Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тое 1 частина.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
3.35 Mб
Скачать

57. Напруга зміщення нейтралі і її розрахунок.

Вимірювання напруги несиметрії ділянок мережі з компенсованою нейтраллю виконуються в усіх основних (робочих і ремонтних) режимах їх роботи, а вимірювання напруги зміщення нейтралі -в усіх варіантах настроювання дугогасних реакторів.

Електричну схему для вимірювання напруг несиметрії та зміщення нейтралі показано на рисунку 4.

Використовуються трансформатор напруги, розрахований на номінальну напругу мережі, вольтметр і фазометр ВАФ-85.

Первинна обмотка трансформатора напруги приєднується до уземлюючого пристрою та кінця ізолюючої штанги, а у вторинну обмотку вмикаються вольтметр і фазометр. Затискачі а, Ь і с фазометра ВАФ-85 приєднуються до відповідних шинок напруги трансформатора напруги секції шин для контролю ізоляції в мережі, в якій виконуються вимірювання.

Можлива схема прямого вимірювання напруг несиметрії та зміщення нейтралі мережі з використанням вимірювальних приладів С-96, Ц-4312, Ц-4352 та ін. Один з виводів вимірювального приладу приєднується до уземлюючого пристрою, а інший - до ізолюючої штанги із захисним пристроєм.

Вимірювання як за схемою з трансформатором напруги, так і за схемою прямого вимірювання повинні виконуватись лише з дотриманням правил безпеки.

Під час появи в мережі замикання на землю вимірювання необхідно негайно зупинити.

58. Роль нейтрального проводу в трифазній мережі.

Трифазні кола можуть бути з’єднані зіркою або трикутником, причому спосіб з’єднання обмоток генератора чи трансформатора не визначає способу з’єднання споживачів електричної енергії.

Найбільш поширеним є з’єднання обмоток генератора (трансформатора) зіркою, коли кінці обмоток з’єднують в одну точку, яку називають нейтральною точкою

Проводи, які йдуть від початків обмоток генератора (трансформатора), називають лінійними, а провід, який йде від нейтральної точки, називають нейтральним або нульовим, бо в симетричній системі струм в ньому дорівнює нулю.

Електрорушійні сили, які індукуються в обмотках генератора (трансформатора), напруги на затискачах цих обмоток і струми в них називають фазними е.р.с., напругами і струмами , а напруги між сусідніми проводами – лінійними напругами.

Рис.8.1

Сполучення трифазної системи зіркою можна здійснити двома способами : з нейтральним проводом (чотирипровідна система) і без нього (трипровідна система). Найбільш широко застосовується чотирипровідна система (рис.8.1), бо дозволяє під’єднувати трифазні, двофазні і однофазні споживачі, забезпечує незалежну роботу фаз і має дві напруги: фазну і лінійну.

Якщо в трифазній системі повні опори , то така система називається симетричною. В симетричній системі , тобто фазні струми рівні за величиною, але зміщені за фазою один від одного на кут , і описуються такими рівняннями:

Якщо в трифазнiй чотирипровiднiй системi (рис.8.1) повнi опори фаз нерiвнi , що має мiсце, коли до трифазного джерела живлення пiдключенi одно-, дво-, i трифазнi споживачi, наприклад, електросвiтильники, зварювальнi трансформатори i асинхроннi двигуни, або обiрвався один iз лiнiйних проводiв, то фазнi напруги у споживачiв будуть пропорцiйнi повним опорам фаз. Це призведе до виникнення струму у нейтральному проводi i рiзницi напруг мiж точками .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]