Сибіру, що пролягають вздовж південних кордонів Росії, охоплюють Алтай, Кузнецький Алатау, Саяни, гори Туви, Прибайкалля, Забайкалля, Станове нагір'я та ін. Уздовж Тихоокеанського узбережжя Далекого Сходу пролягає пояс молодих гір Камчатки і Курильських островів з діючими вулканами (Ключевська Сопка — 4750 м, Кроноцька Сопка — 3528 м).

Клімат. На більшій частині території країни переважає помірний клімат, острови Північного Льодовитого океану та північні материкові райони розташовані в арктичному і субарктичному поясах, Чорноморське узбережжя Кавказу — у субтропічному поясі. Клімат майже усюди континентальний, з холодною зимою із тривалим сніговим покривом і жарким літом. У Східному Сибіру розташоване найхолод-ніше місце північної півкулі (з мінімальною температурою січня -68°С) — улоговина Оймякон. На півдні Далекого Сходу клімат помірно мусонний із середніми температурами січня від 0 до -5°С. Найбільша кількість опадів випадає у горах Кавказу та Алтаю (до 2000 мм на рік), найсухішим районом є Прикаспійська низовина (приблизно 150 мм опадів на рік).

Ріки й озера. На території Росії знаходиться до 120 тис. рік (довжиною понад 10 км). Найбільші ріки (Об, Єнісей, Лена, Північна Двіна, Печора, Хатанга, Яна, Індігірка, Колима) впадають до Північного Льодовитого океану. Найповноводніша ріка країни — Єнісей (585 км3/рік), а найдовша — Об, яка від джерела Іртиша пролягає на 5410 км і щороку виносить до океану понад 16 млн. т твердих речовин. Усі сибірські ріки беруть початок у горах і течуть з півдня на північ. До басейну Тихого океану належать ріки Амур, Анадир тощо. До Атлантичного океану впадають Дон, Кубань, Нева та ін. Волга — найдовша ріка Європи (3694 км), і впадає до Каспійського моря.

У Росії налічується майже 2 млн. прісних і солоних озер. Каспійське море є найбільшим озером у світі, його площа становить 376 тис. км2, об'єм води — 78 тис. км3, його рівень на 27 м нижче рівня Світового океану, а найбільша глибина — 1025 м. Байкал — найглибше у світі озеро, максимальна глибина якого сягає 1620 м. У ньому зосереджено понад 20% усіх запасів прісної води на поверхні Землі (23 тис. км3). Довжина Байкалу становить 636 км, середня ширина 48 км, площа — 31,5 тис. км2. В озеро впадає понад 300 великих і малих річок, а бере початок лише одна — Ангара.

Мінеральні ресурси. Складна геологічна будова території зумовила велику різноманітність корисних копалин країни. Росія ділком забезпечена паливними ресурсами. В її надрах залягають великі поклади вугілля (Кузнецький, східна частина Донецького, Печорський, Іркутський, Південноякутський кам'яновугільні та Кансько-Ачинський і Підмосковний буровугільні басейни); нафти й газу (Волго-Уральський, Західносибірський, Північнокавказький, Тімано- Печорський басейни). Є значні поклади торфу (Центральна Росія), горючих сланців (Поволжя) та урану. Родовища залізних руд сконцентровані на Уралі, в Сибіру, в Європейській частині країни (Курська магнітна аномалія), на Кольському п-ові. Марганцеві руди зосереджені на Уралі, у Західному і Східному Сибіру. Поклади руд кольорових металів (мідних, поліметалевих, олов'яних, алюмінієвих (боксити), дорогоцінних, рідкісних і рідкоземельних) знаходяться на Уралі та у Західному Сибіру. Значні запаси калійної та кам'яної солі зосереджені на Алтаї, у Поволжі, Східному Сибіру; фосфоритів і апатитів — на Кольському п-ові, в Центральній Росії, Сибіру. Крім того, в країні наявні значні поклади сірки, азбесту, алмазів, різноманітних будівельних матеріалів тощо.

Гідроенергетичні ресурси. Ріки Росії багаті на гідроенергоресурси (найбільші у світі), особливо у східних районах. Потужні гідроенергостанції було побудовано на ріках Ангара та Єнісей.

Рослинні і тваринні ресурси. Вони різняться залежно від широти місцевості та її клімату. Непридатні для життя арктичні пустелі, вкриті льодом (о-ви Північного Льодовитого океану), південніше переходять у менш суворий пояс тундри, де ростуть мохи, лишайники, карликові берези та верби, а також квіткові рослини. Фауна цих територій небагата: північний олень (популяції диких оленів незначні), лемінги (полярні миші), песці, перелітні птиці (лише влітку). За смугою лісотундри починається тайга — зона великих лісових площ, здебільшого хвойних, яка займає приблизно 65% території Росії. У тайзі зустрічаються ведмідь, вовк, соболь, заєць, куниця, білка, лось, рись, росомаха, на Далекому Сході — плямистий олень (марал) і навіть тигр. У широколистяних лісах мешкають лисиці, дикі кабани, борсуки, єноти, бобри. Пояси лісостепів та степів, що знаходяться південніше, майже повністю перетворено на сільськогосподарські угіддя. Лише сухі степи і напівпустелі Прикаспійської низовини використовуються як сезонні пасовища. Російські субтропіки (Чорноморське узбережжя Кавказу) порівняно незначні за площею, однак густо заселені, ділянок незайманої природи тут майже немає.

Рекреаційні ресурси. У Російській Федерації створено до 100 заповідників та національних парків, в яких зберігається багатство твариною і рослинного світу, а також унікальні природні ландшафти та об'єкти. До них належать найглибше на планеті прісне озеро Байкал з унікальним ландшафтом та фауною; вершини Великого Кавказу з віковими снігами; незрівнянне Телецьке озеро на Алтаї; гейзери та вулкани Камчатки, Курил та ін.

У Росії нараховується понад 100 курортів. Загальноросійське значення мають лікувально-оздоровчі курорти на Чорноморському узбережжі Кавказу (Сочі, Геленджик, Анапа, Туапсе та ін.), низка курортів Кавказьких мінеральних вод (П'ятигорськ, Кисловодськ, Мінеральні Води та ін.).