Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОКО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

З навчальної дисципліни «Основи корабельної організації»

Тема : « Повсякденна і бойова організація корабля» (частина 2)

Вступ - ... 10 хв.

1. Бойовий номер, корабельні розписи - … 30 хв.

2. Бойові готовності. Сигнали на кораблі і дії за ними о/с. - … 25 хв.

3. Готовність корабля до бою і походу - … 15 хв.

Висновки та відповіді на запитання - ... 10хв.

В с т у п

Корабельні розписи корабля, встанавлюємі бойові готовності на кораблях, сигнали на кораблі і дії за ними екіпажу, готовність корабля до бою і походу - є необхідні складаючи елементи бойової та повсякденної організації корабля. Вони призначені забезпечить необхідний рівень бойової готовності корабля до виконання всіх завдань у воєнній та мирний час.

1. Бойовий номер, корабельні розписи. Бойовий номер

На кораблях мичманам, старшинам i матросам привласнюються бойові номери, які заносяться до та­беля нумерації особового складу.

Бойовий номер складаеться з трьох частин: перша частина (цифра чи літера) указуе, у якій бойовій частині (службі) знаходиться мічман, старшина або матрос згідно з розписом бойової тревоги; друга частина (одна чи дві цифри) указуе номер бо­йового поста; третя частина (дві цифри) указуе на належність мічмана, старшини чи матроса до бойовоі зміни; перша цифра означае номер бойовоі зміни, а друга цифра - порядковой номер мічмана, старшини чи матроса в бойової зміні.

Бойовим змінам привласнюються такі цифри: першої бойовій зміні -1,5; другої бойовій зміні -2, 4; третій бойовій зміні - 3, 6. Якщо бойова зміна на бойовому посту в своєму складі мае до 9 ociб, то для позначення бойових змін використовуються цифри 1, 2, 3, якщо від 9 до 18 ociб, то цифри 4, 5, 6.

Бойові номери старшин i матросів, які не допущені до виконання обов'язків за посадою, а також курсантів та стажистів, що проходять практику на кораб­лях, містять цифру "О" (нуль), яка ставиться перед першою цифрою (літерою) бойового номера.

Кожному офіцерові та мічманові з екіпажу корабля під час перебування на кораблі на обмундирування на лівому боці грудей прикріплюеться картка встановле­ного зразка зi скороченою назвою посади. Старшинам i матросам з екіпажу корабля картка встановленого зразка iз зазначенням бойового номера прикрілюеться на робочий одяг на лівому бoцi гру­дей.

Мічмани, старшини та матроси отримують кни­жку "Бойовий номер", у якій зазначаються їхнє місце перебування та обов'язки згідно з усіма корабель-ними розписами, а також номери закріпленої за ними особистої зброї, протигаза тощо.

Книжки "Бойовий номер" перебувають на обліку. У разі сходження з корабля, вибуття у відрядження, у відпустку, тощо мічмани, старшини та матроси здають книжку "Бойовий номер" на зберігання у своему підрозділі й отримують ії після повернення на корабель.