Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лісові культури Христевич.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
753.15 Кб
Скачать

Розділ 4. Запроектовані типи лісових культур та їх обгрунтування

4.1. Обґрунтування проекту лісових культур для лісокультурної площі №1

Лісокультурна площа №1- свіжий зруб з частковим природним поновленням, незадернілий.

В умовах свіжого складного бору А2 головною породою буде сосна звичайна. Створюємо часткові культури сосни звичайної, так як на ділянці наявне природне поновлення.

На ділянці проводимо часткову підготовку ґрунту, так як суцільна неможлива із-за наявності пнів. Найкращий результат при частковому обробітку ґрунту, дає обробіток ґрунту смугами. Восени 2009 року проводимо кінний обробіток грунту, нарізку смуг проводимо однокорпусним плугом. Весною 2010 року, перед посадкою потрібно провести розпушування грунуту кінними граблями.

Посадковий матеріал – однорічні сіянці сосни звичайної, з власного розсадника.

Крок посадки в ряду – 0,5 м а в міжряддях – 2,0м. Потреба в садивному матеріалі складає 8,0 тис. шт/га., а на площу в цілому 48,0 тис. шт/га.

Навесні проводимо механізовану посадку лісових культур лісосадильною машиною, що використовується на зрубах МЛУ-1, що агрегатується з трактором ЛХТ – 55.

Догляд за ґрунтом в культурах проводимо до змикання крон. В перші роки життя плануємо провести 11-ти кратний механізований догляд: 1 рік-4; 2 рік-3; Зрік-2; 4 рік-1 догляд, 5-рік - 1 догляд, а також разом з цим 10-ти кратний ручний догляд. Догляд найдоцільніше проводити на весні і в першій половині літа. В міжряддях проводимо догляд кінним культиватором, в рядах вручну, при цьому будемо обробляти лише 30% від загальної площі.

Плануємо доповнення лісових культур в розмірі 20 % від висаджених на площі рослин.

Для запобігання розвитку шкідників та хвороб здійснюємо обприскування лісових культур на 5 рік, після посадки їх на постійну площу.

4.2 Обґрунтування проекту лісових культур для лісокультурної площі №2 - (можлива суцільна оранка ґрунту)

На лісокультурній площі №1 заплановано створити суцільні змішані культури сосни звичайної з дубом звичайним та липою дрібнолистою. Насадження буде створено шляхом посадки сіянців, оскільки вони на момент висаджування їх на постійне місце мають певну висоту надземної частини і довжину кореневої системи. У перші роки після висаджування вони ростуть швидше, ніж сходи деревних рослин, легше переносять несприятливі погодні умови, краще конкурують із трав'яною рослинністю.

На даннiй ділянці будемо застосовувати суцільний обробіток грунту за системою чорного пару. Проводитмо культурну оранку плугом ПЛН - 4 – 35, що агрегатується з трактором ДТ-75, на глибину 25 - 27см, далі наступного року проводимо 5-ти разову культивацію за допомогою КРН—2,8.

При підготовці під культури грунтів, що заросли бур'яном, ре­комендується застосовувати гербіциди, які повинні бути досить токсичними для трав'яних рослин і нешкідливими для деревних. Площі обробляються гербіцидами до закладання культур трьома способами: внесенням гербіцидів під плужні пласти, обробітком грунту гербіцидами без наступної мінералізації і обробітком нарі­заних борозен, смуг чи площадок. Кожен із цих способів відпові­дає певним цілям. Внесення гербіцидів під шари плужних борозен сприяє винищенню бур'янів і попереджає їх відновлення.

На осінь проводимо парову оранку (у жовтні), а наступною весною проводять передпосадкову культивацію, культиватором КПС-4.

Для нормального формування насадження використовуємо просте чергування рядами за схемою 3рСз1рЛп1рДз1рЛп.

Садивний матеріал – однорічні сіянці сосни звичайної, дворічні сіянці дуба звичайного та липи дрібнолистої.

При закладанні культур використовуємо прямокутне розміщення посадкових місць для прискорення зімкнення культур. Ширина міжрядь становить 2,0м, відстань між рослинами у ряду – 0,75м. Початкова густота культур на всій площі складає 53,6 тис. шт/га.

Посадка – механізована, ССН-1, що агрегатується з трактором ЮМЗ-6КЛ.

Догляд за культурами передбачає розпушування ґрунту у міжряддях та знищення бур′янів у рядах. Догляд у рядах проводиться вручну у такому обсязі: 1рік – 4 рази, 2рік – 3 рази, 3рік – 2 рази, 4рік – 1 раз. Проводимо 11 –ти кратний механізований догляд. Застосовуємо при догляді в міжряддях культиватор КЛБ – 1,7. Догляди найдоцільніше проводити на весні i в першій половині літа.

Кращим часом доповнення куль­тур є весна наступного року. У цей період можна безпомилково визначити загиблі сіянці. Крім того, висаджені сіянці добре при­живуться. Восени робити доповнення менш ефективно, оскільки новонасаджені сіянці не встигають приживитися до настання мо­розів, і значна частина їх до весни гине. Доповнення сіянців складає 20%.