Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по електромонтажу полуготовый (практика)....doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

При розмітці електропроводок на ізоляторах необхідно брати до уваги, що при переході проводів з однієї поверхні на іншу відстань від ізолятора до суміжної стіни і від кінцевого ізолятора до проходящих через стіни повинно становити 1,5 висоти ізолятора. Траси незахищених ізольованих проводів прокладають на висоті не менше за 2.5 м від рівня підлоги або майданчика обслуговування. У приміщеннях без підвищеня небезпеки і при напрузі 42 В висота прокладки може бути зменшена до 2 м. Проводи, що прокладаються у виробничих приміщеннях, захищають від механічних пошкоджень (від підлоги або майданчика обслуговування при спусках до штепсельних розеток, апаратів , щиткам до висоти не менше за 1,5 м) При цьому радіус вигину повинен бути не менш 3-кратного зовнішнього діаметра проводу. Відстань від проводу до поверхні стін і перекриттів не менше за 10мм.

При прокладці захищених проводів і кабелів відстань між скобами повинна бути не більше за 500 мм (при перетині жил до 4 мм2) і 1000 мм (при перетині більше за 4мм2). при вертикальній прокладці - 700 мм (до 4мм2) і 1000мм (більше за 4мм2). Відстань від коробки, приладу, проходу до точки кріплення кабеля повинне бути 50... 100 мм. при поворотах кабеля 50-100 мм При поворотах траси точки кріплення кабеля розташовують на відстані 10... 15 мм від точок сполучення радіуса R вигину кабеля з прямими лініями розмітки. Висота прокладіння пакетів кабелів від рівня підлоги або майданчика обслуговування не регламентується. Розмітка повинна забезпечити найменший допустимий радіус вигину для захищеною кабеля

АВРГ. АНРГ. рівний 10-кратному зовнішньому діаметр. При прокладці захищені проводи і кабелі на полосах і стрічках закріпляють впритул до основи по всій довжині траси, за винятком кутів поворотів. Відстань між точками кріплення повинна бути не менше за 800 мм. від останнього кріплення до кінця полоси або стрічки - не більше за 50...70 мм. а між точками кріплення проводів і кабелів до смуги або стрічки 500 мм.

При прокладці захищених проводів і кабелів по струнах (стальний оцинкований дріт 0 2.4 мм2) найбільша відстань між точками кріплення струн при перетині жил 2.5 мм2 і діаметрі струн 2 мм2 не нормується, між проміжними кріпленнями з натяжним пристроєм становить 2 м. без натяжного пристрою - 1.5 м. при перетині жил від 1 до 16 мм2 і діаметрі струн 4 мм2, 6 мм2, між проміжними кріпленнями з натяжним пристроєм 4м. без натяжного пристрою не нормуються.

Ескізи заготовок

Одночасно з розміткою електропроводок електромонтажники-замірщики з складу групи підготовки виробництва або з складу бригади готують документацію для замовлень на індустріальне виготовлення елементів електропроводок в майстернях. Для вимірів використовується набір інструмента заміршика тип НИЗУ-1

Ескізи заготовок складають на заздалегідь підготовлених стандартних бланках. На ескізах або в поясненнях до них вказують: вигляд електропроводки, марки і площ поперечного перерізу жил проводів або кабелів, довжини ділянок і вїдгалудженк способи кінцевих і проміжних кріплень тросів. їх діаметри і довжини, способи кріплення до троса проводів, коробок, світильників- способи з'єднання проводів в коробках і підготовки кінців для приєднання до обладнання, а також фазу вания. забарвлення і маркіровку кінців проводів і жил кабелів, довжини жил для приєднання до обладнання. На малюнку 2.3. і 2.4 показані приклади складання ескізів електропроводок для замовлень в МЕЗ.

Ескізи трубних заготовок повинні містити відомості про марки і діаметри труб, розташуванні коробок , способах з'єднання їх з трубами, а також труб між собою (на різьбленні, на манжетах, спосіб ущільнення і інш.. рис. 4).

