Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kardiologia_1_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Орієнтована основа дії

Артеріальна гіпертензія – це підвищення систолічного артеріального тиску до 140 мм рт. ст. і вище і або діастолічного артеріального тиску діастоли до 90 мм рт. ст. і вище, якщо таке підвищення є стабільним, тобто підтверджується при повторних вимірюваннях АТ (не менше чим 2 – 3 рази на різні дні впродовж 4 тижнів).

Гіпертонічна хвороба (есенціальна або первинна гіпертензія) – це захворювання, що характеризується високим артеріальним тиском при відсутності очевидної причини його підвищення.

Злоякісна артеріальна гіпертензія, або злоякісна фаза артеріальної гіпертензії, - це синдром, що характеризується високим рівнем артеріального тиску (як правило, більше 220/120 мм рт.ст.) з крововиливами і ексудатами в сітківці, набряком зорового нерва. Характерним (але не обов'язковим) є ураження нирок з розвитком уремії.

Виникнення і перебіг АГ тісно пов'язані з наступними чинниками ризику: вік, стать, спадковість, надлишкова маса тіла, аліментарні чинники (надмірне споживання солі, кави, вживання алкоголю), паління, психосоціальні чинники, соціально-економічний статус, низька фізична активність.

Класифікація АГ відповідно до рекомендацій Європейського товариства гіпертензії, Європейського товариства кардіологів (2003), Української асоціації кардіологів (2004) визначає ступінь АГ за рівнем АТ (по ступеню) і стадію АГ за ураженням органів-мішеней (по стадії).

Класифікація АГ за рівнем артеріального тиску.

Нормальним АТ прийнято вважати 140/ 90 мм рт. ст. і нижче. В таблиці 1 представлена класифікація АГ за рівнем АТ.

Таблиця 1

Класифікація артеріальної гіпертензії за рівнем АТ

АТ, мм рт. ст.

Систолічний

Діастолічний

Оптимальний тиск

<120

<80

Нормальний тиск

<130

<85

Нормальний високий

130 - 139

85 – 89

Гіпертензія І ступеню (м'яка)

140 – 159

90 – 99

Гіпертензія II ступеню (помірна)

160 – 179

100 – 109

Гіпертензія III ступеню (важка)

> 180

> 110

Ізольована систолічна гіпертензія

> 140

< 90

Примітка: Якщо систолічний АТ або діастолічний АТ знаходяться в різних категоріях, приписується вища категорія. Для ізольованої систолічної АГ виділяється стадія залежно від рівня систолічного АТ.

Таблиця 2

Стадії артеріальної гіпертензії залежно від ураження органів-мішеней

I стадія

Об'єктивні прояви ураження органів-мішеней відсутні.

II стадія

Присутня як мінімум одна з нижче приведених ознак ураження органів-мішеней:

  • гіпертрофія лівого шлуночку (за даними рентгенологічного дослідження, ЕКГ або ехокардіографії), або

  • генералізоване або фокальне звуження судин сітківки (гіпертонічна ангіопатія сітківки), або

мікроальбумінурія, або білок в сечі і/або незначне підвищення концентрації креатиніну в плазмі крові (у чоловіків 115 - 133 мкмоль/л, у жінок – 107 - 124 мкмоль/л).

III стадія

Окрім перерахованих ознак ураження органів мішеней мають місце слідуючи клінічні прояви:

  • серце інфаркт міокарду, серцева недостатність IIА – III ст.;

  • мозок інсульт, транзиторні порушення мозкового кровообігу, гостра гіпертензивна енцефалопатія, хронічна гіпертензивна енцефалопатія III ст., судинна деменція;

  • судини – розшаровуюча аневризма аорти;

  • нирки – концентрація креатиніну плазми у чоловіків більше 133 ммоль/л, у жінок – більше 124 ммоль/л;

  • сітківка крововилив і ексудати з набряком (або без набряку) зорового нерва, гіпертонічна ретинопатія (ці ознаки характерні для злоякісної або швидко-прогресуючої гіпертензії).

Обов'язкове обстеження повинне проводиться всім хворим з підвищеним АТ для визначення генезу гіпертензії (первинна або вторинна), оцінки стану органів-мішеней і чинників ризику. Воно складається з:

1. Збору анамнезу.

2. Фізікального обстеження: вимірювання АТ на обох руках; вимірювання АТ на ногах (у осіб до 45 років); аускультації серця, судин шиї, точок проекції ниркових артерій.

3. Лабораторно-інструментального обстеження: аналіз крові загальний; аналіз сечі загальний; аналіз сечі за методом Нечипоренка (Амбруже); визначення рівня креатиніну, калію і натрію, цукру, холестеріну і тригліцеридів в плазмі крові; реєстрація ЕКГ; ультразвукове обстеження серця і нирок; офтальмоскопія очного дна.

Клінічна діагностика артеріальної гіпертензії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]