Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси підприємствREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать
  1. Ставка дисконту та ставка капіталізації.

Ставка дисконту-хар-є норму прибутку, за якою майбутні грош.надходж.приводяться до теперішньох варт. на момент оцінки. Врах.премію за ризик інвестув. коштів в оцінюване п-во:чим >є ризик, тим ставка є вищою.Рекоменд. розрах на основі WACC.

Іноді пропон. розрах. як суми: 1)%-ної ставки з мін. ризиком.(чи безризикової)-розрах. виходячи з середньої по ринку доходностіза депозитними вклад.ми 2)кумулятивної надбавки за ризик(включ. різні надбавки за ризик вкладень у конкретне п-во.

Ставка капіталізації-дільник(як правило у ф-мі%), який використ.для перевед. доходу у вартість.Для цілей капіталізації береться ставка дисконту в частині варт.залуч. власн.кап.:очікувана інвесторами ставка доходності за вклад.ми у корпоративні права п-ва.

  1. Сутність та необхідність фін. Контролінгу на вітчизняних підпр-вах.

Поняття “контролінг” походить від англійського “to control”, яке в ек розум. означає управл., регулюв. , спостереж., котроль. Більшість фахівців у галузі управл. та фін менеджменту під контролінгом розуміють функціональну систему планув., контролю, аналізу відхилень, координації, внутр консалтингу та заг інф забезпеч. кер-ва під-вом. Ін словами, контролінг – спец, саморегулівна система методів та інструментів, яка спрямована на функціональну підтримку менеджменту під-ва і включає в себе інф забезпеч., план-ня, координацію, контроль та внутр консалтинг.

Контролінг можна схар-ти як систему визнач. цілей, а також перевірки того, наскільки успішно виконані поставлені цілі. Контролінг є системою спостереж. та вивч. ек механізму конкр під-ва і розробки шляхів досягн. мети, яку воно ставить перед собою.

Фін контролінг зорієнтований на функціональну під­тримку фін менеджменту, що визначає його зміст та осн завд. Метою є орієнтація управл процесу на максимізацію прибутку та вартості капіталу власників при мінімізації ризику і збереж. ліквідності та платоспромож. підпр-ва. Отже, контролінг – це система, зорієнтована на майбутній розвиток під-тва.

  1. Бюджетув. Як функція фін. Контролінгу

Для орг-ції еф-го фін-го контролінгу на п-стві рекоменд. створ. суч-ї с-ми бюджету-в., яка б була заснована на розробці і контролі вик-ня ієрархічної с-ми бюджетів.

Згідно із сучасними трактув.ми, бюджет(Б) — це сума коштів, які є в розпорядж. для вик-ня визначених ф-цій та провед. певних заходів у рамках загальнофірмового планув. . Він може складатися у формі заданих показників, яких слід дотримуватися у плановому періоді. Для підпр-ва в цілому чи для окремого структурного підрозділу доводиться Б витрат (чи статті витрат), якого він повинен дотримува- тися. Джерела покриття витрат при цьому не вказ. Досить часто Б склад. у формі каталогу захо­дів, які слід здійснити в плановому періоді; при цьому наводиться обсяг коштів, які виділені для реалізації цих заходів. Водночас є тип Б, в яких поряд з напрямами використ. ресурсів відображ. джерела покриття витрат.

У Б можуть відображатися як вартісні, так і кількісні показники планового періоду.Процес склад. Б і контролю за їх викон.м оде­ржав назву бюджетув.

Хар-ки Б-ння

• короткострок.сть (до 1 року);

• високий рівень конкретизації;

• внутрішню спрямованість;

· тісну інтеграцію з контролем та аналізом відхилень.

Фі-ї Б-ння.

• функція регулюв. фін. компетенцій (визнач. потреби у фін. ресурсах, необхідних для досягн. по­ставлених цілей окремими підрозділами підпр-ва);

• функція прогнозув. (в бюджетах знаходять свій фін. вираз майбутні операції підпр-ва);

• функція координації (наявні та мобілізовані фін. ре­сурси повинні спрямовуватися на досягн. цілей, визначених у стратегії розвитку підпр-ва);

• функція мотивації (викон. бюджетних показників є кри­терієм ефективності діял. окремих осіб, структурних під­розділів тощо).

Для склад. Б кожному відповідальному підроз­ділу чи працівникові доводяться спеціальні табличні форми, в яких у розрізі окремих періодів і позицій зазнач. характер показників чи іншої інф-ції, яку слід представити. Заповнені форми направляються у відділ контролінгу, який їх обробляє та систематизує.

Зміст окремих форм та їх вигляд визнач. службами контролінгу залежно від їх інформаційних потреб і структури носіїв інформ. на кожному конкретному підприємст­ві.

Принципи Б-ння

• принцип повноти • принцип координації • принцип централізації • принцип спеціалізації • принцип періодичності • принцип прозорості » принцип точності • принцип декомпозиції

Частина ІІІ Фін аналіз