Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лісові культури Христевич.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
753.15 Кб
Скачать

2.2. Типи лісових культур підприємства та їх оцінка

Ведення лісового господарства на підприємстві орієнтоване на природне поновлення. Однак, в зв’язку з тим, що супутні породи заглушують основну лісоутворювальну породу, у підприємстві значну увагу приділяють створенню лісових культур.

Сіянці та саджанці вирощують в розсадниках. В них вирощують понад 20 головних та чагарникових порід, основними з яких є сосна звичайна, дуб звичайний, дуб червоний.

Садивний матеріал використовують не тільки для задоволення власних потреб (озеленення садиб лісництв, створення лісових культур), а й для реалізації іншим підприємствам лісової галузі, організаціям та приватним особам.

Для отримання якісного садивного матеріалу, насіння заготовляють з плюсових дерев.

Насіння сосни зберігають в добре провітрю вальному приміщенні з вентиляцією, де підтримується вологість повітря в межах 50-60 % і температура 0... +5 , в тарі, в тарі яку перед використанням дезінфікують.

Жолуді зберігають в траншеях, глибиною 1-1.5 м, шириною 1 м та довжиною не більше 10 м. Траншеї викопують на підвищеному місці. Жолуді закладають шарами, чергуючи з піском. Заповнену траншею засипають ґрунтом і роблять насип висотою 0.5 м.

Посів насіння сосни у розсаднику проводять вручну за схемою 25х25х25х25х25 в перших декадах жовтня або ранньою весною. Кращими є осінні посіви, оскільки вони встигають зміцніти до встановлення посушливої погоди в травні.

Протягом вегетаційного періоду проводять 6-8 кратний догляд, позакореневе підживлення та ведуть боротьбу з хворобами. Застосування широко стрічкового висіву деревних та чагарникових порід дає змогу збільшити вихід сіянців з 1 га в 1.5 рази.

На даний час лісокультурний фонд у ДП “Богуславський ЛГ“ представлений у більшості випадків галявинами.

Основним способом обробітку ґрунту є обробіток ґрунту борознами і смугами за допомогою плуга ПКЛ – 70 в агрегаті з трактором МТЗ – 82. Посадка на підприємстві проводиться вручну під меч Колесова, доповнення теж. Догляд проводиться вручну, сапою в рядах, в міжряддях – культиватором КЛБ – 1.7 на базі трактора МТЗ – 80.

Догляд за лісовими культурами згідно матеріалів лісовпорядкування пропонується проводити 15- кратний на протязі 5 років. В перший рік – 5 доглядів, в другий – 4 догляди, в третій – 3 догляди, в четвертий –2 догляди, в п’ятий – 1 догляд.

Доповнення в створених лісових культурах проводиться вручну стандартними сіянцями, при відпаді культур більше 15 %.

Інвентаризацію лісових культур проводять восени з 1 жовтня по 20 листопада. Для проведення створюють дві комісії: робочу і центральну. Центральна комісія приймає матеріали інвентаризації і складає акт приймання лісових культур після їх обстеження і здійснює перевірку робіт. Перевірці підлягає 20 % площі створених лісових культур. Центральна комісія звітує перед об’єднанням не пізніше 20 листопада. У процесі інвентаризації встановлюють приживлюваність лісових культур. Після зімкнення крон дерев в рядах і частково в міжряддях здійснюють переведення не зімкнених лісових культур у вкриті лісовою рослинністю землі.