Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лісові культури Христевич.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
753.15 Кб
Скачать

1.7. Висновки

Господарська діяльність ДП “Богуславського лісове господарство” спрямована на збереження підвищення продуктивності лісів, їх охорону та відтворення, посилення їх корисних властивостей, задоволення зростаючих потреб у деревині та інших лісових ресурсах, і на їх раціональне використання. Господарська діяльність лісогосподарського підприємства включає проведення рубок головного користування, рубок догляду за лісом, відновлення лісів і лісорозведення, ведення мисливського господарства і тому подібне.

Ліси є об’єктом ведення лісового господарства. Враховуючи довготривалість їх росту та формування, ведення господарства в них – справа досить складна і потребує глибоких знань біології лісу. На відміну від корисних копалин ліси відносяться до ресурсів, які здатні відтворюватись. При веденні лісового господарства не можна допускати природну загибель старих насаджень без використання деревини, це буде нерозумно.

Підводячи підсумки по господарські діяльності ДП “Богуславське лісове господарство”, необхідно відмітити, що усі види господарської діяльності велися в основному з дотриманням діючих нормативних актів. Вони були направлені на підвищення їх захисних властивостей. Негативного впливу на навколишнє середовище господарська діяльність не зробила.

Розділ 2. Досвід створення лісових культур на підприємстві

2.1. Етапи розвитку лісокультурної справи на підприємстві

Починаючи з 1965 року на яружно-балкових землях почали створювати лісові культури по схемі: 3 ряди сосни звичайної і 1 ряд супутніх та чагарникових порід, змішаних через одне посадкове місце. В типах Д12 – садили 1 ряд дуба, 1 ряд супутніх і чагарникових порід. Ґрунт готували шляхом заорювання та нарізання терас. На стрімких схилах (понад 30 градусів) вручну обробляли площадки і саджали на них акацію білу. Загальна площа лісових культур на території Богуслава та в його міській смузі – понад 300 гектарів. Роботи, виконані в цьому районі, дали можливість захистити від ерозії 121 гектар ріллі.

Рельєф в зоні діяльності держлісгоспу горбистий з величезною кількістю ярів та глибоких балок. Грунти- легкі сірі, лісові суглинисті і чорноземні. В зоні діяльності лісгоспу ерозія пошкоджує 68% земель. Цілком змитих ланів 12.2 тис. і середньозмитих 3.5 тисячі гектарів. Для приборкання ерозії держлісгосп створив на яружно-балкових землях понад 10.0 тис.га лісових культур, побудував 58 лотків, 229 донних загат та 66 км водозатримуючих і водонаправляючих земляних валів, що дало можливість укріпити понад 2 тисячі ярів та крупних відвершків і припинити ерозію грунтів на площі 14 тисяч гектарів. Майже всі землі меліоративного фонду в зоні діяльності держлісгоспу вже залісненні. На полях колгоспів, де передбачалося планами землевпорядкування, посаджені полезахисні лісові смуги на площі 900 гектарів.

ДП «Богуславський ЛГ» створює в основному змішані лісові культури у відповідності з типами лісорослинних умов. В типах С2Д2 в місцях, де проходить найбільш активна ерозія землі, висаджується на порівняно багатих і свіжих ґрунтах акація біла, яка відмінно виконує тут лісомеліоративні функції. На днищах ярів створюються насадження з тополі, дерево видних верб, а також коренепаросткових порід: калини, обліпихи, аронії, смородини, малини, шипшини, терну та інших.

Сьогодні до складу лісового фонду підприємства входить 7.8 тис.га рукотворних захисних насаджень: із сосною звичайною зайнято 30%, акацією білою – 27%, дубом звичайним –21% та іншими породами-22%. На схилах понад 20 градусів проводилось нарізування терас; створювали їх плугом проходячи 2-3 рази, проводили плужні борозни та влаштовували площадки. Це дозволило в комплексі з будівництвом гідротехнічних споруд цілком укріпити і заліснити яри і балки, використовуючи механізми. Рівень механізації посадки лісу становив 60 %.

Велика увага приділялася догляду за лісовими культурами у весняно-літній період. Розпушування ґрунтів на терасах, в плужних борознах і площадках стимулювало ріст злакових бур’янів, а змитість ґрунтів і глибокий рівень ґрунтових вод викликали і ускладнювали виживання саджанців та змушували лісівників ретельно і своєчасно проводити догляд за лісопосадками. Спеціалісти підприємства внесли багато раціоналізаторських пропозицій, спрямованих на ефективну боротьбу з бур’янами, зменшуючи витрати на створення захисних насаджень. Широке застосування борін з високими зубами, кінного культиватора для обробітку ґрунту в рядах на терасах і культиваторів з ротаційними органами дозволило підвищити приживлюваність саджанців.