Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси підприємствREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать
  1. Доходи від операційної діял. Підпр-ва

Операційна діял. (Operating Activities) – основна діял. підпр-ва, а також інші види діял., які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Основна діял. (Main Activities) – операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створ. підпр-ва і забезпеч. основну частину доходу. Доходи від операційної діял. включ.: а) дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (стаття 010); б) інші операційні доходи (стаття 060);

Дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) включає загальний дохід (виручку) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, тобто без вирахув. суми наданих знижок, поверн. проданих товарів і сум непрямих податків. Згідно з Полож.м (стандарту) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", не визн. доходами надходж. від інших осіб, зокрема: суми податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов'язкових платежів, що підляг. перерахув. до бюджету і позабюджетних фондів; за договором комісії, агентським та іншими договорами.

У статті 010 Звіту відображ. суми, які включ. надходж. від інших осіб, а потім цей показник корег. на суми, які не є витратами, але зменш. суми доходу.

До складу інших операційних доходів належать: дохід від реалізації виробничих запасів; отримані гранти та субсидії; дохід від операційної оренди активів; дохід від операційної курсової різниці; дохід від спис. невідшкодованої кред. заборг., за якою минув термін позовної давності; отримані штрафи, пені, недотримки; відшкодув. раніше списаних оборот. активів (надходж. боргів, списаних як безнадійні); інші доходи від операційної діял.

  1. Доходи від інвестиційної діял. Та фін. Операцій.

Прибуткове інвес­тув. грош. коштів здійсн. на фінансовому ринку. Купуючи акції, облігації інших п-в, необхідно виходити з того, що інвестувати треба тільки надлишкові фін. ресурси. При цьому в п-ва м. бути готівкові кошти на випадок надзвичайних обставин. Ця готівка може бути у формі грош. залишку на банк. рахунках або у високоліквідних цінних па­перах (держ. облігаціях, казначейським зобов'яз.х). Перш ніж придбати акції (облігації) будь-якого п-ва, необхідно всебічно вивчити його діял., проаналізувати її фін. результати. Ц.сть акцій визнач. тими доходами, ко­трі очік. п-вом у майбутньому, а не рівнем дивіден­дів, обіцяних у рекламних проспектах. Не рекоменд. давати згоду, маючи лише неперевірену інформ. про стан справ того п-ва, ц. папери котрого план. придбати. Не можна купувати акції фірм, які не публік. звітів про свої доходи. П-вам не рекоменд. відмовлятися від придб. акцій (облігацій) тільки через невисокі дивіденди. Іноді ліпше пого­дитись на порівняно невисокі дивіденди, якщо при цьому забезпеч. стабільність і тривалість їх отрим.. Тимчасово вільні грош. засоби п-ва можуть вкладати на депозитні рахунки в комерц. банки під обумовлений відсоток. депозитні рахунки в комерц. банки під обумовлений відсоток.

  1. Прибуток як результат фінансово-господар. Діял. Підпр-ва. Формув. І розподіл з прибутку.

Прибуток — це частина додаткової вартості, виробленої і реа­лізованої, готової до розподілу. П-во одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість буде реалі­зована і набере грошової форми. Отже, об'єктивна основа існув. прибутку пов'язана з необ­хідністю первинного розподілу додаткового продукту. Прибуток — це форма прояву вартості додаткового продукту. Таким чином, прибуток є об'єктивною економ. категорі­єю. Тому на його формув. вплив. об'єктивні процеси, що відбув. в суспільстві, у сфері в-ва й розподілу ва­лового внутрішнього продукту.

Водночас прибуток — це підсумковий показник, результат фі­нансово-господар. діял. п-в як суб'єктів господа­рюв. Тому прибуток відбиває її результати і зазнає впливу бага­тьох чинників. Є особливості у формув. прибутку п-в залежно від сфери їхньої діял., галузі господарства, форми власності, розвитку ринкових відносин.

На формув. прибутку як фін. показника роботи п-ва, що відбив. в бухгалтерському обліку, в офіційній звітності суб'єктів господарюв., впливає встановлений порядок визнач. фін. результ.в діял.; обчисл. собіварто­сті продукції (робіт, послуг); загал.сподар. витрат; визна­ч. прибутків (збитків) від фін. операцій, іншої діял. Отже, на формув. абсолютної суми прибутку п-ва вплив.: результати, тобто ефективн. його фінансово-господар. діял.; сфера діял.; галузь господарства; установ­лені законодавством умови обліку фін. результ.в. Прибуток — це показник, що форм. на мікрорівні. Прибу­ток н/г -це результат діял. окремих п-в, галузей ек., розвитку окремих сфер, структурних зрушень в економіці, змін у порядку обліку фін. результ.в.