У ескізах шинопроводів вказують матеріал, розміри, з'єднання, забарвлення і маркіровку. До ескізів прикладають специфікації на матеріали і комплектуючі деталі, а також відомість заготовок При розмітці трас електропроводок і складання замовлень майстерням рекомендується користуватися типовим проектом.

Рис. 2.3. Приклади складання ескізів і схем для заготовки електропроводок і кабелів:а - освітлювальної проводки; б - тросової проводки; в - кабелів ; Т ТА. ТАМ типи наконечників дляопресовки; П - пайка; КВЭ, КВВ. КНЭ. КВВ - типи кінцевих заделок кабелів.

Рис. 2.4. Приклали складання ескізів для трубних і шинних заготовок а - трубні; б - шинні; і - ділянки заготовок; 2 - коробки; З - приєднання заземлення (заземляючі прапорці, приварені болти).

Рис. 2.9. Пістолет СМП-1 і його складові: 1- пістолет. 2 - фасонні наконечники, З другий ствол, 4 шомпол, 5—масленка, 6 - єрші для очистки стволів, 7 — запорбіжна маска, 8 - дюбелі, 9 -патрони, 10- патронташ.

Для забиття в цеглу, бетон і інші матеріали використовують дюбеля-цвяхи з гладким стержнем, а при кріпленні в металеві конструкції на стержні роблять накатку для більш міцної фіксації. Для нерозємних кріплень використовують дюбель-цвях ДГПШ, а для роз'ємних, коли конструкцію, апарат або деталь згодом зажадається демонтувати дюбель-гвинт ДВП. Дюбель-цвях для забивання в металеву основу означається ДГС, а дюбель - гвинт ДВП.

Перспективним способом кріплення елементів електричних мереж до будівельних основ є приклеювання клеями з полімерних матеріалів. На місці приклеювання за допомогою скребачки забираються нерівності і поверхня зачищається стальною щіткою. Якщо приклеювання проводиться на стальну поверхню, то вона в місці приклеювання очищається від іржі і знежирюється тампоном, змоченим в бензині, потім перевіряється щільність прилягаючого деталі, що приклеюється до будівельної поверхні. Не можна приклеювати деталі на білення, масляну фарбу, промаслені і закопчені основи. Необхідно потурбуватися про створення пожежнобезпечних умов в місці виконання робіт і зберігання клею.

На поверхню будівельної основи наноситься невелика кількість і ІМЛ-2 так. щоб при розрівнюванні його товщина не перевищувала 0.5 мм2 (надлишок клею знижує міцність приклеювання) Після цього клей наноситься на поверхню деталі, що приклеюється і також розрівнюється гонким шаром. Деталь притискається на 3...5 с до основи руками плоскогубцями або затискається в спеціальному пристосуванні, через 24 год вона готова до кріплення.

Кріплення за допомогою пластмасових розпірних дюбелів (див рис 2.8. б) виконують в такті послідовності.

вибирають дюбель за таблицею залежно від товщини закріплюваної деталі 2 з урахуванням допустимого зусилля витягання;

заготовляють гніздо під дюбель з діаметром, який дорівнює діаметру дюбеля, а глибиною на 10 мм більшою, ніж його довжина: установлюють дюбель в отвір урівень з будівельною основою 4 гвинтом або болтом закріплюють деталь до будівельної основи.

Використання будівельно - монтажного пістолета (див. рис. 2.9) дає змогу закріплювати різні конструкції та деталі забиванням дюбелів у бетонні й залізобетонні (аж до марки 600). стальні (з граничною міцністю до 450 Н/мм2 цегляні, шлакобетонні та інші будівельні основи. З його допомогою в одну лпн оператор може виконувати 300 - 400 кріплень стальними дюбелями-цвяхами або дюбсль-гвинтами. За допомогою монтажного пістолета, використовуючи дюбслі-цвяхи. виконують незнімні кріплення виробів (див. рис. 2.10). Цим способом можна закріплювати різні конструкції, дерев'яні бруски, пористі та ізоляційні матеріали до бетонної і металевої основ.

Знімні кріплення виробів (див рис. 2.11) виконують з використанням дюбслів-гвинтів. які забивають бетонну (рис. 2.11, а) та металеву (рис. 2.11. б) основи. Дюбелі-гвинти необхідно забивати з високою точністю в позначені точки.

