Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт на практику.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
66.59 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Агрономічний факультет

Кафедра екології та охорони навколишнього середовища

ЗВІТ

з дисципліни «Міжнародна політика»

Виконала:

студентка гр. 32-ЕО

Ладан А. О.

Перевірила:

Білик О.Ю.

Вінниця-2013

ВСТУП

Попереднє повідомлення ПП

Для здійснення контролю за доставкою товарів, що ввозяться на митну територію України (напрямок переміщення - ІМ) та переміщуються з будь-якою метою, крім транзиту, на які не складаються ПД, використовуються попереднє повідомлення (далі - ПП) і його електронна копія. При оформленні ПП митні платежі не нараховуються і не сплачуються.

Попереднє повідомлення - це документ, який оформляється відповідно до вимог розділу четвертого Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби від 08.12.98 N 771 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.99 за N 42/3335.

Як правило, ПП оформляється на одну партію товару. При цьому визначення партії товару аналогічно визначенню, викладеному в Положенні про вантажну митну декларацію, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 N 574.

На бажання суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності при ввезенні на митну територію України великих партій однорідних товарів через один пункт пропуску від одного відправника на адресу одного одержувача ПП може бути оформлено:

- на обсяг товару, який буде ввозитися в межах одного зовнішньоекономічного угоди (контракту).

- на довільно обраний суб'єктом ЗЕД обсяг товарів.

ПП чинне протягом трьох місяців з дня прийняття його митницею, тобто з дня присвоєння ПП реєстраційного номера та проставлення на його твердій копії відтисків штампа "Під митним контролем", відповідно до загального порядку. Після закінчення цього терміну здійснення пропуску товарів за цим ПП забороняється.

Випадки, коли ПП не оформляється (див. накази Держмитслужби України від 30.04.99 № 253, від 05.06.99 № 338, від 24.06.99 № 388):

  • якщо суб'єкт акредитований у прикордонній митниці, за умови оформлення вантажу підрозділом митниці, яка розміщена безпосередньо на кордоні;

  • при ввезенні вантажів гуманітарної допомоги;

  • при ввезенні вантажів матеріально-технічної допомоги за програмами або проектами такої допомоги, які пройшли держреєстрацію в Національному агентстві України з питань розвитку та європейської інтеграції згідно ПКМУ від 18.04.96 № 441;

  • при ввезенні вантажів зареєстрованими в Україні кур'єрськими службами прискореної доставки (DHL, FedEx, TNT тощо) та їх ліцензованими агентами;

  • при ввезенні відправок спеціального зв'язку, що переміщуються кур'єрами Державного підприємства спецзв'язку Держкомзв'язку України;

  • при ввезенні вантажів на адресу співробітників дипломатичних представництв іноземних держав в Україну;

  • при ввезенні вантажів для проведення на Україну міжнародних та іноземних виставок за переліком, наведеним у додатку до доручення Кабінету Міністрів України від 23.02.99 інд. № 40;

  • при ввезенні консолідованих вантажів зареєстрованими в Україну авіакомпаніями з використанням автотранспорту за умови перевезення вантажів з використанням книжки МДП і переміщенні по міжнародним авіаційним транспортним накладним встановленої форми (авіанакладної) і вантажними маніфестами (вантажний маніфест) до міжнародного аеропорту "Бориспіль";

  • при ввезенні сільськогосподарським продукції 01 - 24 груп за УКТЗЕД залізничним транспортом з метою розміщення на митних ліцензійних складах;

  • при ввезенні міжнародних поштових відправлень.

Попередня декларація ПД

Попередня митна декларація (ПД) - документ, що складається на бланку уніфікованого адміністративного документа форми МД-2 (МД-3), що містить в собі відомості про товари, які будуть ввезені на митну територію України, і є одним з документів контролю за їх доставкою.

ПД не представляється при ввезенні товарів:

  • раніше вивезених з України під зобов'язання про зворотне ввезення;

  • консолідованих мелкопакетірованних вантажів, що надходять по лінії служб прискореної доставки вантажів ("DHL", "TNT", "UPS", "FedEx", "У-Руско", "Елін Карго" тощо);

  • у міжнародних поштових відправленнях;

  • гуманітарної допомоги;

  • на які не передбачено оформлення ВМД;

  • які будуть оформлятися в пункті пропуску на кордоні;

  • в якості давальницької сировини іноземним замовником;

  • як внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями;

  • іноземними інвесторами з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність;

  • відповідно до угод про виробничу кооперацію між Урядом України і урядами держав - членів СНД;

  • в рамках зареєстрованих у встановленому порядку проектів (програм) міжнародної технічної допомоги;

  • які згідно з міжурядовими угодами України з країнами СНД, Балтії та Республікою Македонія про вільну торгівлю, підлягають пільговому оподаткуванню.

