Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.раб. БО КБ 2012 метод.рекомендации.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
299.36 Кб
Скачать

Навчальні завдання Теми рефератів

1 Організація обліку внутрішньобанківських операцій.

2 Види, форми і методи внутрішньобанківського контролю.

Завдання для перевірки знань

  1. Розробити схеми організації обліку доходів і витрат банку, капіталу банку.

У схемі відобразити організацію первинного, поточного і підсумкового обліку (відображення узагальнених облікових даних у щоденному балансі).

  1. Скласти графік документообігу одного первинного документу за темою.

  2. Скласти зведений графік документообігу з обліку праці та її оплати.

  3. Скласти план здійснення контрольних заходів за використанням праці та її оплати.

  1. Загальні питання організації обліку внутрішньобанківських операцій.

  2. Організація обліку доходів і витрат банку.

  3. Організація обліку витрат банку на утримання персоналу.

  4. Організація обліку капіталу банку.

  5. Організація податкового обліку в банку.

  6. Організація контролю внутрішньобанківських операцій.

Тема 11: облік доходів, витрат, фінансових результатів діяльності банку методичні поради до вивчення теми Облік відсоткових доходів, витрат [24 с.475].

Облік результатів від торгових операцій [24 .483].

Облік операцій з дивідендами Податковий облік у банку [21 с.59-63].

Розкриття інформації про доходи, витрати і фінансовий результат діяльності

банку [24 с.493].

Процентні доходи та витрати, як правило, становлять найбільшу питому вагу у загальній сумі банківських доходів та витрат. У зв'язку з цим їх правильне відображення на рахунках бухгалтерського обліку та у фінансовій звітності має важливе значення для банку.

Згідно з Правилами бухгалтерського обліку доходів і витрат банків України, процентні доходи і витрати визнаються та оцінюються за методом ефективної ставки відсотка. Нагадаємо, що метод ефективної ставки відсотка - це метод обчислення амортизованої собівартості фінансового активу або фінансового зобов'язання (або групи фінансових активів чи фінансових зобов'язань) та розподілу доходів у вигляді процентів чи витрат на виплату процентів протягом відповідного періоду часу.

Нарахування процентів за фінансовими інструментами здійснюється за номінальною процентною ставкою, яка передбачена умовами договору (випуску), і відображається за рахунками з обліку нарахованих доходів і нарахованих витрат за відповідними рахунками першого, другого та третього класів Плану рахунків. Амортизація дисконту (премії) за фінансовими інструментами здійснюється одночасно з нарахуванням процентів.

Будь-які різниці, що виникають між сумою визнаних за ефективною ставкою відсотка процентних доходів (витрат) та нарахованих за номінальною процентною ставкою доходів (витрат) за фінансовими інструментами, придбаними (наданими, отриманими) за номінальною вартістю (без дисконту або премії), відображаються за рахунками з обліку неамортизованого дисконту (премії) у кореспонденції з рахунками з обліку процентних доходів (витрат).

Для розрахунку ефективної ставки відсотка визначаються потоки грошових коштів з урахуванням усіх умов договору за фінансовим інструментом, у тому числі включаються всі комісії та інші сплачені або отримані сторонами суми, що є невід'ємною частиною доходу (витрат) фінансового інструменту. Якщо неможливо достовірно оцінити потоки грошових коштів або очікуваний строк дії фінансового інструменту, то використовуються потоки грошових коштів, що передбачені відповідним договором, протягом строку дії договору.

Якщо в майбутньому реальні значення та строки потоків грошових коштів будуть відрізнятися від запланованих і таке відхилення не пов'язане зі зменшенням або відновленням корисності, то на дату балансу необхідно скоригувати балансову вартість фінансового інструменту. У цьому разі визначається різниця між балансовою вартістю фінансового інструменту та вартістю оцінених майбутніх грошових потоків, дисконтованих за первісною ефективною ставкою відсотка (тобто ефективною ставкою відсотка, розрахованою під час первісного визнання). Ця різниця відображається за рахунками з обліку неамортизованого дисконту (премії) у кореспонденції з рахунками з обліку процентних доходів (витрат).

