Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.раб. БО КБ 2012 метод.рекомендации.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
299.36 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор коледжу

Л.Г. Філевич

« » 2011 р.

Самостійна робота «Бухгалтерський облік і

Методичні рекомендації для самостійного вивчення дисципліни

«Бухгалтерський облік і звітність у комерційних банках»

для студентів спеціальності 5.03050801

«Фінанси і кредит»

Розглянуто і схвалено Склав викладач:

на засіданні циклової комісії Снігур Т.Г.

фінансово - облікових дисциплін

Протокол №__1_від_01.09_.2011 р.

Голова ц/к Т.Г. Снігур

2011-2012 н.р.

ЗМІСТ

Загальні рекомендації щодо вивчення курсу 3

Методичні рекомендації до самостійного вивчення тем 4

Тема 1: Система бухгалтерського обліку і звітності у банках 4

Тема 2: Облік власного капіталу 15

Тема 3: Облік касових операцій 27

Тема 4: Облік розрахункових операцій 34

Тема 5: Облік депозитних операцій 44

Тема 6: Облік кредитних операцій 51

Тема 7: Облік операцій банку в іноземній валюті 61

Тема 8: Облік операцій банків з цінними паперами 74

Тема 9: Облік основних засобів та нематеріальних активів 86

Тема 10: Облік внутрішньобанківських операцій 96

Тема 11: Облік доходів, витрат, фінансових результатів

діяльності банку 102

Тема 12: Складання фінансової звітності 113

Навчально-методична література 125

Вимоги до реферату 130

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

Розвиток банківської системи як головного складника фінансового сектора покликаний прискорити трансформацію суспільства загалом і розвиток бізнесу зокрема. Утім практика висуває все складніші завдання, розв'язання яких потребує великого обсягу інформації системного характеру, переважна частина якої формується завдяки процедурі бухгалтерського обліку.

Основною метою є надання студентам базових знань з основи формування облікової процедури за банківськими операціями та комплексних ґрунтовних практичних знань з бухгалтерського обліку в банку.

Предметом дисципліни є теоретично-концептуальні засади та методологічний інструментарій бухгалтерського обліку в банківських установах.

Головне завдання - вивчення методів, принципів та прийомів організації обліку в банках для формування наукового мислення у студентів.

У результаті вивчення предмета студенти повинні

знати:

  • процедури здійснення основних банківських операцій;

  • проблемні питання, пов'язані з функціонуванням системи бухгалтерського обліку в банках;

  • підходи до організації бухгалтерського обліку в банківських установах України;

  • план рахунків і фінансову звітність комерційних банків;

  • облік розрахунково-касових, активних, пасивних операцій комерційних банків, а також облік валютних операцій і статутного капіталу;

  • положення інструктивно-нормативних документів НБУ з облікових питань.

вміти:

  • здійснювати відповідні бухгалтерські проведення і відображати в них економічний зміст господарських операцій;

  • укладати депозитні, кредитні, розрахунково-касові угоди з клієнтами;

  • складати Баланс комерційних банків, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів та допоміжну фінансову звітність.

2. Методичні рекомендаціі до самостійного вивчення тем

Тема 1: система бухгалтерського обліку і звітності у банках методичні поради до вивчення теми

Закон України «Про банки і банківську діяльність» [18].

Баланс банку та інші форми синтетичного обліку [20 с.33; 21 с.23; 24 с.42; 25 с.23, с.37].

Параметри і форми аналітичного обліку [19; 20 с.35; 22 с.40; 24 с.42; 25 с.21].

Банківська документація [20 с.40; 22 с.71; 23 с.48; 24 с.31].

Здійснення бухгалтерських проведень за змістом господарських операцій банків [20 с.44-50; 22 с.13; 23 с.14].

Зайти на сайт: rada.gov.ua.

Знайти: закон України «Про банки і банківську діяльність», положення про організацію операційної діяльності в банках України, положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банках України.

З'ясувати основні питання, які розглядаються у запропонованих нормативних актах.

Відповідно до Закону України "Про банки і банківську діяльність" методологічне керівництво бухгалтерським обліком і звітністю в банках покладено на Національний банк України. Свою діяльність у цьому напрямку НБУ здійснює на підставі загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів і стандартів бухгалтерського обліку, а також враховує національні стандарти бухгалтерського обліку і звітності, які розроблені Міністерством фінансів України. Нормативні документи з питань обліку і звітності, що використовуються в державній статистиці, погоджуються з Державним комітетом статистики України.

