Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по електромонтажу полуготовый (практика)....doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

4.6 Особливості монтажу електроустаткування у вибухо­небезпечних зонах і пожежонебезпечних приміщеннях

Застосування проводів і кабелів з поліетиленовою ізоляцією жил і кабелів у поліетиленовій оболонці у вибухонебезпечних зонах всіх класів не допускається.

У вибухонебезпечних зонах [12,38,51] класів 0-1 й В-la повинні застосовуватися проводи й кабелі тільки з мідними жилами. Кабелі й проводи з алюмінієвими жилами або алюмінієвою оболонкою в цих зонах застосовувати забороняється. У вибухонебезпечних зонах класів В-16, В-1м, В-П й В-Па допускається застосовувати кабелі з алюмінієвими жилами й алюмінієвою оболонкою, крім кабелів, що мають зварений шов, тому що місце шва ненадійно ущільнюється гумовим кільцем.

Жили проводів і кабелів приєднують до затискачів електроустаткування відповідно до конструкції затискача. Багатодротові жили й одно дротові перетином більше 16 мм слід приєднувати, застосовуючи наконечники для опресування. Багатодротові мідні жили перетином до 6 мм допускається застосовувати без наконечників з попередньою пропайкою жили.

З'єднання й відгалуження жил проводів і кабелів слід виконувати тільки в коробках, виконання яких відповідає вимогам їхньої експлуатації у вибухонебезпечних зонах.

Не допускається застосовувати для з'єднання жил проводів і кабелів: гвинтові й болтові стиски з натисканням на жилу провідника горцем гвинта або болта без прокладки; стиски із гвинтами менше М4; різьбові конусні з'єднувачі й голі сполучні стиски, що ізолюються після з'єднання.

Місця з'єднання й окінцювання провідників ізолюють липкою полівінілхлоридною стрічкою товщиною не більше 0,2 мм у чотири шари, з 50%-им перекриттям попереднього витка.

Неприпустиме застосування ізолюючих ковпачків з полі­етилену.

У вибухонебезпечних зонах класів В-1 і В-2 дозволяється відкрита прокладка для освітлювальних мереж тільки броньованих кабелів. Групові освітлювальні мережі в зоні класу R-1 слід прокладати по зовнішніх сторонах стін і вводиш в приміщення тільки для приєднання світильників.

В освітлювальних мережах вибухонебезпечних зон класу В-la слід застосовувати кабелі марки ВВГ, ВРГ, НРГ, СРГ із мідними жилами, у зонах класу В-16, В-їм і В-Па - кабелі з алюмінієвими жилами марок.

4.4.1.2 Опромінювач типу от6-40

Опромінення овочевих культур, що вирощуються в теплицях, істотно відрізняється від опромінення тварин головним чином тим, що для високої продуктивності на поверхні листка рослини потрібно ство-рювати високу щільність потоку випромінювання, рівну 30...75 Вт/м , що в системі світлових розмірів складає 6... 15 тис, лк..

Для опромінення рослин застосовуються опромінювані з газорозрядними лампами високого і низького тиску. Лампи низького тиску ЛФ 401, ЛФ 402, ЛФР-150 та інші мають невисоку температуру стінок колб (40... 50°С) і можуть установлюватися безпосередньо над рослинами на висоті 100... 150 мм і менше.

У стелажних теплицях використовують опромінювач типу ОТ6-40 із шістьма газорозрядними лампами низького тиску потужністю по 40 Вт. Опромінювач - це два металевих короби, сполучених двома трубками, в одної з яких знаходиться плівковий алюмінізований відбивач. При необхідності його можна витягнути за кільця, при відпусканні яких він знову скручується в трубку. Короба, у яких встановлені пускорегулювальні апарати для безстартерного запалювання ламп, закриваються кришками з ущільненням. На бічних стінках коробів закріплені герметизовані патрони для опроміню-вальних ламп. Опромінювач має розміри: довжину - 950 мм, ширину -1250 мм, висоту - 170 мм. Маса його - близько 20 кг.

Опромінювач підвішується над стелажами за спеціальні вушка на тросиках або сталевому дроті до спеціальних конструкцій, що дозволяють регулювати висоту підвісу. У якості такої конструкції може бути довгий трубчастий вал (або два вали), які приводяться в дію електродвигуном через редуктор. Опромінювані ОТ6-40 важкі, порівняно дорогі, перешкоджають проходженню природного світла. Установки з цими опромінювачами можуть виконуватися пересувними, що дозволяє в два рази скоротити число ламп. Але при цьому вони стають громіздкими. В даний час перевагу віддають газорозрядним лампам високого тиску ДРЛФ-400, ДРФ-1000, ДРФ-2000, ДНаТ-400 та ін. Вони мають високу температуру зовнішньої колби, що досягає 200 °С і більше. Опромінювачі з лампами потужністю 400... 500 Вт підвішують над рослинами на висоті 0,7...0,8 м, а потужністю 1000... 2000 Вт - на висоті 1...1,2 м. Над розсадою їх розміщають так, щоб на кожний опромінювач потужністю 400... 500 Вт припадала площа поверхні 1,5 м, а потужністю 1000 Вт - 2,5 м . Опромінювачі з потужними ксеноновими лампами ДКсТЛ-10000, ДКсТЛ-5000, ДКсТВ-6000 та ін. підвішують ще вище. Так, наприклад, опромінювач із дуговою ксеноновою лампою ДКсТЛ-10000, що входить у комплект установки СОРТ-1-10, кріпиться на висоті З...3,5 м і опромінює площу поверхні 200 м2. Система опромінення рослин СОРТ-1-10 складається з 6 опромінювачів, блока керування і запалювання, що з'єднуються між собою за допомогою високовольтних проводів. У останні роки для опромінення розсади в теплицях широко застосовують стаціонарні опромінювачі типу ОТ-400. Це компактна конструкція, що складається з дроселя в прямокутному сталевому корпусі, різьбового патрона з ущільнювальним кільцем, лампи ДРЛФ-400, кабеля живлення і блока баластних конденсаторів (для опромінювачів ОТ-400Е).

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ

1..Які основні вимоги щодо захисгу низьковольтних комплектних пристроїв?

2. Які вимоги правил до електроустановок житлових та побутових приміщень?

З.Яка характеристика видів заземлення нейтралі джерела живлення?

4. Як класифікуються електропроводки?

5. Які технічні умови на монтаж електропроводок?

6. Дати визначення елементів несучих конструкцій електропроводок: струна, смуга, трос, короб, лоток.

7. Які найменші перерізи жил проводів, та кабелів в електропроводках за умовою механічної стійкості?

8. Як вибрати вид електропроводки при виконанні монтажних

робіт?

9. Яка послідовність вибору перетину проводу?

10. Які вимоги до монтажу електропроводок у перфорованих коробах і лотках?

1 І.Які вимоги до монтажу електропроводок у металевих коробах і лотках?

12. Які вимоги до монтажу схованих електропроводок?

13. Які вимоги до монтажу електропроводок в гнучких гофрованих трубах?

14. Які вимоги до монтажу електропроводок в твердих ПХВ трубах?

15.Які вимоги до монтажу електропроводок в металевих трубах?

16. Яка технологія монтажу вводів у приміщення і ввідних розподільних пристроїв?

17.Які вимоги до монтажу приладів обліку електричної енергії?

РОЗДІЛ 3

ТЕХНОЛОГІЯ МОНТАЖУ ЕЛЕКТРОПРИВОДІВ