Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
10.57 Mб
Скачать

2.Попередній вибір ділянки проектування.

ГЕНПЛАН. ХАРАКТЕРИСТИКА МІСТОБУДІВНОЇ СИТУАЦІЇ Й ДІЛЯНКИ ПРОЕКТУВАННЯ. На першому етапі проектування керівником диплому була запропонована тема «Музей історії м. Києва». Але значна кількість її розробників минулих років примусила автора разом з керівником диплому відмовитись від неї на початку жовтня місяця. На той час були опрацьовані ряд будівельних ділянок, які лягли в основу дипломної роботи «ПРОЕКТ КУЛЬТУРНОГО ЦЕНТРУ «МУЗЕЙ МІСТА» НА ВОЛОДИМИРСЬКОМУ УЗВОЗІ У МІСТІ КИЄВІ». Вибір ділянки проектування як першого, так і другого об»єкту розробки пов»язувався із знаковістю споруди, з її важливою ролллю у виришенні загального міського простору, з місцем в організації (завершенні) існуючої забудови й створення завершеного ансамблю.

СИТУАЦІЙНІ ПЛАНИ ДІЛЯНОК ПРОЕКТУВАННЯ

ДІЛЯНКА 1 була визначена попередньо при розробці проекту мистецької школи. Розміщувалась в забудові Лівобережжя м.Києва за адресою: Русановская набережная, вул. Раїси Окіпної. Вільна ділянка надавала можливість вирішувати Медіа-центр з урахуванням зорового сприйняття з Русанівської набережної, бо споруда орієнтувалася на Русанівський канал, а також з Правобережжя Києва.

ДІЛЯНКА 2. Територія, що намічалась під формування Мистецького Медіа-центра, розташована в Деміївсько-Китаївській частині Києва, яка не є складовою частиною його історичного центру, але межує з ним на півночі, а саме з історичними місцевостями Звіринець, Теличка і Видубичі. Ділянка проектування знаходиться на узбережжі Видубицького озера, між Наддніпрянським шосе і Дніпром, південніше мосту Патона і візуально є частиною панорами Дніпровських схилів з боку Дніпра. Ділянка має візуальний контакт з лівим та правим Берегами Дніпра, характеризується досконалою транспортною доступність. Але напружений рух по Набережному шосе та по мосту ім. Патона робить ділянку вкрай не вигідною для розміщення цього знакового об»єкту.

ДІЛЯНКА 3. Розташована на плато поблизу Володимирської гірки безпосередньо поблизу Арки Дружби Народів та Держаної Філармонії, вздовж

Володимирського узвозу. Ділянка має прямокутну форму, зорієнтована чітко по румбу «північ-південь». Майбутня споруда «Культурного центру» розміщується в оточенні провідних об»єктів архітектури: Українського Дому (в минулому – Центрального Музею В.І.Леніна, архіт. Гопкало, колектив), Колони Магдебурзького права (архіт. А.Меленський), Купецького зібрання (сучасн. Державної Філармонії), а також її репетиційний споруд та будівель.

ДІЛЯНКА 4 (як резервна та перспективна) під проектування музею обрана поблизу Національного комплексу „Експоцентр України”. Ділянка для дипломного проекту має вигідне розташування на перехресті двох магістралей - просп. Академіка Глушкова перетинається з вул. Академіка Заболотного, є розв’язка та Одеська площа. Поруч, з одного боку, є територія ВДНХ (Національний комплекс „Експоцентр України”) з Голосіївським лісом, житлова забудова – з іншого, та територія іподрому через дорогу. В основному територія пустирна. Рельєф не має значних перепадів.

Будівельно-санітарний стан території в цей час є незадовільним, бо ця ділянка майже не використовується. На території розміщений критий льодовий стадіон, який не добудований і не експлуатується, також відкритий льодовий стадіон, але в незадовільному стані. Люди користують цим місцем для відпочинку, але рідко – катання на ковзанах, лижах. Є тенісні майданчики тощо.

Щодо цієї території багато планів – в основному планується запроектувати там спортивно-оздорочий комплекс. Автором проекту пропонуэться зробити цю мальовничу ділянку зоною інформацыйно-культурного розвитку населення Києва. Проект може включати не лише споруду Медіа-центру, музею, а й експозицыйны майданчики з експозицыэю «просто неба», парк з амфітеатром, відкритий кінотеатр, готель для приїжджих туристів та гастролерів тощо. Зокрема місце стане зв»язуючою ланкою між Музеєм Народної архітектури та побуту України НАНУ та низкою наукових інституті, в тому числі й Інституту Кібернетики НАНУ.

ДІЛЯНКА 5. Вона розташована на Ленінградській площі безпосередньо поблизу транспортної розв»язки. Ділянка є важливою з точки зору місця розташування – в одному з громадських центрів Лівобережжя, у зручній

транспортній доступності. Місце для проектування знаходиться на лівому березі в районі Ленінградської площі і являє собою дуже важливий транспортний вузол.

На ній у даний момент знаходяться 5-ти та 3-х поверхові будинки, які в перспективі будуть зноситись. Територия для забудови відділена трьома транспортними магістралями. Це - проспект Воз”єднання, що за допомогою моста Патона з'єднує дану територию з правим берегом Києва, проспект Гагаріна та Харківське шоссе. Така ситуація є задовільною та досить вигідною для розміщення Мистецького Медіа-центру, оскільки правобережна центральна частина міста не може єдина задовольнити усі інформаційні, культурні та освітянські потреби населення, через транспортне перевантаження не здатне повноцінно обслуговувати населення Лівобережжя. Важливим слід визначити ще й те, що Лівобережжя не має розвиную мережі інформаційно-культурних об»єктів, а також обмежена в їх будівництві й організації на подальший розвиток через відсутність достатньої кількості вільної теріторії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]