Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
10.57 Mб
Скачать

12.Інженерно-технічне обладнання

12.1. Технологія музеїв вимагає високого рівня технічного оснащення будівель, які обладнуються центральним водяним опаленням, холодним і гарячим водопостачанням, каналізацією, припливно-витяжної вентиляцією (кондиціонуванням), освітленням і слабкострумовими пристроями, в тому числі охороною та пожежною сигналізацією, блискавкозахистом та електрочасіфікаціей. Найнадійнішим способом забезпечити довговічність експонатів є обладнання музеїв установками для кондиціювання повітря в експозиційних залах і фондосховищах - цілодобовий і цілорічне, що забезпечує оптимальний температурно-вологісний режим 18 - 22 ° С і відносну вологість 55 ± 5%.

12.2. Для забезпечення збереження особливо цінні експонати слід розміщувати у спеціальних герметичних вітринах із заповненням інертним газом. 12.3. Будинки великих і найбільших музеїв обладнуються централізованим видалення пилу. 12.4. Кратність обміну повітря рекомендується приймати: в експозиційних залах 5 - 6; в сховищах 1,5 - 2; в кінолекційна залі 4 - 6; в лабораторіях 10. 12.5. Освітлення слід вирішувати з урахуванням змісту експозиції та вимог збереження експонатів. Рівень загальної освітленості не повинен створювати зайвих контрастів. При різкому перепаді освітленості слід передбачати перехідну зону для адаптації глядачів: в центральній частині поля зору контрасти в освітленні не повинні перевищувати 1:3, а між центром і периферією 1:10. 12.6. З психофізіологічних міркувань переважно природне освітлення, коли це допускається вимогами консервації (рис. 13 - 15). У більшості випадків потрібно вживання наступних заходів: усунення попадання прямого сонячного світла; візуальний зв'язок з оточенням.

12.7. Переваги штучного освітлення полягають у наступному: незалежність від стану погоди; використання приміщень у вечірні години; створення якісних і кількісних характеристик освітлення в залежності від вимог експозиції; можливість регулювати інтенсивність і спектральний склад світла; забезпечення планувальної гнучкості. Пристрій штучного освітлення повинно забезпечувати: можливість повноцінного огляду експонатів; індивідуальну підсвічування провідних експонатів (або деталей інтер'єру, що представляють художню цінність); пожежну безпеку; нормальні умови роботи в робочих приміщеннях. 12.8. Для освітлення робочих місць співробітників, що виконують роботу підвищеної точності, рекомендується передбачати додаткове місцеве освітлення. 12.9. При проектуванні освітлення експозиційних залів слід виходити з світлочутливості експонатів. 12.10. Освітлення картин люмінесцентними лампами (приблизно 4000 К температурою кольору) слід передбачати з напрямком світлового потоку близько 30 ° по вертикалі.

12.11. Освітлення килимів. Зважаючи на велику чутливості до світла бажано виключити освітлення природним світлом. Для килимових виробів, вивішених на стінах, рекомендується освітлення під кутом 30 - 40 ° за допомогою ламп розжарювання.

12.12. Освітлення гравюр, масок і малюнків. Виходячи з високої чутливості цих експонатів до радіації, тепла і вологості, денне світло повинен бути повністю виключений. Експонати поміщають у вітрини, освітлені зовні лампами розжарювання. Рівень освітленості в експозиційних залах повинен встановлюватися відповідно до світлостійкістю експонатів. 12.13. Рекомендації щодо висвітлення різних експонатів наведено в табл. 12.

Таблиця 12

Вид экспонатов

Рекомендуемый источник света

Допустимая освещенность

Предметы, малочувствительные к свету: изделия из металла, керамики; минералы1, драгоценности, стекло, эмали

Естественное освещение. Люминесцентные лампы с температурой цвета 4000 - 6500 К. Обычные лампы накаливания. Лампы с йодным циклом. Небольшие прожекторы

Редко бывает необходимо превышать 300 лк

Произведения живописи, лаки, дерево, слоновая кость, клеевая краска

Естественное освещение. Люминесцентные лампы с цветотемпературой 4000 - 6500 К. Лампы накаливания.

Максимум 150 лк. Предельная годичная освещенность картин равна 650 тыс. лк/ч

Экспонаты, особенно чувствительные к свету: акварели, рисунки, ткани, одежда, рукописи, зоологические и ботанические коллекции

Лампы накаливания

Не более 50 лк с максимальным сокращением времени экспонирования

1 За исключением светочувствительных.

12.14. При проектуванні нових музейних будівель слід звертати особливу увагу на вжиття спеціальних протипожежних заходів. В експозиційних залах і фондосховищах рекомендується застосовувати вуглекислотне пожежогасіння. Електропроводка обов'язково виконується прихованою. Установка розсувних грат можлива тільки на вікнах першого поверху за погодженням з Держпожнаглядом. В обробці не слід застосовувати спалимі токсичні полімерні матеріали. З експозиції і приміщень, де проводяться масові заходи - лекції, кінопоказ, зустрічі, має бути не менше двох евакуаційних виходів. В експозиційних і виставкових залах проходи між устаткуванням повинні бути не менше 2 м, а головний прохід - не менше 3 м. Сховища повинні бути ізольовані від інших приміщень музею стінами з межею вогнестійкості не менше 2,5 год Стіни всередині сховищ можуть мати 2-годинний межа вогнестійкості. Ширина проходів у сховище призначається не менше 0,9 м, а головних проходів - 2,5 м. Будівля музею має бути забезпечено блискавкозахистом. 12.15. У будинках музеїв повинна бути передбачена система видалення сміття: збір, накопичення, а також тимчасове (у межах санітарних норм) зберігання сміття та забезпечення можливості його подальшого вивезення. У музеях з експозиційною площею понад 5000 м2 слід передбачати централізовану систему вакуумного прибирання пилу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]