При поданні ПД на вибір одержувача товарів може бути застосована один із заходів забезпечення доставки товарів до митного органу призначення, а саме:

  • гарантія на умовах Конвенції МДП;

  • фінансова гарантія у вигляді грошової застави;

  • індивідуальна фінансова гарантія, видана банківською установою;

  • фінансова гарантія незалежного фінансового посередника щодо обов'язкової доставки товарів до митного органу призначення;

  • гарантія відповідно до Ковенції про тимчасове ввезення А.Т.А.;

  • багаторазова фінансова гарантія, видана банківською установою;

  • багаторазова фінансова гарантія, видана незалежним фінансовим посередником;

  • генеральна фінансова гарантія, видана банківською установою;

  • генеральна фінансова гарантія, видана незалежним фінансовим посередником.

У разі обрання грошової застави в якості запобіжного забезпечення доставки товарів кошти, внесені на рахунки митних органів під час оформлення ПД, після оформлення ВМД на товари згідно з митними режимами тимчасового ввезення, митного складу та т.п. повертаються суб'єкту підприємницької діяльності за його заявою або зараховуються в рахунок сплати таких податків і зборів або як грошової застави для забезпечення доставки при ввезенні наступних партій окремих видів товарів.

2. Про оподаткування товарів та інших предметів в залежності від обраного митного режиму

У зв'язку з набранням з 01.01.2004 чинності Митним кодексом України від 11.07.2002 № 92-IV (далі - Кодекс) роз'яснюємо наступне.

Згідно зі статтями 185 та 186 цього Кодексу відповідно до мети переміщення товарів через митний кордон України та на підставі документів, що подаються митному органу для здійснення митного контролю та митного оформлення, декларантом можуть бути визначені такі види митного режиму:

1) імпорт;

2) реімпорт;

3) експорт;

4) реекспорт;

5) транзит;

6) тимчасове ввезення (вивезення);

7) митний склад;

8) спеціальна митна зона;

9) магазин безмитної торгівлі;

10) переробка на митній території України;

11) переробка за межами митної території України;

12) знищення або руйнування;

13) відмова на користь держави.

У зв'язку з цим та керуючись нормами актів законодавства з питань оподаткування відповідно до визначеного митного режиму оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, здійснюється наступним чином.

1. Імпорт

Відповідно до пункту 2 статті 189 Кодексу ввезення товарів на митну територію України в режимі імпорту передбачає "сплату податків і зборів, якими обкладаються товари під час ввезення на митну територію України відповідно до законів України".

1.1. Ввізне (імпортне) мито сплачується на загальних підставах за ставками Митного тарифу України, чинними на день оформлення вантажної митної декларації (далі - ВМД).

1.2. Акцизний збір сплачується на загальних підставах за ставками, встановленими відповідними законами для підакцизних товарів, що імпортуються в Україну.

1.3. Податок на додану вартість (далі - ПДВ) сплачується на загальних підставах відповідно до Закону України від 03.04.97 № 168/97-ВР "Про податок на додану вартість" за ставкою, що діє на день оформлення ВМД.

2. Реімпорт

Відповідно до статті 191 Кодексу "товари можуть переміщуватися через митний кордон України у митному режимі реімпорту, якщо вони:

1) походять з митної території України;

2) ввозяться на митну територію України не пізніше ніж через один рік після їх вивезення (експорту) за межі митної території України;

3) не використовувалися за межами України з метою одержання прибутку;

4) ввозяться у тому ж стані, в якому вони перебували на момент вивезення (експорту), крім змін внаслідок природного зношення або втрат за нормальних умов транспортування та зберігання, а також інших випадків, що визначаються Кабінетом Міністрів України".

2.1. Ввізне (імпортне) мито не сплачується на підставі пункту "є" статті 19 Закону України від 05.02.92 № 2097-XII "Про Єдиний митний тариф" за умови підтвердження українського походження товару.

2.2. Акцизний збір сплачується на загальних підставах за ставками, встановленими відповідними законами України як для підакцизних товарів, що імпортуються.

2.3. ПДВ сплачується на загальних підставах відповідно до Закону України "Про податок на додану вартість" за ставкою, що діє на день оформлення ВМД.

3. Експорт

Відповідно до пункту 2 статті 195 Кодексу вивезення товарів за межі митної території України в режимі експорту передбачає "сплату податків і зборів, встановлених на експорт товарів".

3.1. Вивізне (експортне) мито сплачується на загальних підставах за ставками, встановленими на експорт відповідними законами України.

3.2. Акцизний збір не сплачується відповідно до статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 № 18-92 "Про акцизний збір".

3.3. ПДВ у відповідності до пункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону України "Про податок на додану вартість" не сплачується.

4. Реекспорт

Відповідно до статті 198 Кодексу "звільнення від оподаткування товарів, що реекспортуються, регулюється виключно податковими законами України".

4.1. Вивізне (експортне) мито сплачується на загальних підставах за ставками, встановленими на експорт відповідними законами України.

4.2. Відповідно до статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України "Про акцизний збір" акцизний збір не сплачується як при експорті товарів.

4.3. ПДВ у відповідності до пункту 6.2.1 статті 6 Закону України "Про податок на додану вартість" не сплачується.