Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MASTER2.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
812.03 Кб
Скачать

4. Організація навчального процесу в магістратурі

4.1. Навчальний процес на магістерському рівні проводиться за навчальними програмами та планами, розробленими та затвердженими у встановленому порядку.

4.1.1. Навчальний процес на магістерському рівні підготовки, проведення поточного і підсумкового контролю здійснюються за розкладом на підставі відповідних правил і положень, чинних у ВНТУ. При цьому, навчальні заняття з дисциплін магістерського рівня підготовки, які згідно з навчальним планом збігаються з дисциплінами рівня "Спеціаліст", для осіб, які навчаються в магістратурі на основі диплома бакалавра, плануються для спільного відвідування студентами кожного із цих рівнів підготовки.

4.1.2. Для осіб, які навчаються на основі диплома спеціаліста, дисципліни першого триместру магістратури можуть бути перезараховані у разі їх ідентичності дисциплінам п’ятого курсу інженерії.

4.1.3. Навчальна програма підготовки магістрів складається з двох розділів і залежить від специфіки напрямку магістерської підготовки:

  • гуманітарна підготовка;

  • спеціальна підготовка.

Перелік дисциплін гуманітарної підготовки по кожному з напрямків затверджується рішенням Ученої ради університету.

Спеціальна підготовка містить:

  • вивчення групи обов'язкових дисциплін і дисциплін з циклу вільного вибору студентів, перелік яких залежить від обраної спеціальності магістерської підготовки (п. 1.6) і встановлюється випускаючими кафедрами та затверджується Ученою радою ІнМАД до початку навчального року;

  • написання і захист магістерської дисертації;

  • підготовку та складання іспитів магістерського мінімуму.

4.1.4. На самостійну підготовку відводиться 67 % від загального часу навчання.

4.1.5. З метою розвитку педагогічних якостей майбутніх магістрів застосовується така форма підготовки як “Педагогічний практикум” — це проведення магістрантами лабораторних, практичних та лекційних занять з профільних дисциплін їх напрямку магістерської підготовки за планом кафедри під керівництвом викладача в обсязі, встановленому навчальним планом спеціальності.

4.1.6. З метою підвищення навчально-методичного рівня проведення дисципліни магістерської підготовки „Педагогічний практикум” Інститутом магістратури, аспірантури та докторантури проводиться конкурс педагогічної майстерності. „Положення про порядок проведення конкурсу педагогічної майстерності серед магістрантів ІнМАД” затверджується на засіданні Ученої ради ІнМАД.

4.2. Навчання магістрантів здійснювати за індивідуальними навчальними планами, які формуються для кожного студента з урахуванням вільно вибраних ним дисциплін на підставі навчального плану відповідно до вимог Болонського процесу (додаток Б).

4.2.1. Для проведення навчального процесу на магістерському рівні, в залежності від кількості студентів, які вивчають конкретну навчальну дисципліну, організовуються лекції, практичні або семінарські заняття, а також індивідуальні заняття та консультації. Конкретні форми проведення навчальних занять визначаються кафедрою, яка викладає дану навчальну дисципліну, і відображаються в робочій навчальній програмі з даної дисципліни.

4.2.2. Навчальний час, відведений для аудиторних навчальних занять, не повинен перевищувати 18 годин на тиждень протягом другого та третього триместрів магістерської підготовки. Решта навчального часу відводиться на самостійну роботу над літературою, проведення досліджень за темою магістерської дисертації, підготовку наукових публікацій та виступів на конференціях, написання та оформлення магістерської дисертації.

4.3. Формами звітності за якість навчання є:

- журнал обліку роботи академгрупи в навчальних триместрах;

- індивідуальний журнал магістранта, в якому здійснюється облік проведених аудиторних занять за індивідуальним навчальним планом і в який заноситься зміст роботи магістранта з науковим керівником та проведення занять за формою підготовки “Педагогічний практикум”, заповнений відповідно до додатка В;

- інформаційний листок магістранта, в який заноситься інформація про магістранта, витяг з додатка до диплому його базової ОПП, пояснювальна записка щодо вибору теми магістерської дисертації та досягнення і наукові розробки магістранта. Форма інформаційного листа магістранта подана у додатку Д;

- доповіді на наукових та методичних семінарах;

- підготовка і захист рефератів, звітів з виконаних науково-дослідних робіт;

- оформлення та подання роботи на конкурс студентських наукових робіт;

- підготовка та публікація результатів наукової роботи;

- складання іспитів та заліків;

- захист магістерської дисертації.

4.4. Для контролю за виконанням індивідуального плану передбачається поточна атестація.

4.5. Керівником магістерської дисертації як кваліфікаційної роботи може бути особа з числа професорсько-викладацького або наукового складу ВНТУ, яка має вчений ступінь кандидата або доктора наук з наукової спеціальності, відповідної спеціальності магістерської підготовки, та працює на посаді доцента, професора або наукового співробітника не нижче старшого.

4.6. Науковий керівник консультує магістранта з наукової проблематики, контролює виконання магістрантом індивідуального плану та несе особисту відповідальність за якість виконання дисертаційної роботи.

4.7. Кількість магістрантів, прикріплених до одного наукового керівника, визначається за його згодою і не повинна перевищувати трьох.

4.8. Норма часу для розрахунку і обліку навчальної роботи викладачів ВНТУ з магістрантами, затверджених наказом Міністерства освіти № 450 від 07.08.2002, та наказом ВНТУ № 196 від 15.11.2002 р. „Про затвердження норм часу для планування і обліку навчальної роботи та перелік основних видів методичної, наукової й організаційної роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників університету”, становить 36 годин на одного магістранта, зокрема:

- керівництво магістрантом — 30 годин;

- опонування магістерської дисертації — 4 годин;

- проведення захисту магістерської дисертації у ДЕКІн — 2 години (по 0,5 години голові та кожному членові ДЕКІн на одного магістранта).

4.10. Назви груп магістрантів повинні мати наступну структуру: абревіатура назви спеціальності або кафедри, рік вступу до магістратури, скорочена назва напрямку „(мн)” – магістратура наук.

4.11. Студент, який не виконав у встановлений термін індивідуальний навчальний план, за поданням завідувача кафедри відраховується з магістратури наказом ректора.

4.12. Студент, що навчається на стаціонарі, котрий відповідно до відміток у журналі старости потоку магістрантів та/або в журналі старости відповідної групи магістрів пропустив без поважної причини більше десяти днів навчання та не відпрацював їх як такий, що не виконав індивідуальний навчальний план, відраховується з магістратури за поданням директора ІнМАД наказом ректора. Факт відпрацювання має бути зафіксований в журналі відповідного викладача.

4.13. Студент, який відрахований з магістратури до закінчення терміну навчання, може бути поновлений на термін, що залишився, окрім випадків відрахування за протиправні дії. Поновлення здійснюється наказом ректора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]