Дюбеля виготовляються з міцної конструкційної сталі внаслідок термічної обробки вони отримують високу твердість. Головка дюбель-цвяха виконана у вигляді диска з виступом в центрі, по якому наноситься удар поршня. Для фіксації дюбеля в стовбурі пістолета на його циліндричну частину насаджують стальну шайбу або на загострену частину надівають поліетиленову ковпачок

Система "Evolution art" (рисунок 2.10) призначена для зовнішньої проводки в адміністративних, житлових і представницьких приміщеннях. Складається з пластикових каналів, сполучних і розгалу-жувальних аксесуарів, елементів кріплення електровстановлювальних виробів, зокрема телефонних (Rj-11) і комп'ютерних (Rj-45) розеток. Є три типорозміри короба - з трьома відділеннями, з трьома відді­леннями та притискачем ковроліну, з п'ятьма відділеннями (для різних

видів кабелю). Колір лінійних елементів і аксесуарів може обиратися відповідно до смаку замовника з наступних: білого, чорного, коричневого. Відрізня­ється високою естетикою вико­нання.

Складові системи "Evolution/art":

- канали-плінтуси;

- башточка "TOR";

- колона "BIS". Серія BRAVA"

універсальна система елек­тровстановлювальних виробів для інсталяції як у короби, так і самостійно. Система "BRAVA" призначена для встановлення у гіпсокартонні, цегляні та бетонні стіни. Система "BRАVA" є універсальним рішенням для комплектації кабельних каналів системи "In-Liner", кабельних каналів з роздільними

кришками системи "In-Liner для всіх системи

Рисунок 2.10 - Система зовнішньої проводки в адміністративних, житлових і представницьких приміщеннях "Evolution art"

Рисунок 2.11- Несуча система для зовнішньої проводки у промислових і підсобних приміщеннях "S5 СОМВІТЕСН"

Front", а також продуктів «volution аrt»

Складові системи "BRAVA":

- вимикачі (однополюс­ні, інфрачервоні, двополюсні, вимикачі типу "кнопка");

- інвертори;

- перемикачі;

- розетки (електричні розетки з шторками, телевізійні, телефонні,комп'ютерні);

- адаптери;

- каркаси;

- рамки;

- додаткові аксесуари.

Система "S5 СОМВІТЕСН" (рисунок 2.11) - несуча система для зовнішньої проводки у промислових і підсобних приміщеннях, а також в інших приміщеннях великої площі. Складається з перфорованих та неперфорованих каналів, горизонтальних і вертикальних аксесуарів, а також елементів кріплення до поверхонь будь-якої спрямованості. Основна функція системи металевих лотків постійно утримувати і захищати кабель. При використанні не­перфорованих лотків, кришок, спеціальних пластин-накладок на стиках та бандажної стрічки дозволяє досягти IP 44 (додаток Г1).

Можливе виготовлення з оцинкованої сталі за методом Сендзіміра, зі сталі гарячого цинкування або із нержавіючої сталі.

Складові системи "S5 СОМВІТЕСН":

- металевий лоток перфорований;

- металевий лоток неперфорований;

- горизонтальні та вертикальні аксесуари для металевих лотків;

- монтажні аксесуари;

- система захисту ІР44. Система проводки "F5

СОМВІТЕСН" (рисунок 2.12) складається з дротових лотків, монтажних аксесуарів.

Основні характеристики: Рисунок 2.13- Кабеленесуча легкість конструкції; простота система та комутаційні елементи монтажу системи; природна "QUADRO"

Рисунок 2.12 - Несуча система "F5 СОМВІТЕСН"

Рисунок 2.13 –кабеленесуча система та комутаційні елементи «QUADRO»

Пожежо-небезпечні:

Класу ї 1—1 - Застосовуються або зберігаються горючі рідини з температурою спалаху пари вище 45 °С ( склади мінеральних масел, установки для реге нерації мінеральних масел )

Класу П-ІІ- Виділяються горючі пил або волокна, що переходять в завислим стан Може виникн\тп пожежа (але не вибух) залежно від фізичних властивостей пилу чи волокон або того, що вміст їх у повітрі за умовами експлуатації не досягає вибухонебезпечних концентрацій ( деревообробні цехи, малозапилеш приміщення млинів, елеваторів, зерносховищ )

Класу П-ІІа - Знаходяться тверді або во локнисті горючі матеріали, причому ознаки, перера-ховані лля приміщень кла су П-ІІ. відсутні. { виробничі і складські приміщення та зони для зберігання твердих чи волокнистих (сіно, солома) горючих матеріалів ).

