Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
logics mp.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Тема 1: Предмет і метод логіки.

Логіка як наука. Історичні етапи розвитку логічного знання. Етапи формування сучасного логічного знання. Поняття „міркування” та його структура. Правильні та неправильні міркування. Логічна помилка. Логічна форма міркування. Визначення логічної форми. Формалізована мова. Метод формалізації. Основні компоненти логічної форми міркувань. Значення логіки для юристів.

Тема 2: Семіотичний характер логіки.

Поняття про знак. Види знаків. Семіотика як наука про знаки. Семіотичний характер логіки. Структура знакового процесу. Структура значення знака. Типові логічні помилки. Структура значення знака і специфіка мови права. Виміри і рівні знакового процесу. Логічний синтаксис та його засоби. Логічна семантика та її основні категорії. Логічна прагматика.

Тема 3: Поняття та їх логічний характер.

Загальна характеристика поняття. Структура поняття. Види понять за обсягом та за змістом. Логічні відношення між поняттями та їх зображення колами Ейлера. Логічна характеристика понять. Логічні прийоми формування понять. Типи відношень між поняттями. Порівнянні та непорівнянні поняття. Сумісні та несумісні поняття. Типи відношень між сумісними поняттями. Типи відношень між несумісними поняттями.

Логічні операції над поняттями. Узагальнення та обмеження понять. Поділ понять та загальна характеристика поділу. Поділ понять за видозмінною ознакою та його правила. Дихотомічний поділ понять. Поняття класифікації та її види. Визначення (дефініція) понять. Види визначень. Явні визначення та їх види. Неявні визначення та їх види. Реальні й номінальні визначення. Правила визначень. Логічні прийоми, що доповнюють або замінюють собою визначення.

Логічний аналіз юридичних понять. Логічний аналіз структури юридичних понять. Логічна характеристика юридичних понять. Типи відношень між юридичними поняттями. Поділ і класифікація юридичних понять. Визначення юридичних понять.

Змістовний Модуль ІІ. Логіка висловлювань. Умовиводи. Теорія аргументації.

Тема 4: Логіка висловлювань.

Логічний аналіз висловлювань. Загальна характеристика логіки висловлювань. Поняття висловлювання. Поняття про дескриптивне висловлювання та його види. Мова логіки висловлювань. Логічні сполучники та їх табличне визначення. Заперечення та умови його істинності. Кон’юнкція та умови її істинності. Диз’юнкція та умови її істинності. Імплікація та умови її істинності. Еквіваленція та умови її істинності.

Закони логіки висловлювань: загальна характеристика. Природні закони, нормативні закони, закони логіки. Логічний закон. Логічне протиріччя. Виконуване (нейтральне) висловлювання. Основні закони висловлювання: закон тотожності, закон протиріччя, закон виключеного третього.

Види логічних відношень між висловлюваннями. Відношення логічної сумісності. Відношення логічної рівносильності. Відношення логічного слідування. Поняття про модальне висловлювання та його види. Модальні висловлювання в праві. Логічний аналіз запитань і відповідей. Структура запитання. Види запитань. Види відповідей.

Тема 5: Умовиводи.

Умовивід як форма мислення. Логічна структура умовиводу. Класифікація умовиводів. Правила логічного виводу. Дедуктивні (необхідні) умовиводи. Види дедуктивних міркувань. Прямі дедуктивні міркування. Суто умовні міркування. Розділово-категоричні міркування. Умовно-розділові міркування. Непрямі дедуктивні міркування. Міркування за схемою „зведення до абсурду”. Дедуктивні міркування в праві.

Недедуктивні (правдиві) міркування. Правдоподібні міркування: загальна характеристика та види. Поняття про індуктивні міркування. Міркування за схемою „повна індукція”. Міркування за схемою „неповна індукція”. Методи встановлення причинних зв’язків. Умови правомірності індуктивних міркувань. Індуктивні міркування в праві.

Поняття про міркування за аналогією та їх види. Умови правомірності міркувань за аналогією. Міркування за аналогією в праві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]