Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробка дня цивільної оборони в школі.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
384.51 Кб
Скачать

Курси цивільної оборони Миколаївської області

МетодичнІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

по організації і проведенню

Дня Цивільної оборони” ЗОШ (ПТУ)

Методичні рекомендації

схвалені на засіданні

методичної ради курсів ЦО

Миколаївської області

___”___________200___р.

протокол № ______

м Миколаїв

МетодичнІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

по організації і проведенню

Дня Цивільної оборони” ЗОШ (ПТУ)

Методичний посібник призначений для керівного складу загальноосвітніх шкіл та ПТУ.

З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного походження, зменшення збитків та втрат у разі стихійного лиха, аварій, катастроф Законом України “Про Цивільну оборону України” передбачена підготовка і перепідготовка керівного складу з цивільної оборони та навчання населення вмінню застосовувати засоби індивідуального захисту, діяти в умовах надзвичайних ситуацій.

Підсумком цієї підготовки у школярів та учнів ПТУ за навчальний рік є проведення “Дня цивільної оборони”.

Він проводиться щорічно на підставі “Положення про підготовку і проведення Дня цивільної оборони ”, затвердженого наказом Міністра освіти України та наказом начальника штабу – заступника начальника цивільної оборони України від 19 травня 1995 року № 143/79.

Методичний посібник містить примірники (варіанти) документів, які розробляються при підготовці і проведенні “Дня цивільної оборони”.

Рекомендації щодо організації проведення “Дня цивільної оборони” у закладах середньої та професійно-технічної освіти

Відповідно до вимог наказу № 97 від 23.04.2001 Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.06.2001 р. за № 481/5672 “Про затвердження порядку здійснення підготовки населення на підприємствах, в установах та організаціях до дій при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного походження” щорічно у закладах середньої та професійно-технічної освіти проводиться “День цивільної оборони”, який є завершальним етапом, на якому закріплюються отримані теоретичні знання з тематики цивільної оборони і основ безпеки життєдіяльності учнями разом з постійним складом навчального закладу.

“День цивільної оборони” проводиться без порушення навчального процесу у другий четвер травня.

Спрямованість заходів, що проводяться протягом “Дня цивільної оборони” повинна носити характер змагань, викликати певний інтерес в учнів, спонукати їх до поглиблення знань з цивільної оборони, основ безпеки життєдіяльності та набуття практичних навичок захисту від наслідків надзвичайних ситуацій.

На підготовку до “Дня цивільної оборони” треба відводити не менше 2-х місяців, при цьому розробляються наступні документи:

  1. Наказ директора – начальника цивільної оборони школи про підготовку і проведення “Дня цивільної оборони”, у якому вказується мета, завдання і час проведення, склад учасників і порядок їх підготовки, обсяг робіт із підготовки навчально-матеріальної бази і термін їх виконання, відповідальні організатори, склад загальної комісії, підкомісії (журі) на окремих точках та ін.

  1. План підготовки і проведення “Дня цивільної оборони”, що затверджується районним (міським) відділом освіти і погоджується з територіальним відділом (управлінням) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення району (міста).

  1. Графік проведення “Дня цивільної оборони”.