Введення бухгалтерського обліку і звітності в комерційних банках здійснюється згідно з нормативними актами, затвердженими НБУ, а саме:

  • інструкцією про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків;

  • положенням про організацію бухгалтерського обліку і звітності в банках України;

  • правилами організації фінансової та статистичної звітності банків України;

  • методичними вказівками про ведення параметрів аналітичного обліку;

  • планом рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України.

В основу організації системи бухгалтерського обліку і звітності покладено загальноприйняті елементи бухгалтерського обліку: об'єкти обліку і бухгалтерські рахунки; метод подвійного запису; план рахунків і баланс; синтетичний і аналітичний облік; документація. Разом з цим організація цих елементів у банках має деякі особливості, що випливають зі специфіки діяльності банку як фінансового посередника (вид діяльності: торгівля грошима; у загальному плані об'єкт обліку — це грошовий обіг, що обліковується за банківськими рахунками); функцій комерційних банків.

Одним з ключових елементів національної системи бухгалтерського обліку є план рахунків, завдяки якому досягається систематизація бухгалтерських рахунків. Іншими словами, план рахунків — це систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовується для реєстрації банківських операцій.

Для закріплення цієї теми корисно самостійно розробити та навести приклад бухгалтерського балансу банку за один день.

Фінансовий облік повинен забезпечити реалізацію принаймні двох функцій:

1) запис інформації про операції, які виконуються банком, та можливість відобразити ці операції в агрегованому вигляді у балансовій та фінансовій звітності для аналізу та управління;

2) запис детальної інформації про параметри та контрагентів кожної операції з метою отримання звітів різного рівня для внутрішнього користування, подання перевірним органам та для обрахування макроекономічних параметрів грошово-кредитної статистики. Крім того, враховуючи високу ступінь автоматизації ведення бухгалтерського обліку, необхідно передбачити низку параметрів для автоматизованого виконання завдань, наприклад, для нарахування відсотків, складання допоміжної фінансової звітності за окремими видами операцій (кредитними, депозитними і т. п.).

Здійснення агрегованого обліку для виконання першої функції забезпечується за допомогою синтетичного обліку, тобто з використанням бухгалтерських рахунків. Їх перелік наведено у плані рахунків. Але всю необхідну інформацію неможливо відобразити на рівні лише балансових рахунків: це призведе до того, що план рахунків стане громіздким та незручним для роботи.

Щоденна детальна інформація про здійснені банком операції відображається в основній формі аналітичного обліку - особовому рахунку. По кожному балансовому і позабалансовому рахунку відкриваються рахунки аналітичного обліку. Виділення особових рахунків залежить від виду активу, зобов'язань і власного капіталу з розподілом за контрагентами.

Особові рахунки підлягають реєстрації в спеціальній книзі, де для кожного балансового рахунку IV порядку відводяться окремі аркуші. В ній реєструються всі особові рахунки клієнтів, а також рахунки, відкриті за внутрішньобанківськими операціями (облік майна, власного капіталу, доходів, витрат, результатів діяльності, розрахунків). При закритті рахунку в книзі проставляється дата і вказується причина закриття. Книга зберігається у головного бухгалтера; зміни у реєстраційних записах можуть здійснюватись тільки з його дозволу. За деякими балансовими рахунками аналітичний облік ведеться на зведених особових рахунках чи в операційних журналах, книгах, картках у вигляді хронологічного запису операцій для забезпечення контролю за використанням коштів за цільовим призначенням. Наприклад, для обліку касових операцій застосовується "Книга обліку готівки операційної каси та інших цінностей банку"; для обліку основних засобів - "Журнал обліку основних засобів"; при розрахунках розрахунковими чеками може використовуватися зведений особовий рахунок за аналітичним рахунком "Розрахунки чеками"; видачу розрахункових чекових книжок можна обліковувати за спеціальними картками обліку і т. ін.

У деяких випадках як регістри аналітичного обліку використовуються примірники документів. Наприклад, для обліку документів, не сплачених у строк через відсутність коштів у банку, в картотеку до позабалансового рахунку "Документи, не сплачені в строк через відсутність коштів у банку" розміщуються перші примірники грошово-розрахункових документів, які чекають на сплату (платіжні доручення, вимоги-доручення і т. ін.). Усі банківські операції відображаються в обліку тільки при наявності документального підтвердження. Банківські документи - це письмове розпорядження клієнта чи відповідального працівника банку на проведення грошово-розрахункової операції або іншої операції в банку. За призначенням вони поділяються на розпорядчі, тобто такі, що містять дозвіл на виконання операції, і виконавчі. Документи надходять до банків від підприємств і установ, інших банків, а також складаються безпосередньо в банку і містять необхідну інформацію про характер операції, що дає змогу перевірити її законність і здійснити банківський контроль.

