Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет глобино РАСПЕЧАТАТЬ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
15.33 Mб
Скачать

3 Холодильник

Умови для подальшого проведення процесів холодильної обробки м'яса та м'ясопродуктів на ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат»:

1.Для забезпечення правильного проведення процесів холодильної обробки і зберігання м'яса і м'ясопродуктів, холодильник і його обладнання повинні знаходитися у належному технічному і санітарному стані.

Вантажні візки, контейнери, стоячі та звичайні піддони для підвищення, підвісні рами етажерки для субпродуктів повинні бути проведені до однакової ваги і замасковані.

Закупорена арматура повітроохолоджувачів і батарей повинна бути герметичною, легко зачинятися і відчинятися.

Підлога холодильних камер повинна бути рівною.

Повітря повинне бути без постороннього запаху.

Для визначення відносної вологості повітря, у камерах зберігання встановлюють гігрометри.

Лічильники, для дистанційного вимірювання температури, встановлюють у центрі камери не вище 1,5м від підлоги, а термометри і гігрометри - на висоті 1,5м від підлоги і не ближче 3м від вхідних дверей і приладів охолодження, у зручному для огляду місці.

При прийманні на холодильник, м'ясо і м'ясопродукти, які взяті з інших підприємств, піддають ветеринарно-санітарному огляду і встановлюють граничний термін зберігання.

4 Ковбасне виробництво

Ковбасні вироби відносяться до основного виду м'ясної продукції. Велике значення і поширення ковбасних виробів пояснюється їх високою харчової цінністю, калорійністю, можливістю вживання без додаткової кулінарної обробки, здатністю до більш чи менш тривалого зберігання і транспортування. При виробництві ковбасних виробів із сировини видаляють частини, що мають низьку харчову цінність (кістку, сполучну тканину), та додають речовини, цінні в харчовому відношенні (продукти крові, молочні продукти та ін.) і мають приємні, ароматичні та смакові властивості (спеції та ін.).

Підприємство виготовляє 200 найменувань ковбас та копченостей.

Сьогодні ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» виготовляє:

  • Варені ковбаси;

  • Варено-копчені ковбаси;

  • Напівкопчені ковбаси;

  • Сирокопчені та сировялені ковбаси;

  • Сосиски та сардельки;

  • Шинки рублені в оболонці;

  • Копченості із свинини та яловичини;

  • Продукція із м'яса птиці;

  • Нефондові ковбаси (ліверні, кров'яні, паштети, зельці, хліби).

4.1 Сировинне відділення

Туші, напівтуші на підвісних шляхах з холодильника надходять до сировинного відділення, де проводиться приймання м'ясної сировини, накопичення та дефростація в камерах (t=0-4°С, φ≥ 90%). У цьому відділенні встановлені конвеєрні лінії, на яких після розділення проводять обвалювання та жилування м'яса.

Розділення туші - це розчленування її на окремі частини (відруби) за анатомічними ознаками, щоб полегшити наступне відокремлення м'яса від кісток. Розділення проводять ножем або сікачем на підвісному шляху.

Яловичі напівтуші розбирають на сім частин: лопаткову, шийну, грудинку, спинно-реберну частину, поперекову, тазобедрену та крижову.

Свинячі напівтуші розбирають на три частини: лопатку, середню частину та окісти, при чому подальшу обробку проводять в залежності від асортименту виробів, що виробляються.

1- тазобедрова частина;

2- крижова частина;

3- спинно-реберна частина;

4- лопаткова частина;

5- шийна частина;

6- грудинка;

7- поперекова частина.

Рисунок 4.1 - Схема диференційованого розбирання яловичої напівтуші

Обвалювання - операція з відокремлення м'язової, сполучної та жирової тканин від кісток.

Жилування включає в себе видалення з обваленого м'яса хрящів, жиру, сухожиль, кісточок, крововиливів, кровоносних судин, великих нервових сплетінь та інших малоцінних в харчовому відношенні включень і розділення м'яса за сортами в залежності від вмісту жирової і сполучної тканини.

Таблиця 4.1 – Вміст сполучної тканини в свинині та яловичині

Сорт

Вміст сполучної та жирової тканини,%

Сортність яловичини

Вищий сорт

0

І сорт

до 6

ІІ сорт

до 20

Жирна

до 35

Односортна

до14

Ковбасна

до 12

Сортність свинини

Нежирна

до 10

Напівжирна

30-50

Жирна

50-85

Ковбасна

до 60

Односортна

до 30