Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лісові культури Христевич.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
753.15 Кб
Скачать

1.3. Рельєф

ДП “Богуславське лісове господарство” розміщене у південій частині Київської області. За характером рельєфу територія даного лісогосподарського підприємства являє собою хвилясте плато, порізане не глибокими балками. Переважаючі висоти над рівнем моря коливаються по всій території підприємства в межах 280-370 м.

На основі вище сказаного всі ліси ДП “Богуславське лісове господарство” віднесені до рівниних.

1.4. Грунтово- гідрологічні умови

Згідно даних грунтово-лісотипологічного обстеження в підприємстві переважають сірі лісові грунти (79,1 %). Дерновопідзолисті грунти займають 10,6 %, чорноземи опідзолині і чорноземи лугові по 1,6 %, лугові грунти – 2,2%, лугово-болотні – 1,3 % і болотні – 0,9 %.

Грунтоутворюючі породи – в основному лісовидні суглинки різного механічного складу, а також схиловий та балковий делювій.

Ступінь дренованості району гідрографічною сіткою в цілому слід вважати задовільною.

Рівень грунтових вод коливається в межах від 2-35 м. В залежності від рельєфу місцевості. По вологості більша частина грунтів відноситься до категорії свіжих (93 %).

Частка грунтів з надмірним зволоженням - 3,5 % площі. Процеси заболочування мають місце на площі 648 га. Болота представлені в основному невеликими пониженнями і інколи вони відносяться до пойми рік і струмків.

1.5. Коротка характеристика лісового фонду

Лісові землі у лісопарковому господарстві використовуються загалом досить ефективно. Про це свідчить незначна питома вага не вкритих лісом земель (2,6%).Покриті лісом землі складають 97,4%.

Розподіл загальної площі лісового фонду за категоріями земель

Існуючий поділ дереновсанів за групами віку:

  • молодняки – 5%;

  • середньовікові – 80%;

  • пристигаючі – 4%;

  • стиглі і перестійні – 11%.

Розподіл насаджень по класам віку нерівномірний і значно відрізняється від оптимального для даних умов. Фактично спостерігається значне переважання середньовікових насаджень (80%), тоді як стиглі і перестійні займають лише (11%), молодняки і пристигаючі відповідно - 5%.

Всі вкриті лісовою рослинністю землі за типами умов місцезростання і типами лісу можна поділити на 16 типів лісу, з яких найбільш поширеними є В2ДС – (7245,1га), С2ГДС – (4826,8га), С3ГДС – (1135,0га).

1.6. Роль і значення лісового господарства в економіці району

Район розміщення ДП “Богуславський лісгосп” відноситься до числа аграрних районів області з інтенсивно розвинутим сільським господарством.

Провідною галуззю народного господарства являється багатогалузеве сільське господарство, що спеціалізується на вирощувані зернових культур, цукрового буряка, овочів. Добре розвинуте садівництво і тваринництво. Промисловість представлена головним чином підприємствами місцевого значення (цегляним, 2-ма плодоконсервними заводами і 2-ма маслозаводами).

Лісозаготівлями на своїй території займається саме підприємство. Основний обсяг переробки деревини здійснює цех ДП “Богуславський лісгосп”, який знаходиться в м. Богуслав і в меншій мірі інші невеликі будівельні ремонтні організації районів і КСП.

Загальна місцева потреба в деревині складає 121 тис. м3 ліквіда. Основними сортиментами, що наготовляються на підприємстві є:

пиловник – 14 %; будліс – 17 %; фанерна сировина – 1 %; баланси – 6 %; клепочний кряж – 0,5 %; оцтова сировина – 1,5 %; технологічна сировина – 15%; дрова паливні – 45 %.

Потреба в деревині задовольняється на 50 %, в тому числі підприємств промислового комплексу – 36 %, аграрного комплексу – 14 %. Покриття дефіциту деревини проводиться за рахунок завезення з інших районів області.

ДП “Богуславське ЛГ” в міру своєї потужності забезпечує деревиною такі адміністративні райони: Богуславський, Таращанський, Рокитнянський. З видів побічного лісокористування мають місце збір грибів, ягід, лікарської сировини, березового соку, технічної і харчової сировини, а також бджільництво і сінокосіння.

У транспортному відношенні район розміщення підприємства характеризується досить розвинутою сіткою шляхів транспорту загального призначення. Протяжність шляхів транспорту на 1000 га площі складає 11,8 км в тому числі залізниць 0,1 км, автомобільних – 11,7 км, з них з твердим покриттям 2,0 км, грунтових – 9,7 км.

Нормою, що забезпечує раціональне користування лісом, рахується сітка доріг протяжністю 10-14 км на 1000 га. В загальному дороги знаходяться в задовільному стані. По території підприємства проходять дороги державного значення Київ – Дніпропетровськ обласного значення Київ - Черкаси. Крім того швидкісна залізнична дорога Київ – Дніпропетровськ. Також ДП “Богуславське ЛГ” має сітку сільських грунтових доріг, які проходять поблизу або через лісові масиви.

Крім задоволення потреб у деревині і продуктах побічного користування, ліси виконують водорегулюючу і поле-грунто-захисну роль, мають оздоровче і естетичне значення. Також ліс має великий вплив на гідрологічний і кліматичний режими району розміщення підприємтсва.