Класу П-ІІІ - Застосовуються або збері гаються горючі рідини з температурою спалаху пари виїде 45 °С. а також тверді горючі матеріали ( відкриті або під навісом склади для мінеральних масел, вугілля, торфу, деревини тощо ).

Вибухонебезпечні:

Класу В-Іа - у нормальних умовах не створюються вибухонебезпечні суміші горючих парів чи газів ; повітрям. Вони можуть виникати лише при аваріях (сховища легкозаймистих і горючих рідин, акумуляторні).

Класу В-На - Можчть створюватись вибухонебезпечні суміші горючих пилу або волокон і повітря ( комбікормові заводи, млини, склади сипучих горючих матеріалів).

Таблиця 2.1.

Види електропроводок і способи прокладки проводів і кабелів залежно від умов навколишнього середовища

І

Вид

електропроводки і спосіб прокла­дання

Категорія поширення

сухе

запилене

вологе

сире

особливо сире

Особливо

її

сире з хімічно активним середовищем

Відкрито по негорючих конструкціях і безпосередньо по поверхні

ЛИВ. АГІПВ. АПРН. АВРГ. АВВГ. АНРГ

АПВ. АППВ. АВРГ.АВВГ

АНРГ. АПВГ

АПВ. АППВ. АПРН. АВРГ. ІАВВГ. АНРГ

АПВ. АППВ. АПРН. АВРГ. ИПРВ. АНРГ

АПВ. АППВ. АПРН. АВРГ. АВВГ.ЛІІРГ

АПВ. АППВ. АВРГ, АВВГ. АПВГ

у вініпластових і стальних трубах

АПВ. АПР АПРВ. АПРТО. АПРН. АППВ

АПВ. АППВ. АПРН. АВРГ. ИПРВ. АНРГ

АПВ. АПРВ.

АПРН,

АПРТО

АПВ. АПРВ.

АПРТО.

АППВ

АПВ. АРГО.

АПРТО.

АПРН

На тросах і

тросовими

проводами

A MB. АПРН. АПРВ. APT. АВТВ. АВРГ. АВВГ. АПВГ

АПВ.

АПРН.

APT. АВТВ.

АВРГ.

АВВГ.

АПВГ

АПВ. АПРН. APT, АВТВ. АВРГ. АВВГ. АНРГ

АПВ. А! ІРВ. АВТВ. АПРН. APT. АВВГ. ЛНВГ

АПВ. АПРП. 1 APT. АВТВ. АВРГ. АНРГ. А ВВІ

АПВ. APT. АВТВ. АВРІ . 1 АНРГ. АВВГ

Схованопо

негорючих

та погано горючих

поверхнях під

штукатурк-ою

--_

АПВ. АППВ

АПВ. АППВ

АПВ. ЛІНІВ

АПВ. АППВ

АПВ. АППВ

у будівельних каналах

АПВ. АПР. АППВ. АПРВ

АПВ. АПР.

АППВ.

АПРВ

АПВ. АПР. АППВ. АПРВ

АПВ. АППВ.

АПВ. АППВ.

і

у вініпластових і стальних трубах

АПВ. АПР. АПРН. АПРВ. АПВГ

АПВ. АПР ; АПРН. АПРВ. АПВГ

АПВ. АПР. АПРВ, АПВГ

АПВ. АПРТО

АПВ. АПВ. АПРТО АПРТО

вентиляція кабелів; зниження економічних витрат; сумісність з іншими кабеленесучими системами; немає необхідності у великій кількості аксесуарів.