Результати від торговельних операцій банку обліковуються за рахунками 6 класу, 62 розділу «Результат від торговельних операцій» 620 групи, а саме:

«Результат від торгових операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку»;

«Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами»;

6209 «Результат від торговельних операцій з іншими фінансовими інструментами».

Усі зазначені вище рахунки є активно-пасивними. За кредитом цих рахунків відображаються прибутки та позитивні курсові різниці від переоцінки, а за дебетом - збитки від торгівлі фінансовими інструментами та негативні курсові різниці від переоцінки.

Облік результатів від торгових операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку регламентується Інструкцією з бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами в банках України, затвердженою постановою Правління НБУ від 3.10.2005 р. № 358 та розглянутий у сьомому розділі «Облік фінансових інвестицій» даного підручника.

Методика обліку результатів від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами, а також результатів переоцінки регламентується Інструкцією з бухгалтерського обліку операцій в іноземній валюті та банківських металах у банках України, затвердженою постановою Правління НБУ № 555 від 17.11.2004 р. та Інструкцією з бухгалтерського обліку операцій з готівковими коштами та банківськими металами в банках України, затвердженою постановою Правління НБУ від 20.10.2004 р. № 495. Це питання висвітлено у восьмому розділі «Облік валютних операцій» даного підручника.

Облік результатів від торговельних операцій з іншими фінансовими інструментами регламентуються Інструкцією з бухгалтерського обліку операцій з похідними фінансовими інструментами в банках України, затвердженою постановою Правління НБУ від 31.08.2007 р. №309.

Як уже відомо з попереднього матеріалу, економічний результат діяльності банку визначається різницею між доходами і витратами банку, суми яких накопичено за рахунками класу 6 «Доходи» та класу 7 «Витрати» за правилами фінансового обліку. Для формування бази оподаткування, яку становлять валові доходи банку, зменшені на суму валових витрат, банк має вести в підсистемі податкового обліку їх накопичення протягом звітного періоду. Основні підходи до цієї процедури описано Інструкцією про порядок відображення в бухгалтерському обліку банками України поточних і відстрочених податкових зобов'язань та податкових активів (затверджена ПП НБУ від 18.03.03 за № 121).

За фінансовим обліком сума податку на прибуток визнається витратами банку з податку на прибуток і обліковується за рахунком 7900 АП «Податок на прибуток». Необхідно за цим фактом ураховувати дві обставини:

З огляду на принцип відповідності витратами банку з податку на прибуток за звітний період може визнаватися тільки сума, що розраховується за базовою ставкою оподаткування 25% від економічного прибутку банку як різниці між підсумком доходів і витрат за даними фінансового обліку.

Через розбіжність сум доходів і витрат за даними фінансового обліку і сум валових доходів і валових витрат за даними податкового обліку сума поточного податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету (відповідає 25 % обсягу валових доходів, зменшених на обсяг валових витрат), як правило, не відповідає сумі витрат банку за податком на прибуток.

Ці обставини обумовлюють потребу в обліку відстрочених податкових зобов'язань (ВПЗ) та відстрочених податкових активів (ВПА) за такими рахунками: 3521 А «Відстрочений податковий актив». 3621 П «Відстрочені податкові зобов'язання».

Для відображення в обліку заборгованості банку перед бюджетом з податку на прибуток призначено рахунок 3620 П «Кредиторська заборгованість за податком на прибуток».

Авансові платежі до бюджету за податком на прибуток обліковуються за рахунком 3520 А «Дебіторська заборгованість за податком на прибуток».

Під відстроченим податковим зобов'язанням розуміють суму податку на прибуток, який підлягає сплаті в наступних періодах з тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню (різниця між оцінкою активу або зобов'язання за даними фінансового обліку та базою оподаткування).

