Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОКО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

З навчальної дисципліни «Основи корабельної організації»

Тема : «Вахтовий офіцер надводного корабля та його обовязки».

Вступ ... - 5 хв.

1. Загальні обов’язки вахтового офіцера надводного корабля …- 20хв.

2. Обов’язки вахтового офіцера на ходу корабля …- 30хв.

3. Обов’язки вахтового офіцера під час стоянки корабля …- 30хв.

Висновки та відповіді на запитання ... - 5хв.

В с т у п.

Виконання обовязків вахтового офіцера маєть призначення:

- підтримувати на кораблі визначену бойову готовність у морі;

- підтримувати на кораблі розклад дня та життєдіяльність у різних умовах плавання;

- забезпечить зовнишнюю та внутришнюю безпеку кораблю у морі;

- контролювати виконання усіх заходів, яки забезпечують живучість корабля;

- підтримка зовнішнього та внутрішнього зв’язку;

- обслуговування засобів, які необхідні для життедіяльністі корабля та обставин на добу;

1. Загальні обов’язки вахтового офіцера надводного корабля.

1.1. Вахтовий офіцер призначається з числа офіцерів, допущених до самостійного несення ходової (якірної) вахти. Він відповідає за: підтримання встановленої бойової готовності корабля; зовнішню безпеку корабля; правильне несення особовим складом корабельної вахтової служби.

1.2. Вахтовий офіцер на ходу та під час стоянки корабля на якорі підпорядковується командирові корабля, а у разі його відсутності на кораблі – старшому помічникові командира корабля. Під час стоянки корабля на швартовах і на бочці вахтовий офіцер підпорядковується командирові корабля, старшому помічникові командира корабля та черговому корабля.

Ніхто, крім зазначених вище осіб та їхніх прямих начальників, не має права втручатися в розпорядження вахтового офіцера.

1.3. Вахтовому офіцерові підпорядковується особовий склад корабельної вахти, а на ходу та під час стоянки корабля на якорі йому підпорядковується особовий склад корабельного чергування. Крім того, з питань керування кораблем, спостереження і застосування зброї вахтовому офіцерові підпо-рядковується особовий склад спеціальних нарядів, призначений на командні пункти і бойові пости, які перебувають у бойовій готовності. Особовий склад корабля повинен виконувати всі вимоги вахтового офіцера.

1.4. Вахтовий офіцер під час приймання вахти отримує відомості про: призначену бойову готовність, готовність до походу, а також готовність чергових технічних засобів і зброї; місце корабля (за місцевістю та за картою); фактичну гідрометеорологічну обстановку та прогнози; розпізнавальні сигнали і час їхньої зміни, чинні режими використання радіо та радіотехнічних засобів; функціонуючі механізми; стан і режим роботи технічних засобів спостереження; місцеперебування командира корабля, старшого помічника командира корабля, а також командира з’єднання кораблів і начальника штабу з’єднання кораблів; накази і розпорядження, які віддані по вахтовій службі командиром корабля чи командиром з’єднання кораблів; заняття, навчання, тренування і роботи, що проводяться на кораблі; стан та режим роботи головної енергетичної установки, батарейної та корабельної вентиляції, час останнього вентилювання акумуляторної батареї.

1.5. Вахтовий офіцер зобов’язаний:

- під час несення вахти керуватися документами із забезпечення безпеки стоянки та плавання корабля, корабельними розписами та іншими документами щодо бойової і повсякденної діяльності корабля;

- підтримувати встановлену бойову готовність і готовність корабля до походу;

- оголошувати тривоги за наказом командира корабля або особи, яка його заміщає, а у випадках, які не допускають зволікання, – самостійно;

- керувати особовим складом бойового інформаційного поста з питань забезпечення безпеки стоянки та плавання корабля;

- знати район плавання і вміти використовувати технічні засоби кораблеводіння для визначення місця корабля та обчислення шляху;

- стежити за зовнішньою безпекою корабля і вживати заходів щодо запобігання навігаційним аваріям;

- знати стан технічних і візуальних засобів зв’язку та спостереження корабля, вміти їх використовувати;

- правильно застосовувати розпізнавальні сигнали;

- уміти застосовувати зброю для самооборони корабля у разі раптового нападу противника;

- знати стан головної енергетичної установки корабля;

- стежити за дією механізмів і пристроїв, які містяться на верхній палубі;

- знати наявні запаси корабля;

- виконувати встановлені заходи у разі оголошення штормової готовності, зниження видимості, під час плавання у вузькостях та на мілководді;

- стежити за постійною готовністю чергових рятувальних засобів;

- подавати команди і сигнали відповідно до розпорядку дня та контролювати їх виконання;

- віддавати почесті посадовим особам, які прибувають на корабель, а також кораблям, які проходять мимо або йдуть назустріч;

- вести вахтовий журнал протягом вахти, після здавання вахти засвідчувати своїм підписом зроблені в ньому записи.

1.6. Вахтовий офіцер повинен уміти організувати боротьбу за живучість корабля. У разі вибуху, пожежі, затоплення приміщення (відсіку), великого надходження пари, розриву трубопроводів повітря високого тиску, гідравліки, заклинювання горизонтальних рулів на ходу підводного човна в підводному положенні, появи небезпечної концентрації шкідливих речовин (газів) тощо вахтовий офіцер негайно оголошує аварійну тривогу та керує боротьбою за живучість корабля до прибуття на головний командний пункт командира корабля або особи, яка його заміщує.

1.7. Вахтовий офіцер у непередбачених випадках чи за обставинами, коли є сумніви і виникає потреба в допомозі або присутності на головному командному пункті командира корабля (старшого помічника командира корабля), повинен як удень, так і вночі негайно викликати командира корабля (старшого помічника командира корабля). Наприклад: “Товаришу (пане) капітане 2-го рангу, прохання вийти наверх”. У крайніх випадках, які не допускають зволікання, вахтовий офіцер діє самостійно з негайною доповіддю командирові корабля і, залежно від обстановки, повідомленням інших службових осіб.

1.8. Під час несення вахти вахтовому офіцерові забороняється займатися будь-якими справами, що не входять до обов’язків вахтового офіцера.

1.9. Вахтовий офіцер повинен мати при собі бінокль, секундомір, свисток, мегафон, записник та олівець. У разі оголошення тривоги вахтовий офіцер передає свої обов’язки старшому помічникові командира корабля або спеціально призначеній особі і займає своє місце згідно з розписом з тривоги.