Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт практика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
68.99 Кб
Скачать

Оцінка фінансово-економічного стану назва підприємства

Показники

2008р.

2009р.

2010р.

Відхилення, -

1

2

3

4

5

Коефіцієнт автономії

-0,90

-1,15

-1,21

-0,31

Коефіцієнт забезпечення боргів

-0,47

-0,53

-0,54

-0,07

Коефіцієнт фінансового важеля (ліверидж)

-

-

-

-

Коефіцієнт загальної ліквідності

5,10

3,21

4,05

-1,05

Коефіцієнт термінової ліквідності

0,689

0,422

0,74

0,051

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,5082

0,0084

0,1790

-0,3292

Коефіцієнт оборотності активів

0,60

0,87

1,26

0,66

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів

4,76

8,66

0,46

-4,3

Коефіцієнт оборотності кредитної заборгованості

5,50

3,13

5,27

-0,23

Ппродовження таблиці 5

1

2

3

4

5

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

43,43

18,73

1,91

-41,52

Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача)

2,03

3,00

4,01

1,98

Коефіцієнт оборотності власного капіталу

Рентабельність активів, %

0,90

18,06

28,63

27,74

Рентабельність власного капіталу, %

94,44

28,08

7,44

-87,01

Рентабельність продажу, %

-1,54

-0,38

-0,07

1,47

Рентабельність продукції, %

-1,6

-0,49

-0,09

1,51

Склад, суть та алгоритм розрахунку кожного з показників фінансової стійкості при використанні інтегрального підходу наведено в табл. 7. Цей підхід цікавий тим, що на відміну від усіх охарактеризованих вище, у процесі його здійснення кожний з показників розглядається у взаємозв’язку з іншими показниками.

Одним з індикаторів фінансового ста­ну підприємства є його платоспромож­ність, тобто можливість наявними грошо­вими ресурсами вчасно погашати свої платіжні зобов'язання. Розрізняють по­точну платоспроможність, що склалася на певний момент часу, і перспективну платоспроможність, що очікується в ко­роткостроковій, середньостроковій і дов­гостроковій перспективі.

Поточна (технічна) платоспромож­ність означає наявність у достатньому об­сязі коштів і їхніх еквівалентів для розра­хунків за кредиторською заборгованістю, що вимагає негайного погашення. Звідси основними індикаторами поточної плато­спроможності є наявність достатньої суми коштів і відсутність у підприємства про­строчених боргових зобов'язань

Перспективна платоспроможність забезпечується погодженістю зобов'язань і платіжних засобів протягом прогнозного періоду, що, у свою чергу, залежить від складу, обсягів і ступе­ня ліквідності поточних активів, а також від обсягів, складу і швидкості дозрівання поточних зобов'язань до погашення. При внутрішньому аналізі платоспроможність прогнозується на під­ставі вивчення грошових потоків. Зовнішній аналіз платоспро­можності здійснюється, як правило, на основі вивчення показ­ників ліквідності.

Ліквідність підприємства — більш загальне поняття, ніж ліквідність балансу. Ліквідність балансу передбачає вишукуван ня платіжних засобів тільки за рахунок внутрішніх джерел (реа­лізації активів). Але підприємство може залучити позикові засо­би зі сторони, якщо в нього є відповідний імідж у діловому світі і досить високий рівень інвестиційної привабливості. Тому, оціню­ючи ліквідність підприємства, треба враховувати його фінансову гнучкість, тобто здатність позичати кошти з різних джерел, збільшувати акціонерний капітал, продавати активи, швидко реагувати на кон'юнктуру ринку і т. ін.

Таким чином, поняття платоспроможності й ліквідності дуже близькі, але друге більш містке. Від ступеня ліквідності балансу залежить платоспроможність підприємства. Разом з тим ліквід­ність характерна як для поточного стану розрахунків, так і на пер­спективу. Підприємство може бути платоспроможним на звіті і у дату, але мати несприятливі можливості в майбутньому, і навпаки. Отже, ліквідність балансу, що базується на рівновазі активів і пасивів, є основою (фундаментом) платоспроможності й ліквідності підприємства. Іншими словам и, ліквідність — це спосіб підтримки платоспроможності. Але ра­зом з тим, якщо підприємство має високий імідж і постійно пла­тоспроможне, то йому легше підтримувати свою ліквідність.

Крім абсолютних показників для оцінки ліквідності та платоспроможності підприємства розраховують відносні показники

Коефіцієнт покриття (загальний коефіцієнт ліквідності) показує, скільки гривень оборотних активів підприємства припадає на одну гривню поточних зобов'язань. Якщо оборотні активи перевищують за величиною поточні зобов'язання, то підприємство вважається ліквідним.

Цей показник має особливе значення для оцінки підприємства покупцями, інвесторами, кредитними установами; залежить від галузі виробництва, виду діяльності, тривалості виробничого циклу, структури запасів, форм розрахунку з покупцями тощо.

Коефіцієнт швидкої ліквідності (коефіцієнт "критичної оцінки", проміжний коефіцієнт ліквідності) характеризує, яка частина зобов'язань може бути погашена не лише за рахунок грошових коштів, але й за рахунок очікуваних надходжень за відвантажену продукцію (виконані роботи, надані послуги).

У літературних джерелах рекомендоване значення коефіцієнту покриття є різним - більше 1,0; 2,0; 2,5. Якщо коефіцієнт буде дорівнювати 1,0, то підприємство у разі погашення поточної заборгованості повинно припинити функціонування, так як у нього не буде оборотних засобів для продовження процесу виробництва, ведення поточної діяльності. Дослідним шляхом встановлено, що ресурси підприємства повинні бути не менш як вдвічі більше від існуючої поточної заборгованості, так як лише в такій ситуації воно зможе при повному погашенні заборгованості продовжувати функціонувати

Ефективність виробництва – це складне і багатогранне явище. Аграрне виробництво вимагає органічного поєднання і взаємодії чотирьох факторів – робочої сили, основних засобів, предметів праці і землі. В процесі виробництва здійснюється виробниче споживання вказаних ресурсів з метою отримання певних споживних вартостей, спроможних задовольнити відповідні потреби людей.

Отже, будь-яке виробництво передбачає витрати ресурсів і одержання певних результатів. Але на однакову кількість витрачених ресурсів підприємства можуть одер­жувати далеко не однакові за величиною результати. В такому випадку кажуть, що підприємства ведуть виробництво з різною ефективністю.

Таблиця 6