Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з виробничої практики у ДП Шаргородський Р...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
551.94 Кб
Скачать

2.3. Карданні вали.

Основними дефектами карданного валу є знос в шліцьовому сполученні ковзаючої вилки і карданного валу, цапф хрестовини кардана і голчастих підшипників, отворів у вилці і у фланці-вилці кардана в сполученні з голчастим підшипником. У карданних валів можуть бути зігнутість, порушення динамічного балансування.

Місця зносу спряжень карданного валу: А - отвір у ковзаючій вилці; Б - хрестовина; В — ковзаюча вилка.

Хрестовини кардана відновлюють вібродуговим наплавленням порошковим дротом, а потім шліфують під номінальний розмір. Овальність і конусність шпильок хрестовини після шліфування допускається не більше 0,01 мм, неперпендикулярність 0,1 мм на кінцях шпильок. Зношені отвори під зовнішні кільця голчастих підшипників розточують на токарному або розточувальному верстаті і запресовують в розточені отвори проміжні втулки.

При прогині карданного валу в середній частині більше 0,4 мм його правлять вхолодну під пресом. Карданні вали після ремонту повинні піддаватися динамічному балансуванню.

2.4. Планетарні механізми.

Застосовуються в механізмах повороту тракторів ДТ- 75, ДТ-75М, Т- 4, Т-4А і в збільшувачах моменту тракторів МТЗ- 50, що крутить, ДТ- 75, ДТ-75М. Планетарні механізми використовуються і в колісних редукторах тракторів К - 700, К - 701, Т-150К. В процесі роботи у цих механізмів спостерігається знос шийок під ролики голчастих підшипників у осей сателітів, знос в з'єднанні вісь сателіта 11- отвір водила 12. У сонячній 2 і епіциклічною (коронної) 10 шестерень і зношуються зуби. Зношуються також отвори під підшипниками у сателітів.

Зношені посадочні поверхні під підшипники кочення у епіциклічної шестерні можна відновлювати електроімпульсним нарощуванням, вібродуговим наплавленням, залізненням; у осі сателльоту - вібродуговим наплавленням, напіканням металевої порошіков, залізненням. Зношені отвори під осі сателітів у водиле 12 можуть восстанавливаться ручним або напівавтоматичним наплавленням або кільцюванням. Сателіти зі зношеними або пошкодженими зубами, зі зношеними отворами під ролики голчастих підшипників вибраковують.

Деталі планетарної передачі які підлягають зносу: 1 — сателіт; 2 - сонячна шестерня; 3 — цапфа; 4 і 8 — підшипники; 5 ущільнювач; б - гайка; 7 -муфта; 9 - шпилька; 10- коронна шестерня;

11 - вісь; 12 - водило.

Розділ 3. Вимоги безпеки під час роботи і технічного обслуговування засобів виробництва

1. Технічне обслуговування і ремонт машин та устаткування на території транспортно-ремонтних цехів необхідно проводити на спеціально відведених для цієї мети дільницях чи робочих постах, які повинні бути оснащенні необхідним обладнанням, пристроями, інструментом і приладами.

2. Технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів у польових умовах має здійснюватись відповідно до вимог «Типовой инструкции для слесарей по ремонту автломобилей, тракторов и механизмов на предприятиях лесного хозяйства», затвердженої заступником Голови Державного комітету лісового господарства СРСР від 30.12.1988 (НАОП 3.0.00-5.06.-88).

Під час ремонту та технічного обслуговування транспортних засобів слід дотримуватись вимог пожежної безпеки відповідно до НАПБ В.01.054-98/510 (z0157-99).

3. На постах технічного обслуговування і ремонту, у виробничих приміщеннях і на відкритих майданчиках автомобілі, трактори, спеціальні машини та інші транспортні засоби повинні розміщуватись так, щоб відстані між ними, елементами будівель, стаціонарним технологічним устаткуванням і робочими місцями відповідали чинним нормам та правилам і забезпечували зручне та безпечне переміщення працівників, транспортних засобів і виконання технологічних операцій.

4. Місця постійного проведення ремонтних робіт повинні бути обладнані оглядовими канавами, естакадами, підйомниками. Довжина, ширина, висота і глибина оглядових канав та естакад мають визначатися в залежності від конструкції рухомого складу і технологічного устаткування.

5. Піднімати (підвішувати) трактори та лісозаготівельні машини на їх базі в польових умовах (лісосіці, лісовантажному пункті, тощо) лебідкою іншого трактора необхідно тільки за умови кріплення каната за раму трактора. При цьому тяговий канат лебідки потрібно розміщувати перпендикулярно поздовжній осі трактора, який піднімається, не допускаючи дотику каната з гострими деталями конструкції трактора. Перебування в тракторі по осі дії каната і збоку від нього на відстані, меншій довжини натягнутого каната під час піднімання (підвішування) трактора є небезпечним і не повинно допускатись. Після закінчення піднімання, не підлізаючи під трактор, потрібно викласти під його піднятим боком клітку з брусів.

6. Піднімати устаткування, агрегати, вузли та інші збірні механізми вантажопідйомними технічними засобами потрібно на спеціально призначених для цієї мети місцях і мати відповідно пристрої до технічної документації і схем безпечних засобів стропування, обв'язування та канатування вантажів. Схеми та інструкції повинні бути вивішені на робочих місцях.

7. При виконанні кріпильних робіт у важкодоступних місцях необхідно використовувати спеціальні викрутки. Працювати, сидячи на крилі автомобіля, стоячи на підніжці та на ребордах оглядової канави, заборонено.

8. Організація та проведення електрогазозварювальних робіт та експлуатація необхідного для цього устаткування повинні відповідати вимогам Інструкції з організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухопожежонебезпечних об'єктах, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 05.06.2001 N 255 ( z0541-01) та зареєстрованої у Міністерстві юстиції України.