Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси підприємствREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать
  1. Показники використ. Оборот. Коштів. Оберт. Оборот. Коштів та шляхи його прискор.

Для характеристики ефективності використ. оборот. кош­тів на п-вах використов. різноманітні показники, найважливішим з яких є швидкість оберт. Вона обчисл. в днях і хар-ся періодом, за який оборотні кошти п-ва здійсн. один оборот. О=СД/Р, де О — термін оберт. оборот. коштів, днів; С — середні залишки нормованих оборот. коштів, грн.; Д — тривалість періоду, за який обчисл. оберт., днів; Р — обсяг реалізації продукції, грн. Тривалість оберт. коштів — це синтетичний показник, здат­ний відображати одночасно результат процесу матеріального від­твор. — обсяг реалізації створених товарів і наданих послуг за даний період — і ефективн. використаних у цьому процесі матеріал. засобів і коштів. За сучасних умов він може використову­ватись на рівні п-в і на макрорівні для розробки комплекс­них ек. програм. Оберт. оборот. коштів обчисл. за планом і фактич­но. Порівнюючи фактичний час оберт. з плановим, визнач. прискор. або сповільн. оберт. як щодо всіх нормованих оборот. коштів, так і щодо окремих їх статей . Унаслідок прискор. оберт. оборот. коштів із обороту вивільняється частина коштів, що обрахов. множ.м факти­чного одноденного обсягу реалізації продукції на дні прискор. оберт. оборот. коштів. Для характеристики ефективності використ. оборот. коштів використов. коеф. оберт., що визнач. за формулою: Ко=Р/С, де Кд — коеф. оберт. оборот. коштів; Р — обсяг реалізованої продукції, грн.; С — середні залишки нормованих оборот. коштів, грн. Цей показник хар-є кількість оборотів оборот. коштів за звітний період. Що більше оборотів здійсн. оборотні кошти, то ліпше вони використов. Коеф. завантаж. оборот. коштів обчисл. за та­кого формулою: Кз=С/Р де Кз — коеф. завантаж. оборот. коштів, коп. Він хар-є величину оборот. коштів на 1 грн. реалізо­ваної продукції. Чим менше оборот. коштів припадає на 1 грн. реалізованої продукції, тим ліпше вони використов. Для характеристики ефективності використ. оборот. кош­тів може використовуватися коеф. ефективності. Він обчисл. за формулою: Ке=П/С , де Ке — коеф. ефективності оборот. коштів, коп.; П — прибуток.від реалізації товарної продукції, грн. Цей показник хар-є, скільки прибутку припадає на 1 грн. оборот. коштів. Що більший він, то ефективніше використов. оборотні кошти. Поліпш. використ. оборот. коштів п-в і під­вищ. ефективності в-ва можна досягти через:1) скороч. виробничих запасів товарно-матеріал. ціннос­тей у зв'язку з переходом на оптову торгівлю та прямі ек. зв'язки з постачал.ами;2) прискор. оберт. оборот. коштів за рахунок реаліза­ції непотрібних, залежалих товарно-матеріал. цінностей.

Поліпш. використ. оборот. коштів вивільняє їх. Це вивільн. може бути абсолютним і відносним. Абсолютне вивільн. оборот. коштів — це пряме скоро­ч. потреби в оборот. коштах проти попереднього періоду за одночасного збільш. обсягу в-ва (реалізації). Відносне вивільн. оборот. коштів виникає тоді, коли вна­слідок поліпш. їх використ. п-во з тією самою су­мою оборот. коштів або з незначним їх зрост.м у плановому році збільшує обсяг в-ва.

Для характеристики ефективності використ. оборот. кош­тів на п-вах використов. різноманітні показники, найважливішим з яких є швидкість оберт. Вона обчисл. в днях і хар-ся періодом, за який оборотні кошти п-ва здійсн. один оборот. О=СТ/Р, де О — термін оберт. оборот. коштів, днів; С — середні залишки нормованих оборот. коштів, грн.; Д — тривалість періоду, за який обчисл. оберт., днів; Р — обсяг реалізації продукції, грн. Тривалість оберт. коштів — це синтетичний показник, здат­ний відображати одночасно результат процесу матеріального від­твор. — обсяг реалізації створених товарів і наданих послуг за даний період — і ефективн. використаних у цьому процесі матеріал. засобів і коштів. За сучасних умов він може використову­ватись на рівні п-в і на макрорівні для розробки комплекс­них ек. програм. Оберт. оборот. коштів обчисл. за планом і фактич­но. Порівнюючи фактичний час оберт. з плановим, визнач. прискор. або сповільн. оберт. як щодо всіх нормованих оборот. коштів, так і щодо окремих їх статей. Внаслідок прискор. оберт. оборот. коштів із обороту вивільняється частина коштів, що обрахов. множ.м факти­чного одноденного обсягу реалізації продукції на дні прискор. оберт. оборот. коштів. Для характеристики ефективності використ. оборот. коштів використов. коеф. оберт., що визнач. за формулою: Ко=Р/С, де Кд — коеф. оберт. оборот. коштів; Р — обсяг реалізованої продукції, грн.; С — середні залишки нормованих оборот. коштів, грн. Цей показник хар-є кількість оборотів оборот. коштів за звітний період. Що більше оборотів здійсн. оборотні кошти, то ліпше вони використов. Прискор. оберт. об. коштів здійсн. за рахунок реалізації непотрібних, залежалих ТМЦ.