Відповідно, відстрочений податковий актив - сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних звітних періодах у результаті: тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню (ці різниці призводять до зменшення податкового прибутку або збільшення податкового збитку в майбутніх періодах); перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді; перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими неможливо скористатись у звітному періоді.

Для того щоб глибше зрозуміти сутність наведених термінів, необхідно постійно опрацьовувати законодавчі акти з питань оподаткування. В Україні вони непрості і до того ж часто змінюються. Саме через це в бухгалтерії банку чітко визначено коло посадових осіб, які займаються формуванням податкової звітності.

Інформація про доходи, витрати і фінансовий результат діяльності банку розкривається у таких фінансових звітах: звіті «Баланс»; звіті про фінансові результати; звіті про рух грошових коштів; звіті про власний капітал; примітках до річної фінансової звітності: 1.17. «Податок на прибуток»; 1.19. «Доходи та витрати»; «Процентні доходи та витрати»; «Комісійні доходи та витрати»; «Інші операційні доходи»; «Адміністративні та інші операційні витрати»; «Витрати на податок на прибуток»; «Чистий прибутокДзбиток) від продажу довгострокових активів, призначених для продажу»; «ПрибутокДзбиток) на одну просту та привілейовану акцію».

У квартальному звіті «Баланс» подається інформація про фінансові результати діяльності банку у статтях «Прибуток/Збиток минулих років» та «Прибуток/Збиток поточного року», а у річному звіті «Баланс» - у статті «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)».

Ступінь розкриття інформації про доходи, витрати і фінансовий результат діяльності банку у звіті про фінансовий результат розглядається у 13 розділі «Фінансова звітність банку» даного підручника.

У звіті про рух грошових коштів (складеним за прямим методом) суми доходів та витрат банку наводяться у таких розділах:

  1. «Грошові кошти від операційної діяльності» у статтях: Процентні доходи, що отримані; Процентні витрати, що сплачені; Комісійні доходи, що отримані; Комісійні витрати, що сплачені;

Доходи, що отримані за операціями з торговими цінними паперами; Доходи, що отримані за операціями з фінансовими інструментами; Доходи, що отримані за операціями з іноземною валютою; Інші отримані операційні доходи; Виплати на утримання персоналу; Сплачені адміністративні та інші операційні витрати; Сплачений податок на прибуток;

  1. «Грошові кошти від інвестиційної діяльності» у статтях: Дохід від реалізації цінних паперів у портфелі банку на продаж; Дохід від погашення цінних паперів у портфелі банку до погашення; Дохід від реалізації основних засобів; Дивіденди отримані; Дохід від реалізації дочірньої компанії за мінусом виплачених грошових коштів; Дохід від реалізації асоційованих компаній; Дохід від реалізації інвестиційної нерухомості; Дохід від вибуття нематеріальних активів.

У звіті про власний капітал інформація про окремі види доходів та витрат банку подається у таких статтях: Результат переоцінки цінних паперів в портфелі банку на продаж до їх справедливої вартості; Продаж або втрати від зменшення корисності цінних паперів в портфелі банку на продаж; Результат переоцінки основних засобів та нематеріальних активів; Результат переоцінки за операціями хеджування; Накопичені курсові різниці; Відстрочені податки; Чистий дохід/ (збиток), що визнаний безпосередньо у складі власного капіталу; Прибуток/ (збиток) за рік;

Усього доходів/збитків), що визнані за рік.

Більш детально інформація про доходи і витрати банку розкривається у примітках до річної фінансової звітності банку.

У примітці 1.17 «Податок на прибуток» банк подає таку інформацію: ставку податку на прибуток, якщо вона змінюється порівняно із звітним періодом; пояснення різниці між витратами (доходами) з податку на прибуток та добутком облікового прибутку (збитку) на застосовану ставку податку на прибуток; суму тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню, суму податкових збитків і не -використаних податкових пільг, пов'язаних з невизнанням відстроченого податкового активу; суму тимчасових різниць, пов'язаних з фінансовими інвестиціями в дочірні та асоційовані компанії, щодо яких відстрочені податкові зобов'язання не були визнані; суму витрат (доходу) з податку на прибуток, пов'язаних з прибутком (збитком) від діяльності, що припинена.

