Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОКО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

З навчальної дисципліни «Основи корабельної організації»

Тема : « Корабельний розпорядок та повсякденне життя»

Вступ ... - 5хв.

1. Розміщення особового складу і порядок у житлових приміщеннях …- 25хв.

2. Основні заходи повсякденного життя на кораблі …- 30хв.

3. Правіла поведінки особового складу на кораблі …- 20хв.

Висновки та відповіді на запитання ... -10хв.

В с т у п

Корабельна повсякденна організація, розклад дня встановлюють порядок служби та життя особового складу - усього екіпажу корабля, служать підставою для найбільш необхідного та одно типового розподілу часу на кораблі у залежності від обставин і забезпечує успішне проведення заходів бойової підготовки та повсякденного життя.

Розклад дня на кораблі створюється згідно вимогам задач, які воні вирішують у даний час, умов базування, времені року та погоді та вимог «Положення про корабельну службу у ВМС ЗС Украіни» і Військових статутів ЗС України.

1.Розміщення особового складу і порядок у житлових приміщеннях .

Розміщення особового складу на кораблі

Житлові приміщення на кораблі поділяються на каюти та кубрики (приміщення для команди). У кожному корабельному житловому приміщенні призначається особа, до завідування якої належатиме це житлове приміщення. Каюти, кубрики й місця, які пристосовані для житла, забезпечуються службою постачання корабля усім необхідним інвентарем (предметами побуту).

Особи, до завідування яких належать житлові приміщення корабля, приймають інвентар (предмети побуту) за описом і несуть за нього матеріальну відповідальність. У разі зміни особи, до завідування якої належало житлове приміщення, інвентар (предмети побуту) приміщення передається новій особі, до завідування якої належатиме житлове приміщення, за актом через службу постачання корабля.

На надводних кораблях не дозволяється призначати під житло машинні та котельні відділення, спеціальні рубки (ходові, гідроакустичні, бойові, радіо та радіолокаційні), приміщення рульових машин, пральні, камбузи, хлібопекарні, комори та інші підсобні приміщення.

Кубрики та порядок, який у них підтримується

Матроси та старшини строкової служби, а також матроси, які проходять військову службу за контрактом, розміщуються в кубриках, розташованих поблизу бойових постів, за якими вони розписані згідно з корабельним розписом з бойової тривоги. Старшини, які проходять військову службу за контрактом, також можуть розміщуватись у кубриках.

На кораблі встановлюються єдині для всіх матросів і старшин строкової служби, а також для матросів, які проходять військову службу за контрактом, правила зберігання предметів обмундирування, особистих і колективних речей, порядок заправлення ліжок тощо, які затверджуються командиром корабля.

Кубрики належать до завідування офіцерів чи мічманів корабля, які призначаються з урахуванням належності основної частини матросів і старшин, які проживають у кубрику, до бойової частини (служби) корабля.

Крім того, із числа старшин, розміщених у кубрику, призначається старший приміщення, який повинен стежити за додержанням матросами та старшинами, розміщеними у кубрику, правил зберігання предметів обмундирування, особистих і колективних речей, порядку заправлення ліжок, а також підтриманням чистоти тощо.

У кубриках у всіх старшин та матросів повинні бути ліжка, рундуки, вішалки, стільці (банки), столи, а також шафи для зберігання посуду, скриньки для предметів для чищення взуття та обмундирування, зберігання ниток, ґудзиків, матеріалу для прибирання тощо.

Протягом дня від підняття на кораблі прапора Військово-Морських Сил Збройних Сил України і до закінчення вечірньої перевірки особи чергової служби корабля повідомляють особовий склад, який перебуває в кубриках, про встановлену форму одягу.

Забороняється перебувати в житлових приміщеннях корабля у верхньому одязі, головних уборах, а також спати чи лежати на ліжках у невстановлений час. Для відпочинку в ліжках у час, не передбачений за розпорядком дня, необхідно отримати дозвіл командира бойової частини або начальника служби корабля, про що повідомляється черговий бойової частини (служби) або черговий корабля (вахтовий офіцер).

У робочий час у кубрику корабля можуть перебувати лише матроси і старшини, які звільнені від занять і робіт з поважних причин (хвороба, підготовка до заступання на вахту й чергування, відпочинок після вахти та чергування тощо), про що в установленому порядку повідомляються особи чергової і вахтової служб.

У кожному кубрику оформляється наочна документація, до якої включаються опис інвентарю, що підлягає перевірці та передачі під час зміни осіб чергової служби, опис протипожежного та рятувального майна, схема розміщення особового складу в ліжках, правила складання та зберігання обмундирування, порядок заправлення ліжок, а також зазначаються посади, військові звання, прізвища та ініціали особи, до завідування якої належить кубрик, старшого кубрика та інші відомості (графіки несення чергової і вахтової служб тощо).

Кубрики матросів і старшин строкової служби, а також матросів, які проходять військову службу за контрактом, оформляються відповідним чином для створення належних умов для відпочинку. У разі можливості в кубриках установлюються телевізори, відеоапаратура, розвішуються картини, забезпечується трансляція музичних і розважальних радіопередач, призначається місце для зберігання й читання газет, журналів тощо. На кораблі забороняється наклеювати будь-що на борти, двері, переділки, стелю.

Каюти, порядок їхнього розподілу та використання

Офіцери, мічмани та старшини, які проходять військову службу за контрактом, у разі призначення на корабель, розміщуються в індивідуальних або спільних каютах. Старшини, які проходять військову службу за контрактом, розміщуються у каютах за можливості залежно від специфікації корабля. Якщо такої можливості немає, то вони розміщуються в кубриках або інших місцях, пристосованих для житлового використання.

Розподіл офіцерів, мічманів та старшин, які проходять військову службу за контрактом, по каютах здійснюється відповідно до посади, а якщо посади рівні, – з урахуванням військового звання і затверджується командиром корабля.

Офіцери, мічмани та старшини, які проходять військову службу за контрактом, незважаючи на їх розміщення в каюті (постійне чи тимчасове), зобов’язані: підтримувати в каюті загальний порядок, поважаючи працю прибиральників; виходячи з каюти, навіть на короткий час, вимикати освітлення, електроприлади та електронагрівальні прилади; не замикати каюту на ключ, якщо ілюмінатори в ній не зачинені; не замикати каюту на ключ на час оголошення тривог та проведення оглядів корабля; перед сходженням з корабля оглянути каюту, задраїти ілюмінатори, вимкнути гучномовець корабельної радіотрансляції (якщо в каюті розміщується кілька осіб, то зазначені дії здійснюються останнім з них перед виходом з каюти для сходження з корабля).

Каюти і тимчасові приміщення, які займають офіцери, мічмани та старшини, які проходять військову службу за контрактом, прибираються матросами згідно з розписом з прибирання.