Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekts_2_-_PR_u_sistemi_upravlinnya_rinkovoyu_di...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
35 Кб
Скачать

Холод О.М.

Лекція 2. Паблік рилейшнз у системі управління ринковою діяльністю підприємства

Питання для обговорення.

  1. Паблік рилейшнз як маркетингова комунікативна політика.

  2. Актуальність та зміст ПР.

  3. Відмінні особливості ПР від інших видів управлінської діяльності.

  4. Основними завданнями ПР у системі управління ринковою діяльністю підприємства.

  5. Легітимність підприємства.

  6. Види управлінських рішень відносно паблік рилейшнз.

  7. Функції паблік рилейшнз в системі управління ринковою

діяльністю підприємства.

  1. Спрямування діяльності ПР у бізнесі.

Список використаних та рекомендованих джерел

  1. Блэк С. Паблик рилейшнз. Что это такое? – М.: Новости, 1990.

  2. Блэк С. PR: Международная практика. – М. Довгань, 1997.

  3. Викентьев И.Л. Приёмы рекламы и Public Relations.- Ч.1. – СПб., 1998.

  4. Вишняк О.І., Ревель І.П. Дослідження і прогнозування виборів в Росії та Україні: досвід і проблеми (1990-1998). – К.: Стилос, 1998.

  5. Іванов В.Ф. Контент-аналіз. Методологія і методика дослідження ЗМК. – К., 1994.

  6. Королько В.Г. Основы паблик рилейшнз. – М.: Рефл-бук; К.: Ваклер, 2003. – 528 с.

  7. Невзлин Л.Б. «Павлик рилейшнз» - кому это нужно? – М.: Экономика, 1992.

  8. Косовський В.Л. Громадська думка: спроба соціологічної інтерпретації. – К.: Інститут соціології НАН України, 1999.

  9. Паніна Н.В., Головаха Є.І. Тенденції розвитку українського суспільства (1994-1998 рр.). Соціологічні показники (Таблиці, ілюстрації, коментар). – К.: Інститут соціології, 1999.

  10. Почепцов Г.Г. Паблик рилейшнз, или как успешно управлять общественным мнением. – М.: Центр, 1998.

  11. Холод О.М. Лекції, методичні рекомендації, робоча програма та оригінальні проекти трейд-шоу з навчального курсу «Паблік рилейшнз» / Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – К., 2002. – 81 с.

1. Паблік рилейшнз як маркетингова комунікативна політика

Управління ринковою діяльністю підприємства - це ті аспекти загальної функції управління, що визначають політику підприємства на ринку, його цілі та відповідальність. У межах цього управління передбачається застосування методів та видів діяльності оперативного характеру, що спрямовані як на управління самою діяльністю, так і на уникнення негативного функціонування підприємства на всіх етапах ринкової діяльності з метою досягнення економічної ефективності.

Ключовими факторами успіху управління ринковою діяльністю підприємства є чинники, що містяться у двох сферах: у зовнішній (із якої підприємство отримує усі види ресурсів, включаючи інформацію) та у внутрішній (сильні і слабкі сторони якої створюють ті або інші передумови для перетворення ресурсів у продукцію або послуги).

Важливою передумовою забезпечення стійкої роботи підприємства в умовах ринку є наявність своєчасної достовірної інформації, на яку впливають різноманітні чинники прямої (постачальники, конкуренти, споживачі, новітні технології) і непрямої дії (швидкість передання) зовнішнього середовища. Зворотні зв’язки, які дають інформацію для розроблення і прийняття управлінських рішень, забезпечують синтезування зовнішніх і внутрішніх чинників, які впливають на неї і намагаються вивести систему з рівноваги. Координація прямих і зворотних зв’язків підприємства забезпечує такий їх розподіл, щоб вони не заважали один одному й запобігали порушенню процесу комунікацій. У реальній практиці це означає розробку такої маркетингової комунікативної програми підприємства, яка б дозволяла проводити всебічну обробку рішень, що приймаються, аналіз усіх можливих варіантів їх реалізації, координацію зусиль у різноманітних напрямах з метою забезпечення динамічного процесу управління підприємством.

Традиційно вважається, що на споживчому ринку види маркетингових комунікацій за ступенем значимості розподіляються в такий спосіб: на першому місці — реклама, далі за зниженням ступеня значимості — стимулювання збуту, персональний продаж, паблік рилейшнз і пропаганда. Така думка висловлюється багатьма вітчизняними та закордонними фахівцями з маркетингу. Але вони обґрунтовують це з позицій обсягів інвестицій. У даному разі з ними можна погодитись. Проте докладніші дослідження маркетингових комунікацій у системі управління ринковою діяльністю підприємства показали, що схема буде дещо іншою.

Фундаментом маркетингової комунікативної політики є паблік рилейшнз. Це обумовлено характером даної діяльності, а також її актуалізацією, пов’язаною із тенденціями розвитку як світового, так і вітчизняного споживчого ринку. У міру насичення вітчизняного ринку товарами, підприємства починають стикатися із труднощами диференціації тих продуктів, які з’являються, через якість і ціну, обумовлені зростаючими стандартами у виготовленні. У зв’язку з цим актуалізується значення паблік рилейшнз, пов’язане з управлінням іміджем та розробленням престижної марки.

Зокрема, зростання актуальності паблік рилейшнз викликано такими важливими чинниками, як ускладненням соціально-психологічного середовища підприємства, обумовленим збільшенням числа її учасників і зростанням їхньої освіченості. Імідж стає найважливішим чинником конкурентоспроможності підприємства; зростанням нестабільності і непевності ділового середовища, пов’язаним із прискоренням інформаційних процесів і, відповідно, прийняттям рішень; посиленням залежності успіху діяльності підприємства від стану зовнішнього середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]