Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт практика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
68.99 Кб
Скачать
  1. Дослідження рівня спеціалізації підприємства та його основних галузей

Спеціалізація підприємства — це переважаюче ви­робництво в них відповідного виду (видів) продукції, для якого тут існують найсприятливіші природно економічні умови. За технологічним принципом виробництва продукції роз­різняють галузеву і внутрішньогалузеву спеціалізацію.

Внутрішньогосподарська спеціалізація являє собою подаль­ший розвиток спеціалізації підприємства шляхом відокремлення виробництва окремих видів продукції або його технологічних стадій на окремих внутрішньогосподарських підрозділах - бри­гадах, фермах, загонах, кооперативах. Наприклад, у господарствах можуть створюватися молочно-товарні ферми, свинофер­ми, рільничі, садовоогородні, овочівничі бри­гади, механізовані загони вирощування цукрових буряків тощо. Значення внутрішньогосподарської спеціалізації полягає в тому, що вона дозволяє врахувати існуючі в межах багатьох підприємств відмінності в умовах господарювання, а також підвищити концентрацію виробництва навіть тоді, коли певна галузь не є тут провідною, переважаючою. Завдяки цьому підвищується ефектив­ність виробництва.

Галузева — це така спеціалізація, за якої певна галузь функціонує в підпри­ємстві за принципом замкнутого (закінченого) циклу виробницт­ва. По суті, абсолютна більшість сільськогосподарських культур через свої біологічні особливості вирощуються від посіву (посад­ки) до одержання готової продукції на одній і тій самій земельній ділянці.

Економічна ефективність галузевої структури підприємства проявляється через економічну ефективність його товарних галузей. Перш ніж її здійснити, доцільно встановити місце і роль головної галузі в економіці підприємства. При цьому місце галузі визначається за показниками:

  • питомою вагою галузі в усіх виробничих витратах підприємства;

  • часткою трудових затрат галузі в загальних трудових затратах підприємства.

Роль головної галузі в економіці підприємства розраховують за такими показниками:

1) часткою грошової виручки від реалізації продукції головної галузі в загальній виручці підприємства;

2) питомою вагою прибутку від реалізації продукції галузі в усій масі прибутку підприємства. За умови , що головна галузь є збитковою, обчислюють її частку в загальній сумі збитку, не скорегованого на одержаний від інших виробництв прибуток.

Чим вища питома вага головної галузі у витратах виробництва і трудових затратах, тим вагоміше місце займає ця галузь в економіці підприємства з позиції споживання виробничих ресурсів. Аналогічно підходять до оцінки показників ролі галузі в економіці підприємства.

Для однозначного висновку про значення головної галузі в економіці підприємства доцільно розрахувати інтегральний показник Кр за формулою:

(1)

де — сума питомої ваги і-х видів ефекту (грошової виручки і прибутку) від головної галузі в їх загальній сумі по підприємству;

— сума питомої ваги j-х факторів (виробничих витрат і трудових затрат) в їх загальному обсязі по підприємству.

Значення головної галузі в економіці підприємства зростає за Кр > 1. Якщо ж Кр < 1, то це свідчить про те, що головна галузь розівивається недостатньо ефективно.

Внутрішньогосподарська спеціалізація визначається за структурою товарної продукції підприємства (табл.3).

Для визначення рівня спеціалізації підприємства користуються формулою:

(2)

де Кс – коефіцієнт спеціалізації; Т - питома вага кожної галузі в структурі товарної продукції, %; i - порядковий номер галузі (виду продукції) в ранжированому ряду по питомій вазі в структурі товарної продукції.

Таблиця 3