Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОКО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

Корабельні розписи

Корабельні розписи поділяються на бойові та повсякденні. Бойові кора-бельні розписи розробляються для розподілу особового складу по командних пунктах та бойових постах для застосування зброї й використання технічних засобів корабля, а повсякденні корабельні розписи розробляються для органі-зації виконання інших корабельних заходів та робіт. Корабельні розписи зат-верджуються командиром корабля. Основним документом, який визначае організацію корабля в бою, е розпис з бойовоі тривоги. Він є підставою для розробки вcix інших корабельних розписів.

Особовий склад корабля розподіляеться по командних пунктах i бойових постах з урахуванням спеціальностей та рівня підготовки. Розподіл особового складу здійснюеться для забезпечення в бою найбільш повного та ефективного застосування зброї, використання технічних засобів корабля та взаемозаміннocтi особового складу.

Згідно з розписом з бойової тривоги кожний офіцер корабля мае не менше двох заступниюв, що визначаються наказом командира корабля. Ця вимога piвною мірою стосуеться й окремих мічманів та старшин, які виконують особливо відповідальні обов'язки. Решта мічманів, старшин та матросів мае по одному заступникові.

У випадку неспроможності командира корабля виконувати свої обов'язки в бою (тяжке поранення, загибель, контузія тощо) його заміщае старший помічник командира корабля. Порядок подальшого заміщення командира корабля залежить від ступеня підготовки офіцерського та мічманського складу й визначасться наказом командира кораб­ля.

До головних бойових корабельних розписів належать: - розпис з бойової тривоги (бойової готовності № 1) зі схемами технічного та візуального спостереження за підводною, надводною i повітряною обстановкою, з табелями командних пунктів, бойових nocтів i нумерації особового складу корабля;

- розпис з бойової готовності № 2 зi схемами технічного та візуального спосте-реження за підводною, на­дводною i повітряною обстановкою.

До основних бойових корабельних розписів також нале­жать: 1).розпис iз приготування корабля до бою та до походу; 2).розпис із боротьби за живучість корабля; 3). розпис iз боротьби з підводними диверсійними си­лами та засобами; 4). розпис із приймання та здавання боеприпасів; 5). розпис корабельної підривної команди; 6). розпис зi специальноі обробки корабля, в якому зазначаються обов'язки особового складу щодо дезактиваціі, дегазаціцї, дезінфекції, дозиметричного та xiмiчного контролю, санітарної обробки екіпажу, а також на випадок уведення на кораблї карантину (обсервації);

7). розпис із надання допомоги кораблю (судну) чи літальному апаратові, що зазнае лиха, i сходження з ко­рабля аварійно-рятувальної групи; 8).розпис із приймання та висадки десанту й сходжен­ня корабельного десантного підрозділу зi схемою розміщення особового складу та техніки на кораблі; 9).розпис на час проходу вузькостей (плавания в складних умовах);

До основних повсякденних корабельних розписів на­лежать:

- розпис iз завідувань, огляду й перевірки зброї та технічних засобів,

- розпис iз постановки (зняття) на якір (бочку, швартови);

- розпис iз буксирування зi схемами буксирування;

- розпис iз приймання й передавання твердих, рідких та вибухонебезпечних вантажів у мopi;

- розпис розміщення по каютам та кубрикам;

- розпис із прибирання;

- розпис iз фарбування корпусу корабля.

- розпис зі спуску та підіймання плавучих зacoбів;

У корабельних розписах зазначаються місце дій (командний пункт, бойовий пост, відсік, приміщення, частина кора­бля), обов'язки особового складу, посади офіцерів, посади i бойові номери мічманів, старшин, матросів.