Система "QUADRO" (рисунок 2.13) - кабеленесуча система та комутаційні елементи для електроустановок і щитів керування (додаток Г1).

Складові "QUADRO" - перфоровані короби і аксесуари до них, кабельні хомути, монтажні інструменти, кабельні наконечники, система "Grafoplast" для маркування проводки та будь-яких поверхонь, пристрої керування та сигналізації.

Складові системи "QUADRO":

- перфоровані короби;

- DIN-рейки; кабельне обплетення; кабельні хомути; кабельні наконечники; монтажні інструменти;

- системи маркування; клемні колодки; пристрої керування та сигналізації; електромонтажні шафи серії "RAM BLOCK"; ударостійкі пластикові корпуси "RAMBOX"; аксесуари.

2.5.2 Традиційна форма прихованого монтажу електро­проводки

Досить часто електропроводку замонолічують або вкладають у штраби стін відкритим способом. Недоліки:

- у разі необхідності заміни чи нарощування проводки доводиться руйнувати поверхню стіни або стелі;

- на стадії монтажу ізоляція проводки може пошкоджуватися, внаслідок чого провід або кабель, знаходячись у стіні під штукатуркою, потрапляє під вплив вологи; таким чином, можливі побічні витоки струму, що призводять до помилкового спрацьовування пристроїв захисного відключення (ПЗВ).

Ще одним "класичним" методом є використання додаткового захисту у вигляді металевої труби або металорукава. При цьому витратні матеріали значно дорожчі і мають схильність до корозії, відсутня можливість заміни проводки на складних ділянках, є ймовірність пошкодження ізоляції при протяжці (після зварювання залишаються гострі елементи), знижується швидкість монтажу (необхідно використовувати спеціальне обладнання: болгарку та ін.).

Переваги структурованих кабельних систем:

- модульність, можливість зміни конфігурації і нарощування

периферії без внесення змін до основної структури існуючої мережі (наявність СКС у будівлі передбачає можливість розширення, зокрема - глобального);

- тривалий термін експлуатації, що відшкодовує капіталовкладення (значна частина фінансових втрат виробництва припадає на час його простою, при цьому 2/3 простоїв виникають саме через енергетичні та обчислювальні збої);

- відсутність залежності від змін технологій і постачальників активного устаткування (до складу СКС входить тільки універсальне устаткування із стандартними роз'ємами, до яких можна підключити будь-яку техніку);

- мінімальна кількість обслуговуючого персоналу (фактично, забезпечувати функціонування налагодженої мережі здатен один фахівець);

- зниження вартості і часу встановлення систем, оскільки прокладка всієї кабельної інфраструктури може проводитися однією, а не декількома фірмами;

- високий рівень співвідношення "ціна-якість" досягається, зокрема, за рахунок значних термінів гарантованої експлуатації системи, її універсальності та непримхливості.

2.5.3 Сучасний підхід з використанням пвх-труб

В звичайні стіни чи за фальш-поверхні на попередньому етапі будівництва або ремонту закладається гофрована ПВХ-труба. Провід або кабель затягується вже всередину труби за допомогою спеціальної стальної протяжки, яка знаходиться в трубі.

Переваги:

- за потреби заміни електропроводки у закладеній гофрованій трубі всі додаткові електромонтажні роботи проводяться без руйнування поверхні стіни, отже, без додаткових витрат часу та коштів;

- не ведеться жодних додаткових будівельних робіт;

- проводка отримує додаткову ізолюючу оболонку, що захищає її від вологи і від впливу інших факторів навколишнього середовища, -це виключає можливість помилкового спрацьовування пристроїв захисного відключення (ПЗВ) навіть при незначних пошкодженнях ізоляції;

- гофрована труба виготовлена з самозагасаючого полівініл­хлориду (ПВХ), тому під час виникнення небезпечного замикання не

Пробивні роботи

У цегельні епнач проходи і гнізда часто пробивають зубилами і шлямбурами, однак такий спосіб малопродуктивний. Робота полегшується, якщо є бороздоріжучі і диропробивш приспособь пробійники оправки і дюбели, электросверлилки зі спеціальними свердлами.