Таким чином, документ є письмовим підтвердженням виконання операції та підставою для відображення її в бухгалтерському обліку. Документ, який засвідчує операцію, називається первинним. На підставі первинних документів можуть складатися зведені документи. Сукупність документів, що використовуються банком для ведення бухгалтерського обліку і контролю, складає банківську документацію. Документи за змістом операцій поділяються на: касові; меморіальні; позабалансові та ін. Касовими документами оформлюються операції з приймання і видачі готівки. Вони діляться на приходні та видаткові. До приходних належать оголошення на внесення готівки в касу банку, приходний касовий ордер тощо; до видаткових - грошовий чек на отримання готівки і видатковий касовий ордер. Меморіальні документи використовуються для безготівкових перерахувань за рахунками. Це розрахункові документи, що надаються банку клієнтами (платіжні доручення, вимоги-доручення, розрахункові чеки), меморіальні ордери та ін.

До позабалансових документів належать приходні та видаткові позабалансові ордери. Цими документами оформлюються приймання та видача коштовностей і документів, що зберігаються в касі та сховищі. Форми документів, що підприємства подають банкам, а також документів, що вони отримують від банків на підтвердження виконання відповідних операцій, включені в уніфіковану систему грошово-розрахункової документації. Вони затверджені Правлінням НБУ і стандартизовані. Для складання документів використовуються стандартні бланки встановленого зразка, виготовлені друкарським способом. Широко застосовується складання грошово -розрахункових документів на електронно-обчислювальних машинах (з аналогічним розташуванням усіх даних, передбачених стандартною формою друкарського бланку за певною операцією). Банківські документи включають дані, які називають реквізитами. До обов'язкових реквізитів відносять: назву установи банку; дату здійснення операції; зміст операції; суму операцій; підписи відповідальних осіб. Інші реквізити документа залежать від виду операції. Усі грошово-розрахункові документи у своєму складі мають меморіальний ордер, у якому вказано бухгалтерську проводку, тобто визначені бухгалтерські рахунки, що підлягають дебатуванню і кредитуванню. Реквізити в документах розміщені у відповідній послідовності: довідкові дані - ліворуч, бухгалтерські статистичні - праворуч. Кількість примірників документів повинна бути достатньою для відображення операції в обліку за всіма особовими рахунками всіх сторін-учасників, що беруть участь у виконанні банківської операції. Усі примірники заповнюють на друкарській машинці в один прийом або шляхом множення оригіналів. Чеки, об'яви на внесок готівкою, квитанції, приходні і видаткові касові ордери заповнюють власноручно.

В залежності від типу рахунку, дебет або кредит буде представляти збільшення або зменшення. Рахунки по ліву сторону бухгалтерського рівняння (активні рахунки) збільшуються при дебетуванні і зменшуються при кредитуванні. Рахунки по праву сторону рівняння (пасивні рахунки) збільшуються при кредитуванні і зменшуються при дебетуванні. Графічно це можна представити таким чином, як зображено на рис. Усі активні рахунки мають дебетовий залишок (сальдо), а пасивні - кредитовий. За активними рахунками сальдо на кінець дня визначається за формулою:

Сальдо на кінець дня = Дебетове сальдо на початок дня + Обороти дебетові - Обороти кредитові

За пасивними рахунками сальдо на кінець дня визначається за формулою: Сальдо на кінець дня = Кредитове сальдо на початок дня + Обороти кредитові - Обороти дебетові

Реєстрування інформації в бухгалтерському обліку банку досягається шляхом застосування методу подвійного запису, згідно з яким кожен запис-реєстрація відображається за двома рахунками: за дебетом одного рахунку і одночасно за кредитом другого рахунку. Загальна сума записів за дебетом повинна дорівнювати загальній сумі записів за кредитом. Кожна банківська операція, що підлягає реєстрації у балансі, аналізується з позиції бухгалтерського рівняння. Операція завжди відображається як мінімум двома змінами у бухгалтерському рівнянні.

Активи = Зобов'язання + Статутний капітал + Результат минулого року