У примітці 1.19. «Доходи та витрати» банк зазначає критерії визнання доходів і витрат та облікову політику щодо визнання доходів та витрат.

Примітка 28. «Процентні доходи та витрати» містить дані про процентні доходи та процентні витрати банку за різними видами фінансових інструментів.

У примітці 29. «Комісійні доходи та витрати» розкривається інформація про комісійні доходи і витрати банку, що отримані та сплачені за різними банківськими операціями, зокрема за розрахунковими операціями, касовим обслуговуванням, інкасацією, операціями з цінними паперами, операціями з довірчого управління, наданими гарантіями, а також комісійні доходи і витрати за фінансовими інструментами, які не обліковуються за справедливою вартістю з визнанням результату переоцінки у фінансових результатах та за фінансовими інструментами, що обліковуються за справедливою вартістю з визнанням результату переоцінки у фінансових результатах.

Примітка 30. «Інші операційні доходи» містить дані про: отримані банком дивіденди за фінансовими інвестиціями; дохід від надання в оренду інвестиційної нерухомості; дохід від суборенди; негативний гудвіл, визнаний як дохід; дохід від вибуття основних засобів та нематеріальних активів; дохід від вибуття інвестиційної нерухомості; роялті; інші операційні доходи.

У примітці 31. «Адміністративні та інші операційні витрати» розкривається інформація про такі види витрат, як: витрати на утримання персоналу; амортизація основних засобів; зменшення корисності основних засобів та нематеріальних активів; відновлення корисності основних засобів і нематеріальних активів; збиток від зменшення корисності гудвілу; амортизація програмного забезпечення та інших нематеріальних активів; витрати на утримання основних засобів та нематеріальних активів, телекомунікаційні та інші експлуатаційні послуги; витрати на фінансовий лізинг (оренду); інші витрати, пов'язані з основними засобами; професійні послуги; витрати на маркетинг та рекламу; витрати на охорону; інші податки та обов'язкові платежі, крім податку на прибуток; зменшення корисності довгострокових активів, утримуваних для продажу, (чи груп вибуття); інші витрати. Також у цій примітці банк розкриває інформацію щодо доходу від оренди об'єктів інвестиційної нерухомості; прямих операційних витрат, що виникли від інвестиційної нерухомості, яка генерує дохід від оренди протягом періоду, і тієї, яка не генерує такий дохід.

Примітка 32. «Витрати на податок на прибуток» містить детальну інформацію, що стосується витрат на податок на прибуток, яка подається у таких таблицях: таблиця 32.1. «Витрати на сплату податку на прибуток»;

таблиця 32.2. «Узгодження суми облікового прибутку (збитку) та суми податкового прибутку (збитку)»;

таблиця 32.3. «Податкові наслідки, пов'язані з визнанням відстрочених податкових активів та відстрочених податкових зобов'язань за звітний рік»;

таблиця 32.4 «Податкові наслідки, пов'язані з визнанням відстрочених податкових активів та відстрочених податкових зобов'язань за попередній рік».

У примітці 33. «Чистий прибутокДзбиток) від продажу довгострокових активів, призначених для продажу» зазначається така інформація: різниця між вартістю реалізації та балансовою вартістю цінних паперів, що реалізуються; дохід від продажу необоротних активів за мінусом витрат на продаж; податок на прибуток від продажу довгострокових активів, призначених для продажу; чистий прибуток/збиток від продажу довгострокових активів, призначених для продажу.

У примітці 34. «Прибуток/збиток) на одну просту та привілейовану акцію» розкривається інформація про: прибуток/збиток), що належить акціонерам-власникам простих акцій; прибутокДзбиток), що належить акціонерам-власникам привілейованих акцій; середньорічну кількість простих та привілейованих акцій в обігу; чистий та скоригований прибутокДзбиток) на одну просту та привілейовану акцію.