Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з виробничої практики у ДП Шаргородський Р...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
551.94 Кб
Скачать

Розділ 2. Характеристика технологічного процесу ремонту та технічного обслуговування автомобілів і тракторів

2.1. Ремонт трансмісії тракторів, автомобілів.

Під час роботи окремі частини машин спрацьовуються, а між деякими з них порушується регулювання. Ці зміни у машинах допустимі лише у певних межах, що забезпечують якість їх роботи, надійність та економічність використання.

Спрацювання машин (поступова зміна розмірів, форми та маси деталей під впливом зовнішніх сил та переміщення їх відносно одна одної, а також фізичних та хімічних властивостей матеріалів) виникає внаслідок стирання, пластичних деформацій, структурних, хімічних та молекулярних процесів, тощо.

Щоб забезпечити високі експлуатаційні показники машин протягом тривалого строку роботи прийнята планово-попереджувальна система технічного обслуговування та ремонту. Суть її полягає у комплексі обов'язкових, планомірно запроваджуваних технічних заходів, щодо забезпечення справного технічного стану машин та постійної їх готовності до роботи.

Ця система передбачає експлуатаційну обкатку, щозмінне, планове та сезонне технічне обслуговування, технічний догляд, ремонт і збереження машин. Усі види технічного обслуговування планують за строками, а ремонт здійснюють тільки у разі потреби з обов'язковим урахуванням фактичного стану машини.

Основними деталями трансмісії машин, що піддаються зношуванню, є корпусні деталі, підшипники кочення, шестерні, вали, стакани

підшипників, деталі планетарних передач.

2.2. Шестерні і вали.

Шестерні мають наступні дефекти: знос зубів по товщині і довжині (у шестерень непостійного зачеплення), знос стінок кільцевих пазів в сполученнях з вилками включення і внутрішніх посадочних шліцьових або гладких поверхонь, тріщини і викришуваннязубів. Допустимий знос зубів шестерень по товщині при односторонйому зносі у тракторів ДТ- 75 - 0,25..0,35 мм, граничні 0,70.. 1,0 мм; у тракторів К- 701 відповідно до 0,4..0,5 мм і 1,3.. 1,5 мм.

Руйнування зубів: а - поломка зубів; б-усталене викришування; в - торцьовий знос; г — злом.

Якщо під час роботи зуби парних шестерень знаходилися не в повному зачепленні по довжині, то при використанні шестерень для подальшої роботи уступи, що утворилися, на зубах необхідно видалити абразивним кругом.

При односторонньому зносі зубів, що перевищує допустиму

величину, симетричні шестерні можуть бути перевернуті або переставлені з одного боку трактора на іншу. У шестерень з несиметричною маточиною, щоб вони могли працювати незношеною стороною, відрізають частину маточини, а з іншого боку маточини приварюють відповідної товщини кільце. Якщо перевертають шестерні непостійного зачеплення, то для забезпечення їх нормальної роботи (включення) необхідно заокруглювати торці зубів з іншого боку. При зносі зубів шестерень з торця з боку

включення проводять шліфування торців до однакової довжини усіх зубів і заокруглюють торці. Допускається укорочення зубів по довжині на 8.. 10%. При більшій величині торцевого зносу зубів їх відновлюють до номінальної довжини наплавленням під флюсом з наступним шліфуванням торців по зовнішній поверхні і закругленням торців з подальшою електрохімічною обробкою. Знос зубів шестерень по боковій поверхні може бути усунений наплавленням з наступною механічною обробкою (шліфування зубів). Наплавлення ведуть або вздовж зуба (для крупномодульних шестерень), або відразу по усій довжині зуба від западини до вершини зуба. Відновлювати зуби шестерень одночасно торцеві і бічні поверхні можна пластичною деформацією (тиском). Для цього навколо посадочного отвору з боку зношених торців зубів наплавляють валик (запас) металу, шестерню нагрівають до 1000..1250°С, закладають в матрицю (форму) і тиском пуансона осаджують і роздають.

При зносі шліців маточини шестерні маточину розточують, запресовують нову шліцьову втулку і стопорять її електрозварюванням. Знос стінок кільцевих пазів для вилок перемикання у тракторних шестерень допускаються до проміжку 1,0.. 1,2 мм. Вали силової передачі мають наступні характерні дефекти: знос бічної поверхні шліців і посадочних поверхонь під підшипники кочення, вигин і скручування. У шліцьових валів, які сполучаються з блоковими і несиметричними шестернями, спостерігається нерівномірний знос шліців по довжині. У разі заміни тільки

одній з деталей сполучення (шестерні або валу) шестерня встановлюватиметься з деяким перекосом, при цьому прискорено зношуватимуться зуби, а також з'являться додаткові осьові навантаження на підшипники кочення.

Нерівномірність зносу бічної поверхні шліців по довжині, непаралельність осі шестерні або валу як у шестерень, так і у валів більше 0,08 мм на 100 мм довжини в зношених місцях не допускається, знос же шліців по товщині допускається в значних межах.

Після наплавлення шліців їх фрезерують по бічній і шліфують по зовнішній поверхням. Потім при необхідності проводять термообробку. Для відновлення товщини шліців можна використовувати спосіб пластичної деформації.

Навантажені довгі вали трансмісії можуть мати прогин і биття що викликає посилений знос шестерень і підшипників. Величина допустимого биття шліців 0,05 мм в середній частині валу. Вигин валів усувають холодною правкою пресом.

Зношені посадочні поверхні валу під підшипники кочення відновлюють електроімпульсним нарощуванням або залізненням. При зносі більше 0,4 мм застосовують вібродугове наплавлення або напікання металевих порошків. Кінці валів із зношеним різьбленням відновлюють наплавленням з наступною механічною обробкою на нормальний розмір або проточкою і нарізанням різьблення зменшеного розміру.