Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси підприємствREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать
  1. Курс емісії акцій, порядок розрахунку емісійного доходу, ажіо та дизажіо.

Успішна емісія акцій залежить від багатьох фак­торів, зокрема від стану ринку капіталів, від тенденцій на біржі, очікувань на майбутні прибутки емітента та інвесторів, а також від пара­метрів емісії (обсяг, курс, співвіднош., з яким здійсн. емісія).

Важливим елеме­нтом процедури збільш. статут. капіталу підпр-ва шляхом додаткової емісії є встановл. курсу емісії, тобто ці­ни, за якою товариство розміщує свої корпоративні права. Курс емісії встановл. у %х до номіналу за ріш.м від­повідних органів підпр-ва. З юридичного погляду нижньою межею курсу емісії нових акцій є їх номінальна вартість, оскільки встановлена законодавча заборона на первинне розміщ. акцій за ціною, нижчою за їх номінальну вартість; з ек. — но­мінальна вартість плюс витрати на провед. емісії.

З метою стимулюв. попиту на акції нової емісії їх макси­мальна вартість повинна бути меншою за ринковий курс акцій. Таким чином, верхня межа курсу емісії проходить на рівні рин­кового (біржового) курсу акцій до провед. додаткової емісії

Чим вищий курс додаткової емісії, тим вищим буде емісійний дохід.

Емісійний дохід (ажіо) — це сума перевищ. доходів, отриманих від емісії (випуску) власних акцій над номіналом таких акцій Отже, емісійний дохід становить різницю між курсом емісії та номінальним курсом акцій.

Для підпр-ва високий курс емісії є вигіднішим, оскільки в такому разі, його власний капітал збільш. значною мірою за рахунок додаткового капіталу, на який не потрібно нарахову­вати дивіденди. Проте високий курс емісії може призвести до труднощів із пошир.м додаткової емісії. Може скластися ситуація, коди біржовий курс старих акцій впаде нижче від рівня емісії нових. Тоді можна забезпечити ліквідність акцій та підтримку курсу, якщо ці акції масово скуплять великі акціонери (держателі конт­рольного пакета) або саме підпр-во-емітент.

Водночас чим менший курс емісії за певного обсягу потреби в капіталі, тим біль­шим має бути номінальний капітал, а отже, і рівень «розмив. основного капіталу» та знецін. старих акцій, яке доведеться покривати за рахунок переважних прав.

Дизажіо - відхил. ринкового курсу ЦП від їх номінальної вартості в бік зменш. Це перша складова санаційного прибутку. Якщо корпоративні права над. до анулюв. безкоштовно, то санаційний прибуток = номінальній вартості наданих до анулюв. прав за мінусом витрат, пов’язаних зі зменш.м СК. Дизажіо можна розглядати як один з видів еміс. доходу.

  1. Збільш. Статут. Капіталу підпр-ва: цілі, джерела, методи.

Основні цілі збільш. СТ підпр-ва зводяться до такого:

1)збільш. частки капіталу, в межах якої власники підпр-ва відповід. за його зобов'яз.ми перед кредиторами. Таким чином підвищ. кредитоспроможність суб'єкта гос­подарюв. та його фін. незалежність;

2)мобілізація фін. ресурсів для реалізації інвест. проектів, планів санації, модернізації існуючих потужностей, пе­реобладн. чи розшир. виробництва;

3)поліпш. ліквідності та платоспромож. підпр-ва, оскільки збільш. статут. капіталу пов'язане, як правило, із залуч.м додаткових грош. ресурсів;

4)акумуляція фін. капіталу для придб. корпоратив­них прав інших підприємств, у т. ч. з метою посил. впливу на дані підпр-ва, їх поглин. чи придб. їх потужностей.

Серед інших причин збільш. статут. капіталу слід ви­окремити зменш. ринкової ціни акцій. Високий курс має не­долік, що це перешкоджає широкій диверсифікації акцій, оскіль­ки приватні інвестори, як правило, побо. вкладати кошти в акції з високою купівельною ціною.

Ще однією причиною збільш. статут. капіталу може бути збільш. бази для нарахув. дивідендів з метою прове­д. політики стабільних дивідендів з одночасним збільш.м абсолютної суми дивідендних виплат. (Висока ставка дивідендів свідчить про ризиковість підпр-ва.)

Збільш. статут. капіталу підприємств може відбувати­ся за рахунок зовнішніх фін. джерел (внески учасників і засновників) та в результ. зміни структури ВК у напрямі збільш. номінального капіталу. В останньому випад­ку збільш. відбув. за рахунок нерозподіленого прибут­ку, резервного чи додаткового капіталу.

До основних методів збільш. статут. капіталу АТ на­лежать такі:

1)збільш. кількості акцій існуючої номінальної вартості;

2)збільш. номінальної вартості акцій.

3)обміну облігацій на акції,

У разі збільш. кількості акцій існуючої номінальної варто­сті статутний капітал підпр-ва збільш. за рахунок та­ких джерел:

1)додаткових внесків учасників і засновників;

2)дивідендів (реінвестиції прибутку);

3)резервів (якщо вони сформовані на належному рівні).

Зрозуміло, реальний приплив фін. ресурсів на підпр-во відбув. лише у разі здійсн. додаткових внесків ін­весторів в обмін на корпоративні права суб'єкта господарюв. Ця операція пов'язана з додатковою емісією таких прав (в АТ — акцій).

При збільш. статут. капіталу шляхом підвищ. но­мінальної вартості акцій акції попередніх випусків обмін. на акції нової номінальної вартості відповідно до кількості ак­цій, якими володіє акціонер. Обмеж. терміну обміну акцій не допуск.. Подібне збільш. статут. капіталу АТ є під­ставою для анулюв. реєстрації попередніх випусків акцій і потребує реєстрації випуску акцій нової номінальної вартості та інформ. про випуск нових акцій.

У ра­зі збільш. статут. капіталу даним методом кожен з акціо­нерів може здійснити доплату до визначеного рівня нової номінальної вартості акцій. Якщо акціонер відмовився здійснити доплату акцій, емітент зобов’яз. запропонувати акціонеру викупити його акції. У разі, якщо акціонер не здійснив доплату за акції і не при­йняв пропозицію емітента щодо викупу належних йому акцій, він отримує акції нової номінальної вартості у кількості, яка визна­ч. шляхом діл. загальної номінальної вартості акцій, що належать акціонеру, на нову номінальну вартість акцій.

Конвертація обліг-цій є методом упр-ня кап-лом. Конвертувати в акції можна лише ті облігації, в яких така можливість була передбач. при їх емісії. Шляхом цієї операції п-во: залучає додаткові довгостр кошти; отримує можлив-ть конвертувати строкові та платні позикові рес-си у безстроковий кап-л п-ва; зберігти обор кошти п-ва; погасити кред зоборг-ть за обліг-ми; збільшити власний кап-л; покращити стр-ру кап-лу п-ва з метою підвищ-ня його кредитоспром-ті.

Оскільки збільш. капіталу на основі обміну облігацій на ак­ції призводить до змін курсу акцій та «розмив.» прав акціоне­рів, вони м. переважні права на купівлю конверсійних об­лігацій такі самі, як і на купівлю нових акцій.

Конверсію доцільно здійснювати, коли курс конверсії (вар­тість облігацій плюс доплати) нижчою за біржовий курс акцій. Оскільки курс емісії акцій визнач. коеф.ом конвер­сії та доплатами, вони повинні бути встановлені таким чи­ном, щоб курс емісії акцій був не нижчим за їх номінальну вартість.