Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОКО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

3. Обов’язки вахтового офіцера під час стоянки корабля.

3.1. Під час приймання вахти у разі стоянки корабля на якорі (бочці, швартовах) вахтовий офіцер повинен отримати відомості про: готовність корабля до походу; довжину якірного ланцюга на клюзі (кількість заведених на бочку чи на стінку швартовів); готовність другого якоря надводного корабля до віддачі; глибину, характер ґрунту, швидкість течії у місці стоянки корабля; відсутніх осіб екіпажу, а також перебування сторонніх осіб на кораблі; катери і шлюпки як відсутні, так і ті, що містяться біля борту корабля; диспозицію кораблів, які стоять на рейді, та місце перебування старшого на рейді; призначені сигнали тривог.

3.2. Вахтовий офіцер зобов’язаний:

- доповідати командирові корабля (старшому помічникові командира корабля) про всі кораблі та судна, які входять на рейд і виходять з рейду, а також про все виявлене, що може вплинути на безпеку корабля;

- контролювати правильне використання корабельних катерів та шлюпок, керувати їх відправленням і прийманням, здійснювати посадку в них особового складу, не допускаючи перевантаження;

- перевіряти виконання особовим складом корабля правил рейдової служби;

- уживати заходів щодо забезпечення безпеки стоянки і руху катерів та шлюпок біля борту корабля;

- уживати заходів щодо надання допомоги шлюпкам, які зазнають лиха, а також щодо рятування потопаючих;

- вимагати від особового складу корабля додержання корабельних правил, встановленої форми одягу, порядку, чистоти на верхній палубі і на водній поверхні біля борту корабля;

- керувати підняттям і спуском прапора Військово-Морських Сил Збройних Сил України, вмиканням і вимиканням якірних вогнів, підняттям і передачею сигналів згідно з Міжнародними правилами запобігання зіткненню суден у морі;

- контролювати сходження з корабля і повернення на корабель особового складу, звезення різних предметів і доставку їх на корабель;

- стежити за дрейфом корабля, використовувати для цього особисті розрахунки місця корабля, контрольні пеленги, дистанції до берегових орієнтирів тощо; у разі виявлення дрейфу корабля негайно доповісти про це командирові корабля.

3.3. Вахтовий офіцер веде спостереження за якірним ланцюгом (його попущена довжина має відповідати умовам стоянки та стану погоди), за швартовами, підтримує в готовності до віддачі другий якір. Під час посилення вітру наказує доповідати йому заміри вітру через кожну годину або через 30 хвилин, уживає заходів для підіймання катерів і шлюпок або відсилає їх в укрите місце стоянки, доповідає про це командирові корабля (старшому помічникові командира корабля).

3.4. У разі приймання до борту корабля судна забезпечення вахтовий офіцер відповідає за своєчасну підготовку корабля до приймання до борту судна забезпечення (прибирання трапів, шлюпок, завалювання шлюпбалок, кранів), швидке прийняття швартовів та таку організацію приймання запасів, яка забезпечує найменший час стоянки судна біля борту корабля.

3.5. Перед виконанням пробних обертів машин вахтовий офіцер уживає необхідних заходів застереження стосовно шлюпок (катерів) і кінців за кормою, встановлює спостереження за швартовами та за якірними ланцюгами. З дозволу старшого помічника командира корабля, впевнившись у готовності машинного телеграфу, він дає дозвіл на виконання пробних обертів відповідно до інструкції з використання засобів руху корабля .

3.6. Під час відправки особового складу з корабля вахтовий офіцер не допускає їх скупчення біля трапів (сходень). Перед початком посадки на катер (шлюпку) старшини і матроси повинні шикуватися. Після підходу катера (шлюпки) до трапа корабля вахтовий офіцер здійснює посадку спочатку матросів і старшин, а потім мічманів і офіцерів, не допускаючи перевантаження катера (шлюпки) більше установлених норм. Під час посадки особового складу на катери (шлюпки) і до їхнього відходу від трапа корабля вахтовий офіцер надводного корабля перебуває на верхньому майданчику трапа.

3.7. Під час приймання катера (шлюпки) з мічманами, старшинами і матросами вахтовий офіцер надводного корабля залишається на верхньому майданчику трапа до виходу з катера (шлюпки) останньої прибулої на ньому (на ній) людини. Під час зустрічі службових осіб (начальників), які прибувають на катерах (шлюпках), вахтовий офіцер займає місце відповідно до схеми шикування екіпажу корабля під час зустрічі службової особи, що прибуває на корабель на катері (шлюпці).

3.8. Під час несення вахти вахтовий офіцер, як правило, перебуває на верхній палубі надводного корабля, переважно на юті або біля вхідних трапів. Вахтовий офіцер перебуває на ходовому містку за таких умов: у вітряну погоду під час стоянки корабля, який має головні машини в готовності до негайного ходу; під час проведення пробних обертів головних машин; в інших випадках, які потребують особистого спостереження вахтового офіцера за навколишньою обстановкою.

В и с н о в о к

Значення високої організації служби і рівня повсякденної організації повністю залежать від якісного виконання обов’язків усіма особами чергової та вахтової служби . Вони роблять вирішальний вплив на бойову готовність корабля, його здатність вирішувати поставлені задачі.

Особи вахтової служби вахтовими офіцерами безпосередньо несуть відповідальність за підтримку корабельної повсякденної організації, розкладу дня, підтримують контроль і порядок служби та життя особового складу.