Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.раб. БО КБ 2012 метод.рекомендации.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
299.36 Кб
Скачать

Термінологічний словник:

Боргові цінні папери - форма довгострокової позички. Як правило, ця позичка піддягає погашенню в установлений строк, хоча деякі боргові зобов'язання є безстроковими цінними паперами.

Внутрішні торговельні операції - торговельні операції між суб'єктами господарської діяльності, що розміщені на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні.

Дисконт - різниця між номінальною вартістю цінних паперів і ціною їх придбання, якщо ціна придбання без нарахованих до дати придбання доходів за цінним папером нижча за його номінальну вартість.

Довірчі операції - операції банків з управління майном і виконання інших послуг в інтересах та з доручення клієнтів.

Емісійні різниці (емісійний дохід) - сума перевищення доходів, отриманих підприємством від первинної емісії (випуску) власних акцій та інших корпоративних прав, понад номінал таких акцій.

Інвестиції - грошові, майнові, інтелектуальні цінності, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності з метою отримання прибутку, забезпечення зростання капіталу або досягнення соціального ефекту (суспільного впливу); капітальні вкладення в розвиток виробництва чи невиробничу сферу.

Інвестиції капітальні - вкладення коштів у придбання будинків, споруд, інших об'єктів нерухомої власності, інших основних фондів та нематеріальних активів, що піддягають амортизації.

Інвестиції прямі - внесення власних коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права (акції, пайові свідоцтва), емітовані такою юридичною особою.

Інвестиційна діяльність - сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій.

Інвестиційний ризик –

1) сукупність конкретних видів ризиків, пов'язаних зі здійсненням інвестиційної діяльності підприємства; оскільки окремі види інвестиційного ризику пов'язано з можливою втратою капіталу інвестора, його слід віднести до групи найнебезпечніших ризиків;

2) імовірність виникнення непередбачених фінансових втрат (наприклад, у вигляді зниження або цілковитої втрати доходів, втрати капіталу тощо) в разі невизначеності умов інвестиційної діяльності.

Інвестиційні операції - розміщення залучених коштів у цінні папери або в нерухомість від власного імені та за рахунок інвесторів за принципом поділу (диверсифікації) ризику (андеррайтинг).

Інвестування в цінні папери - вкладення протягом тривалого часу тимчасово вільних грошей та інших засобів в акції, облігації та інші цінні папери з метою одержання прибутку (у вигляді регулярно отримуваних дивідендів або у вигляді прибутку від збільшення ринкової ціни згаданих цінних паперів, або поєднання одного і другого).

Основні цілі:

1) збереження тимчасово вільних коштів від знецінення;

2) одержання прибутку;

3) особливі (спеціальні) цілі:

а) встановлення контролю над об'єктом інвестування;

б) зміцнення підприємницьких стосунків;

в) участь у реалізації певних інвестиційних проектів.

Накопичений дохід за цінним папером - це частина вартості цінного папера, що відображає суму нарахованого доходу на час купівлі цінного папера.

Облігація - боргове зобов'язання позичальника перед кредитором, за яким передбачаються періодичні платежі (відсоткова облігація) або початковий продаж за зниженою ціною (дисконтна облігація) та виплата номіналу за настання строку її погашення.

Операція репо - операція з цінними паперами, яка складається з двох частин і за якої укладається єдина генеральна угода між учасниками ринку про продаж (купівлю) державних цінних паперів на певний строк із зобов'язанням зворотного продажу (купівлі) у визначений строк або на вимогу однієї зі сторін за заздалегідь обумовленою ціною.

Опціон - контракт, що дає його власникові право (але не зобов'язання) купити або продати цінні папери, товари або кошти за домовленою ціною протягом певного періоду.

Премія (за операціями з цінними паперами) - перевищення ринкової ціни (ціни придбання) цінних паперів над номінальну без урахування нарахованих на час придбання відсотків.

Пролонгація - продовження строку чинності договору, угоди, векселя тощо.

Свопові контракти - контракти на обмін певної кількості цінних паперів, товарів, коштів або фінансових інструментів на певну дату в майбутньому.

Тверді контракти - форвардні, ф'ючерсні та аналогічні контракти.

Умовні контракти - опціони та аналогічні контракти.

Форвард-контракт - контракт, який засвідчує зобов'язання особи придбати (продати) цінні папери, кошти або інші активи у визначений час та на визначених умовах у майбутньому з фіксацією цін такого продажу під час укладення форвардного контракту.

Ф'ючерсний контракт - стандартний контракт на товарних і фондових біржах, який засвідчує зобов'язання особи придбати (продати) цінні папери, кошти або інші активи у визначений час та на визначених біржею умовах у майбутньому, з фіксацією цін такого продажу під час укладення контракту.

Цінні папери - грошові документи, що засвідчують право володіння та визначають стосунки їх емітента і їхнього власника і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів, або відсотків, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають із цих документів, іншим особам.