Рис. 2.5. Інструменти для ручного пробивання гнізд і отворів.

Завдяки використанню прогресивних способів закріплення деталей та конструкцій в будівельні основи при сучасних індустріальних методах монтажу обсяг пробивних робіт і витрати праці на їх виконання значно скорочуються Цьому сприяють спорудження каналів, ніш. наскрізних отворів будівельних конструкціях при їх виготовленні, встановлення закладних деталей, приклеювання, забивання га влаштування деталей електропроводок і електроустановочних виробів. Однак пробивних робіт повністю уникнути неможливо.

Для скорочення витрат та забезпечення потрібних геометричних розмірів пробивні роботи слід виконувачі! механізованим способом

Лінія виконання пробивних робіт використовують електродрилі, пневматичні молотки, перфоратори, електромагнітобу ри. електромолотки.

Пробивні роботи виконують ручним і механізованим інструментом ударної, ударно-поворотної та чдарно-обертової дії.

Якщо неможливо або недоцільно використовувати механізований інструмент, гнізда іі отвори в будівельних основах пробивають (рис. 2.5. а) зубилом, скарпелем (рис. 2 5.. б), оправкою (рис. 2.5. б), пробійником (рис. 2.5. г), молотком або кувалдою, а це потребує великих витрат пращ та часу. У цегляних і бетонних будівельних основах гнізда й отвори пробивають оправкою з пробійником Ручні пробійники використовують для пробивання гнізд під дюбелі (рис. 2.5, д).

Для заготовлення гнізд і отворів у будівельних основах з червоної або силікатної цегли, шлакобетону наповнювачем із цегляного щебеню чи вапняку використовують інструмент обертової дії При виконанні гнізд і отворів у бетоні необхідно знати не тільки його марку, а й рід інертного наповнювача. Бетони з наповнювачем із цегли або вапняку можна свердлити, а з наповнювачем із гранил або пісковику через велику кількість кварцу свердлити дуже важко Тому тут застосовують інструмент ударної, ударно-поворотної та ударно-обертової дії. який здатен дробити абразивний наповнювач Дія прокладання проводів у разі прихованої електропроводки в цегляних стінах і гіпсолітових перегородках виконують вибірку борозен механізмом МВБ-2МУІ, який дає змогу заготовляти борозни завширшки 8 мм і завглибшки 20 мм Робочим інструментом у механізмі є дискова фреза, якій передасться обертання через спеціальний редуктор від привода механізму (електросвердлильної машини).

Рис.2.6. Інструменти з твердой лавки ми кромками для механізованого пробивання гнізд і отворів.

Приклад схеми групового розподільного щита для індивідуальної будівлі.

Нижче приведена схема електропроводки з використанням обладнання гамми "Домовий", призначена для невеликого котедж або дачі. На вводі встановлене УЗО ВД 63 з диференціальним струмом 300 мА. оскільки природний (фоновий) струм витоку енергоустаткування може бути досить високим (внаслідок великої протяжності електропроводки при хстановці УЗО з меншим струмом ВИТОК) можливі ПОМИЛКОВІ спрацювання). Перші три автоматичні вимикачі (див. схем)) призначені для захист) освп.повальних мереж. Група з УЗО ВД 63 і трьох автоматичних вимикачів В А 63 призначена для захист) розеток. Трифазний автоматичний вимикач ВА 63 і ЮВД 63 захищають потужні споживачів, наприклад, електроплит) або сауну. Остання лінія з одного УЗО ВД 63 і двох автоматичних вимикачів ВА 63 призначена для захист) мереж окремо стоячої будівлі, наприклад, підсобного приміщення.

1 - Пластиковий корпус шита. 2 - З'єднувальні елементи нульових робочих провідників.

З - З'єднувальний елемент затисків нульових захисних провідників, а також провідника вирівнювання

потенціалів. 4 - З'єднувальний елемент вхідного виведення захисних групових мереж 5 - Автоматичний вимикач диференціального струму. 6 - Вимикач диференціального струму. 7 - Автоматичні вимикачі. 8 - Лінії групових мереж

Рис. 3.1 Схеми групового розподільного щита